--spoiler--
zorunlu katalizör sözdür, açıklayıcı fikirdir. o yüzden zalim hükümdarları toptan tüfekten çok sözler korkutur. el altından, başıboş dolaşan, başkaldıran, merasim kıyafetine bürünmemiş, onaysız, kontrölsüz sözler.
--spoiler--
felsefe derslerinde çok farklı gösterilip dışarı çıkılıp sorulunca çok farklı cevaplar alınan akımdır. nitekim dışarıdakilere flsefe dersi vermiyorlar. anarşizm ve terörizm arasında fark vardır.
anarşizm bilindiğinin aksine sadece siyasi bir terim değildir.
bir çeşit yaşam biçimidir. her türlü otoriteyi reddetmek, empati, insanların birbirlerine hoşgörülü olması ve ahlak seviyesinin vicdanla sağlanması gibi gereklilikleri bulunur.
anarşizm'in siyasi terimde devleti reddetmesinin sebebi budur. anarşizmde her bireyin yeterli donanımda olması halinde polisten tutun, diğer geri kalan hiç bir türlü devlet kurumuna gereği kalmayacaktır. hastane vs kurumlar hariç.
bu yüzden ütopik bir akımdır anarşizm. aynı komunizm gibi asla dünya üzerinde etkinliği olamayacaktır. ama anarşizmin özellikle siyasi açıdan farklı kanalları bulunmaktadır. anarşizmi yayılabilir yapabilmek adına bu kollar kurulmuştur. onlarda bir sike yaramamaktadır.
kısacası anarşizm nadir bünyelerde bulunan ve yaşatılan bir akımdır.
insan sosyal varlıktır. doğası gereği sosyal olan bir varlığın toplumsal her türlü etiği, yönetme biçimini, kuralını reddetmesi doğasına aykırıdır. çünkü reddettikleri, yine insanlardan var edilen kurallardır, kurumlardır. insanların düzenli ve güvenli bir yaşam sürmesi için bir takım kurallar şarttır. ayrıca insanların sosyal bir varlık oldukları için oluşturdukları toplumdaki iş akışını sağlaması gereken kurumlar vardır ve bu kurumlar(devlet gibi) yine insanlar tarafından, insanlar için oluşturulmuştur. anarşizm karışıklığı ve düzensizliği beraberinde getirir ki insanın doğasına aykırı bir düşünce sistemidir.
insanı "devlet" "hukuk" "para" ve "kapitalizmin emrettiği toplumsal kurallar" adlı illetlerden arındırıp, özgür kılan, bir kulun başka kula otorite sağlaması saçmalığını reddeden sistemsizlik.
sadece siyasal bir akım olarak kısıtlandığı zaman, felsefesinin kavranması zordur. ancak bireyi düşünsel olarak özgürleştiren, kendisine koyduğu sınırları kaldıran, dış dünyaya kısıtlamalar olmaksızın bakmasını sağlayan bir düşünce sistemi olarak algılanırsa, anarşizm bireye katkı sağlayan ve onu ciddi anlamda özgürleştiren bir sistem olabilir. bunun dışında bu akımın, bir sistem olarak, topluma pratikte indirgenmesinin mümkün olup olmadığı ciddi bir tartışma konusudur.
bu sistem bence insan yapısına en uygun sistem. bu dünya da bu sistemi yaşacagım bir ülke olmadığı için ilk fırsatta bir sahil kasabasına taşınıp bir kulubede otoriteden yoksun yaşamama sebep olucak sistem.
anarşizm özgürlüktür anarşizm cam çerçeve kırmak değildir. şiddetle anarşizm yan yana bile kullanılmamalıdır. fakat 3 5 çabulcu yüzünden anarşizm kötü gibi gözükmekte.
bilgi içerikli entryi eksilemek gibi sözlüksel ritüelleri olan apolitik görüş.proudhon, bakunin, kropotkin adında üstadları vardır.bu adamların dtcfde kış aylarında bütün milletin götü donarken çıkıp açık alanda karların üzerine uzanmak gibi manyaklıklarının olduğu, dışarıdan kürdan gibi görünüp pis dövüştükleri, pek yaklaşılmaması gereken tipler olduğu da bilinmektedir.
bunların ingiltere versiyonu ise dışarıdan destek alarak londra sokaklarını karıştırır, dükkan yağmalayıp sigara, alkol vb. çalarlar.türklerin dükkanlarına girmeyi pek tercih etmezler zira girdiklerinde döner bıçağı, levye ve benzeri; göte girdiğinde açılmayacak türden cisimlerle karşılanırlar.*yani bu akımın ingiltere bayisi biraz pısırıktır, polise kafa tutsalar bile.
fikirlerin en özgürlükçüsü, en insancılı ve en adaletlisidir... ve de en tehlikelisidir. memleketimin pasif solcuları 1 mayıs'ta aptal aptal halay çekerken, anarşistler en haklı tepkiyi ortaya koymuşlardır. çünkü biz anarşistler hiç bir devleti, ve herhangi bir devletin yasalarını tanımayız.
haymarket'tan sonra şöyle demişti louis lingg: ''sizi tanımıyorum! sizin yasalarınızı, nizamınızı, kuvvete dayanan yetkinizi tanımıyorum! bu yüzden asın beni!"
toplumsal otoritenin, tahakkümün, erkin ve hiyerarşinin tüm biçimlerini bertaraf etmeyi savunan çeşitli politik felsefeleri ve toplumsal hareketleri tanımlayan sosyal bir terimdir. anarşizm, her koşulda her türlü otoriteyi reddetmektedir.