kurduğum hayalleri öylesine detaylarla destekliyorum ki gerçek sandığım oluyor. çok defa lan bu rüya mıydı, gerçek miydi, yoksa yine ucu bucağı olmayan hayallerimden bir kesit miydi diye çok defa sorgular olmuşumdur kendimi. nah bu herifin romanları da öyle.
doğu ve batı medeniyetlerinin arasındaki farkları çok iyi analiz etmiş ve bunu kitaplarına çok güzel işlemiş Lübnan asıllı Fransız yazardır. ayrıca nedendir bilinmez Türk düşmanıdır kendisi.
Doğudan Uzakta romanında islam coğrafyasın da yaşananları güzel özetleyen sapkın müslümanları ''bir dinleri olduğu için, ahlaka ihtiyacı kalmamış gibi davranıyorlar'' lafı çok hoşuma giden yazar.
oryantalizmin dibine vuran olaylara ve olgulara batı penceresinden bakan ve sırf oryantalist kimliğinden ötürü şişirilen yazardır. mesela orhan pamuk da kısmen oryantalisttir.lakin pamuk kendi milletini yazarken daha vicdanlı davranır. maalouf ise efendisine borcu olan köle edası ile olaylara yaklaşır.
ölümcül kimlikler güzeldir. bir cezayirlinin kimlik sorgulaması sanarsınız ama türkiyede işler tam manada kimlik karmaşasıyla yürür. doğal olarak hoş deneme.
Bagimlilik yapan yazar.. Eserlerinde dogu bati sentezi iliklerinize kadar isler.. Dili son derece akicidir.. Kitaplarini okurken gozunuzun onunden softcore tarih filmi sahneleri akar gider..
eger insanlari bir renkle tanimlayacaksak amin maaloufun rengi kesinlikle sari olmalidir..
her kitabı şimdiden klasikler arasında sayılan tarih sistematiği ve doğu tarihi hakkında bilgilerileri hikayeleştirme tarzını çok beğendiğim yazar.
eğersemerkant'ı okuyacaksanız bundan önce mutlaka fedailer kalesi alamut'u okuyun. ikisini peş peşe okursanız hasan sabahı , ömer hayam'ı ve nizamülmülk'ü yetiştiği çevreyi , o zaman ki politik ve kültürel durumu çok daha iyi görerek daha fazla zevk alarak okuyabilirsiniz...
semerkand'la beraber kitaplığıma giren, şu sıralar uzaktan doğuya adlı kitabını okuduğum, bana doğunun gizemli dünyasında yolculuk yaptıran yazar. ayrıca doğunun limanları ve afrikalı leo da okunası kitaplarındandır.
semerkand adlı kitabından son yüz sayfasını çıkarsa çok daha başarılı olacak yazar.(birkaç yıl önce okudum ancak hala aklımda bu öneri kaldı kendisine)