Yanıt olarak bu soruya hâla ama Almanya’nın sanayisi vardı diyen tipler var.
Almanya ii. dünya savaşından sonra yerle bir olup, ülkede hiç bir şirketi, firmayı, sanayi alanını bombalarıyla es geçmeyen abd gerçeği var ortada.
Almanya’yı geçtim,
Belçika, Danimarka, Finlandiya, götü boklu Polonya da mı i. dünya savaşından önce sanayi ülkeleriymişler de,
Türkiye’yi o yüzden son 100 yılda bu kadar geride bırakabildiler?
Ulan Osmanlı’da sanayi adına bi sikim yapılmadıysa,
bu t.C. Kurulduktan sonra gelen iktidarların aynı boklu sistemi devam ettirdikleri gerçeğini ortadan kaldırmaz.
Kendinizce bugünün iktidarının bokluğunu hemen Osmanlı’ya bağlıyorsunuz. Hani nasıl olsa aynı zihniyetler ya. Aman o sikik daracık zihniyetinizle kendinizden gördüğünüz 100 yıl önceki iktidarlara sakın toz kondurmayın (Böyle basit düşünce yapısına sahip tiplerin ayrıca amk).
Türkiye’nin bu durumunda sizin tuttuğunuz (!) o cici partilerinizin hiç ama hiç bir suçu yok.
Sizler bu ülkenin dahilerisiniz. Sizler bu ülkenin filozoflarısınız. 2001 yılındaki sikik berbat Türkiye’nin hali hiç bir şekilde (mesela) Ecevit’in suçu değildi. Çünkü taaaaaaa Osmanlı bi bok yapmamış. Ama taaaaa inönü rezaletlerinin nedeni de yine Osmanlı. Ve bugünün durumunda suçlu tamamiyle aköpö.
sol-CHP-Atatürkçü zihniyetler herşeyi doğru yapmıştır. Hata yok. Daha 2001 yılına kadar merkez Afrika ülkeleri ekonomisine sahip Türkiye’den bugün Almanyalık performans beklemek tabii ki hakkınızdır.
Çünkü siz bu ülkenin kalkınması için onlarca global player kurdunuz değil mi.
birinci dünya savaşından önce almanyanın zaten sanayisi vardı dizel motoru zeplini keşfetmiş denizaltı savaş gemisi her şeyi yapıyordu zaten. o yüzden ingiltere ve fransanın sömürgelerine kaynaklarına göz diktiler size varda bize yok mi diye. çanakkalede ingiliz fransız gemilerini suya gömen tabyalardaki toplar alman topuydu mermisiydi mayınıydı.
"almanya asıl 2. dünya savaşından sonra avrupa’nın lider ekonomisi haline geldi." diyen cahilleri de gördük ya sözlük sen çok yaşa.
almanya, 1845-1870 arası bütün ülkeyi demiryollarıyla donatmış hatta 1850 yılında kendi lokomotiflerini imal edebiliyordu. 1900'de almanya Britanya ve Amerika Birleşik Devletleri'ni çelik üretiminde geçti. 1913'te gayri safi millî hasılanın yüzde 60'ını sanayi üretimi oluşturmaktaydı. 1914'te dünyanın elektrikli aygıtlarının yarısını almanya üretmekteydi. 1914'e gelindiğinde, Almanya dünyanın en büyük ihracatçılarından biri haline gelmişti.
siemens, bosch, bmw, daimler, allianz, BASF ve daha aklıma gelmeyen pek çok büyük alman şirketi 1920-30'lar öncesinde kurulmuştur.
evet evet gerçekten 2. dünya savaşından önce almanya bir hiçmiş.
II. Dünya Savaşı’ndan zonra yerle yeksan olan Almanya, 76 senede bugünkü seviyeye gelmişken bizim toplum 1950lerde ne konuşuluyorsa hala aynısı konuşuluyor.
burada sikilmiş götün davasıyla uğraşacağınıza yeni çağa ayak uydurun ki bundan 50 sene sonra torunlarımız "hindistan yazılım devrimi yaparken dedelerimiz ninelerimiz ne yapıyordu" demesin.
gidin bir programlama dili öğrenin, zor değil gerçekten. çok değil azıcık kafası çalışan adam öğrenebilir. makine öğrenmesi, yapay zeka, büyük veri işleme, bulut teknolojileri, crypto para teknolojileri önümüzdeki 10 yılda çok fazla rağbet gören teknolojiler olacak. bu alanlara yönelin, öğrenin, uygulamalar yapın. geleceğin bir ucundan tutun. bal tutan parmağını yalar ama burada bu muhabbeti yapmakla vakit kaybetmeye devam ettiğimiz sürece biz yine siki tutacağız. bunu anlamamak için tam olarak köy kahvesi kafasında olmak lazım.
neyse "ben ne yapıyorum burada o zaman amk" dedim az önce. gidip biraz program yazayım bari.
ekonomik gelişme yalnızca fabrika açarak olmaz. o fabrikaları işletecek nitelikli mühendisler, ürettiği malı satacak dürüst tüccarlar gerekir. yoksa "yüksek teknoloji" diye baktığınız ne varsa en fazla 6 ayda fabrikası devreye alınır. onda bir problem yok.
ben ihracat yapan bir firmada çalışıyorum. mümkünse ihracat yapmayan bir firmada çalışmaya niyetim yok. avrupa bize "çinden ucuz ve kalitesiz" diye bakıyor.
çinden kalitesiz!
çinden ucuz!
bunun değişmesi için gerekli olan fabrika kurulması değil. mantık değişimi, kaliteli üretim, markalaşma. tüccar domatesi 3 kuruştan alıp 10 liraya satarak servet yapabilirken neden marka oluşturmakla uğraşsın ki?
1950'lere kadar genel bütçenin yıllık olarak yüzde yirmisini oluşturan Osmanlı borçlarını ödemekle meşguldü. O yıllara kadar başarılı bir demiryolu ağı kurabilmeyi kıt kanaat şartlarda başarabilmişti.
1950'den sonra marshall yardımının da etkisi ile hızlı bir karayollaşma politikası gerçekleşti. Fabrikasyon ve enerji alanlarında ilerleme sağlandı. Tarımda makineleşme gerçekleti.
60 darbesi sonrasında ülkede siyasi kamplaşmalar arttı. 80lere kadar kısır bir siyasi döngüde sürdü. 80 darbesi sonrası yatışan kaosun etkisi ile telekominikasyon alanlarında gelişmeler görüldü. Yüksek öğretim bu dönemde yayılmaya başladı.
90'lar ise sovyetlerin yıkılması ile oluşan yeni dünya düzeninin kaoslarının hissedillidiği bir dönem idi. Hükümet bunalımlarından ötürü bu dönemde de sanayileşme kıt kanaat geçti.
2000lerde Akp iktidara geldi. iktidarın ilk yıllarında organize sanayi bölgeleri ve ulaşımda mühim işler başardı. 2013'ten sonra ise ibresi ekonomik kalkınma değil ideolojik bağnazlık olan bir partiye dönüştü. Parti içi kamplaşma neticesinde değerli elemanlarını kaybetti. Bu dış politikaya yansıdı. Dış politika ise mevcut ekonomiye yansıdı. Durum ise olduğu gibi ortada.
Tüm bu kaos ve bilinmezlik ortamından TR ittire kaktıra, göreli başarı sağlayarak ortaya çıktı. Ağır aksak da olsa sanayi ilerledi ve bugünlere geldi. Ancak yine de 2. sanayi devriminin zincirlerinden 3 ve dörde henüz atlayamadı. Şimdi ise artan işgücü nedeni ile ülke ucuz işgücü kaynağına dönmekte. Kafayı çalıştırıp, krizi fırsata çevirerek ithal olarak ülkemize gelecek sanayici ve yatırımcıyı değerlendirebilirsek ne ala.
Sikimsonik ülkemizin sikimsonik ekonomisini kendi sikimsonik ideolojisini savunmak için cahilce eleştirip,
bu sikimsonik iktidar öncesi diğer sikimsonik iktidarlar hangi ve ne siki becer(eme)diğini görmezden gelen sik suratlı yobaz çomarlara yöneltilmesi gereken sorudur.
Ülkenin 99%’u sabahtan akşama kadar sik gibi sik ideolojilerini yalamakla meşgul.
Diğer 1%de kafayı sik, yarakla bozmuş durumda.
Hepimize geçirmişler olsun.
Edit:
Alın işte. Sik zihniyetli sik kafalar geldi bile.
Almanya 1920 sanayileşmişmişmiş. Osmanlı ne yapmışmışmış.
Yukarda değindiğim sik zihniyet işte tam olarak budur.
Olayı hemen siyasileştirip kendi sik zihniyetini ve sik düşüncesini savunmak. Konu ne olursa olsun. Osmanlı pis, cumhuriyetin 35-95 arası yıllar süper. iktidar kaka, diğerler şahane.
Hepiniz siksiniz. iktidar yalakalarıda sik, moholofot yalamaları da sik.
Ulan Almanya asıl 2. Dünya savaşından sonra , yani ebeleri ağlatıldıktan sonra, komple kül olduktan sonra, yani 1945’den sonra Avrupa’nın lider ekonomisi Haline geldi.
Hadi Osmanlı çok kaka olsun, peki t.C. 1945 sonrası ne sikimle uğraşıyordu bree sikik?