allah yerine tanrı kelimesini kullanmak

entry486 galeri2
    285.
  1. tanri daha kibar geliyor kulaga belki ondan kullaniyordur.
    1 ...
  2. 284.
  3. 283.
  4. Eğer ki kişinin inandığı, kabul ettiği yaratan tek ise, iki sözcükte aynı anlama gelir.
    0 ...
  5. 282.
  6. allah kelimesini kullananların yanında söylendiğinde,''tanrı değil allah.'' gibi tepkicik almak .
    0 ...
  7. 281.
  8. Tanrı, öz be öz bir Türkçe kelime olduğu halde hep Hristiyanların kelimesi gibi gelir ya da çoktanrıcılık gibi. Şayet geçen sene kullandığımda baya bi tepki görmüştüm. Hatta okuldaki kültür düzeyi düşük seviyede olan biri bana ''O kelime ingilizlerin' demişti. Edebiyat hocasıyla beraber,zor açıklamıştık onun ''God'' olduğunu. Türkçeliğini sevdiğim için hala böyle derim ama ne yazık ki 99 isme girmediği için bir türlü kabul görmeyeceğine inanıyorum hala.
    0 ...
  9. 280.
  10. 279.
  11. benm ismim angel diyene ısrarla melek demektir. özel isimlerin tercüme edilmesinde sadece kasıt vardır, cehalet bile geçerli bir neden olamaz.

    allah'a tanrı demek islam'daki allah inancını yozlaştırıp zeus ile aynı kategoriye yerleştirmektir.
    0 ...
  12. 278.
  13. tanrı kelimesinin kökünün göktürk yazıtlarına kadar uzandığını anımsayacak olursak öztürkçe kullanma isteği olarak da yorumlanabilecek tercih.
    1 ...
  14. 277.
  15. herhangi inanç konularında konuşulurken din insanın içindedir diye söyleyip lakin tanrı denildiğinde de şekilcilik zannedenlerin gereksiz düşünceleridir.

    (bkz: para ile imanın kimde olduğu)
    1 ...
  16. 276.
  17. Önceden duyduğumda tepki verdiğim fakat sonraları normal karşıladığım bi durum. Çünkü Allah,Tanrı,Yaradan,Var eden vs nasıl seslenirsek seslenelim her türlü ona varırız o bilir onunla konuştuğumuzu. Bunu tartışmak gereksizdir.
    1 ...
  18. 275.
  19. allah yerine tanrı kelimesinin kullanılması aşağıdaki durumlarda kuvvetli muhtemel caizdir;

    tanrı diyen insan kişisi,

    - farklı etnik ve dini gruplara hitap ediyorsa
    - bizzat kendisi müslüman değilse
    - yaratıcının tek olduğunun vurgulandığı yerlerde ise
    - yabancı dilde konuşuyor ise, tanrı demesi yadırganmaz.

    amma ve lakin, deniz seki şahsiyetinin yaptığı gibi camiye gidip de 'tanrı hepimizi korusun' demek kulağa hiç hoş gelmiyor..

    ayrıca entryi yazarken aklıma geldi; askeri yemekhanelerde 'tanrımıza hamdolsun' sözünün, 'asker müslüman olmak zorunda değil' açıklamasıyla bütünleştirmiştim ki, 'asker inançlı olmak zorunda da değil, dolayısıyla tanrıtanımaz da olabilir' teziyle çürüttüm anında. bıraksaydılar da isteyen istediğine hamdetseydi..
    1 ...
  20. 274.
  21. allah diyince islama ait, fakat tanrı diyince bizi ilgilendirmiyormuş gibi davranılmaktadır, sonra da "allah birdir" denilmektedir. bu insanların kendileriyle bu derece çelişmeleri tarafımca gülünç bulunmaktadır, halbuki az biraz düşünülse aynı şeyin ifade edildiği anlaşılacaktır.
    1 ...
  22. 273.
  23. mensubu olunan dini çok iyi bilmemekten ileri gelen bir yanlış kullanımdır.
    1 ...
  24. 272.
  25. tanrı: ilah, yaratan anlamına gelmektedir. ayıp ettik kusura bakmayın entel takıldık da tanrı dedik, halt ettik efendim.
    1 ...
  26. 271.
  27. Tamamen batılılaşma çabası içine giren insan işidir...
    0 ...
  28. 270.
  29. 269.
  30. bir türk olarak türkçe kullanma hakkını sonuna kadar kullanmaktır.
    2 ...
  31. 268.
  32. 'teşekkür ederim' demek yerine 'merci' demek. mevzuya kendi yurdunda fransız kalmak.
    0 ...
  33. 267.
  34. allah islamiyet'e inanların tanrısıdır. tanrı genel bir kavramdır. tanrı kapsar allah, böyle de denilebilir. tanrı diyen insan tanrı derken allah'ı değil tanrısı kimse ondan bahsediyordur. çok şeyapmamak lazım.
    2 ...
  35. 266.
  36. inanmanın yani ulu bir gücün varlığını tastik etmenin genel bir adıdır.bu ulu gücü adlandırmak pek de önemli olmasa gerek.fakat inancıma göre inanılanın 99 tane güzel eşsiz isimleri vardır.bunları kullanmak daha da güzeldir. Allah yerine Tanrı demek inanılan ve inananlar için problem teşkil etmediğini düşünüyorum.
    0 ...
  37. 265.
  38. denilebilir fakat allah'ın tanrı olması tanrının allah olduğu anlamına gelmez. bak allah'a ek getirirken üstten ayırıyorum fakat tanrıyı ayırmıyorum. neden? çünkü allah özel bir isimdir fakat tanrı değildir. tanrı tapılan varlık anlamına gelir. yani allah islam dininin tanrısıdır. fakat bir çok inanca göre bir çok tanrı vardır. bu da kanıtlar ki bir çok tanrı fakat tek bir allah vardır.
    1 ...
  39. 264.
  40. tengri den gelen tanri eski turkcedir ve ozentilikle hicbir alakasi yoktur. islam dinindeki tanrinin Allah tir ve bu ozel bir isimdir. dolayisiyle kisi inanclari dogrultusunda tanri kelimesini Allah a tercih edebilir.
    1 ...
  41. 263.
  42. Allah kelimesini Türkçesidir.
    3 ...
  43. 262.
  44. yanlıştır. dünyada bir çok şeye verilen addır tanrı. allah kesin olarak ayetlerde belirtmiş ve demiştir ki; bana güzel isimlerimle hitap ediniz (esma-ül hüsna). tanrı kelimeside bunlardan biri değildir. yani allah yerine tanrı kelimesini kullanmak yanlıştır.
    1 ...
  45. 261.
© 2025 uludağ sözlük