tanrı inanılan, tapılan anlamına gelmektedir.kişiye göre değişen bir kavramdır.sizin tanrınız para, insan, güneş, inek olabilir mesela.ancak allah özel isimdir ve müslümanlığa aittir.
bir de kafanıza sokun ki allahın isimlerinin türkçesi, arapçası olmaz.onun belirlediği ve kuranı kerim de geçen isimler vardır ve onlar söylenmelidir.
bilal e anlatır gibi anlattım inşallah faydalı olur.
tanrı kelimesi tan kökünden gelir. tan kelimesi gök kelimesi ile eş anlamlıdır. göğün ve içinde olanların yaratanı, yöneteni tanrıdır. yani tanrı ile allah aynı şeyi ifade eder. tanrı nasıl olur da tapılan herhangi bir varlık olarak tanımlanabilir?
illa türkçe bir kelime kullanacaksanız yaratan kelimesini kullanmalısınız.
farsça olduğu söylenen rab kelimesi bakara 201 de,(tdk'ya göre arapçadır)
ibranice olduğu söylenen mevla kelimesi enfal 40 da,(tdk'ya göre arapçadır)
farsça olduğu söylenen hüda kelimesi bakara 2 de yazıyor.(tdk'ya göre de farsçadır)
tanrı nerede yazıyor?
ayrıca tek tanrılı din diye bahsedilirken islamiyet dışında tek tanrıya inandığını savunan bir sürü dinden de bahsedilmiş oluyor.
bu sebepledir ki illa türkçe olsun deniliyorsa yaratan kelimesinin kullanılmasında ısrarcı olunmalıdır. allah, rab, mevla, hüda kelimelerinin kullanılmasında sakınca yoktur ancak oluşturduğu algıdan dolayı tanrı kelimesinin kullanılması sakıncalıdır.
ben tanrı kelimesinin tengri den geldiğini sanıyorum ancak farklı bir sav da ortaya atılmış:
allah arapca bi kelimedir bunun turkcesi tanridir. bunu kullanmak gayette normal ama simdi cikip cogu kisi ozentilik cool olma cabasi yada gunah falan demistir ilgisi yok
Tanrı Türkçe Allah arapçadır, kullanılmasını doğru hatta daha doğru bulurum. Duamı da Türkçe ederim. Nihayetinde Allah bizi yarattıysa butun dilleri biliyordur değil mi?
Tanrı farklı din ve inanışlar açısından farklı anlamlar taşır bu yüzden allah yerine tanrı denilmesi uygun değildir. Fakat tanrı demek günah da değildir. Sadece yanlış anlaşılmaya musait olduğu için uygun görülmez.
Niye 'yerine'? Allah deyince sadece müslümanların tapınağı varlık; tanrı deyince ise dört büyük 'tek tanrılı' (adı üzerinde) din olmak üzere tüm tek ve çok tanrılı dinlerin bahsettiği olağanüstü yaratıcı varlığa değinilmektedir.
(bkz: büyük öteki)
Tanrı diğer inançlardakileride kapsayabilen genel bir kavramdır. Ama islam inancında "Allah" tekdir ve başka herhangibirine veya bir şeye kullanılan genel bir isim tarafından adlandırılamaz. işte bu yüzden bir müslüman'ın "tanrı" kelimesini kullanması etik değildir. Ama birileri inadına tanrı kelimesinin kullanılması taraftarı olabilir, ama bizim "Allah'ımız" bize yeter.