Tanri kelimesi ingilizcedeki 'god' kelimesinin turkce karsiligidir. Onemli olan niyettir. Allah ve kul arasindaki inanc ve iman bagi kullanilan ifade tarziyla olculmemelidir.
arabesk eserlerde pek pek sık karşılaştığım şeydi.
garip gelirdi. hala da garip. türkçe dublajlı amerikan filmlerinde "heeeeeeeeeeey dostum" ve "lanet olsun!"'larla yarışabilecek kadaar, duymaya alışık olduğumuz durumdur. hatta öyle ki bir yaşa kadar tanrı ya başka bir allah ya da türkçe olmyan bir kelime idi. atalarımız orta asyadayken de tanrı yine tanrıydı. ben -buna benzer- bir de ilkokulda babaanneye*büyük anne diyen kıza hayret ederdim. aynı kız platonik aşkımdı. platonik olmadığını 5 sene sonra öğrendim. her neyse şimdi babaanne diyor. peki onu böyle basit bir tercihte değişikliğe iten neydi? niye hâlâ büyükanne demiyor? bence en önemli nokta bu. bunu ona söylesem belki hatırlamazdı. hatırlasa da böyle bir ayrıntıyı hatırladığıma şaşırırdı. eğer yine büyükanne deseydi bunu yadırgamazdım. hem alaturkacı ve muhafazakâr, samimiyet kumkumalığı gibi can sıkmazdı. 5 yılın insanda değiştirdiğiklerine işte en basit örnek.
acaba allah yerine tanrı kelimesini kullananlar da 5 yılda çevresinde bunu yadırgayanlara yenilir mi? tanrı allah olarak isimlendirilir mi? bu kişi, karşısındakinin gözünde gayri müslim olma ihtimalinden vazgeçerken ne gibi kaygılar içindedir? *toplum bireyleri müslüman, hatta dindar yapmaya çalışırken, ön yargıya ve inanca göre plakalandırılmaya bir muhalif kesim, bir aykırı duruş gerekmiyor mu?
tek tanrili dinler karsisinda tarafsiz bir durus sergileyen insan tutumu. cumle icine parantez icinde "eger varsa" da yerlestirilirse, ateist ve agnostikleri de kucaklayan ozde laik bir durus sergilenir.
batı felsefesi -baglı olarak teolojisi- baglamında tanrı kavramında acık bir sekilde cinsiyete vurgu yapan bir ifade sozkonusudur. kafasını tekkesinden cıkarmayan bazı yeniyetmeler kelimelerle kavramları birbirine karıstırıyorlar, sen dergahına devam et cocugum. tarih boyunca her insan toplumunda her kulturde birbirinden bagımsız olarak bir yaratıcı kavramı-kulturu olmustur. yoksa bunun "buda" sı var,"manitu" su var.kelime oyunları yapmaya kalkarsan sadece arapların allahının "resmi" olarak 99 tane ismi var.bu kavram ve kelime cesitliliginin tek kaynagı teoloji ve felsefe degildir.bunun siiri ve edebiyatı var. sair ya da edebiyatcı yeni yeni isimler turetmis kafasındaki yaratıcı kavramına baglı olarak. zaten arap kulturundeki allah kavramının bu kadar cok sozcukle ifadesini islam oncesi arap siirinden-edebiyatından bagımsız dusunemeyiz. gerek islam oncesinde gerek islam sonrasında yaratıcı kavramını yuceltmek ve ovmek babında bir suru edebi eser yazılmıs-cizilmis ortadogu cografyasında.
çalabım bir şar yaratmış iki cihan aresinde
bakıcak didar görünür ol şarın kenaresinde
hacı bayram veli
gönül çalabın tahtı çalap gönüle baktı
iki cihan bedbahtı
kim gönül kırdı ise
yunus emre
her subh-dem boynum kısıb Rabbi desem (Her sabah vakti boynumu büküp rabbim desem)
Rabbim meni muradımnı berer mukin (rabbim benim muradımı verir mi ki)
Kanlar töküb közlerimdin zar ingresem (kanlar döküp gözlerimden ağlayıp inlesem) Tengrim meni hal-i dilim sorar mukin (Tanrım benim gönlümün halini sorar mı ki)
Hoca Ahmet Yesevi
Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda!
Canı, cananı, bütün varımı alsın da hüda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.
mehmet akif ersoy
Allah'ın 99 güzel isminde sayılmayan, ancak farsça ve türkçe gibi islam coğrafyasında kalmış dillerdeki yaratıcı ismi olarak kullanılması şimdiye ait bir şey değildir.
yeni yetmelerin bu meseleyi mühim bir şeymiş gibi tartışmaları geçmişlerini çok da bilmemekten ileri gelir. Yukarıda öz türkçe olan çalap ve tanrı kelimelerini gördünüz, farsça olan hüda kelimesini de...
bu misaller daha da çoğaltılabilir. Şimdi tanrı kullanılmaz diyen her kimse, onu gitsin ahmet yesevi'ye söylesin. çalap esmaül hüsna da yok diyen varsa, buyursun yunus'un aziz ruhuna söylesin.
islam inancına gore allah cinsiyetsizdir ama tanrı kavram olarak erildir, erkekle sembolize edilir. bu durum dogulunun ve batılının hayata bakısının da temel farklılıgını ortaya koyar. islamın diger semavi dinlerle bir alakası yoktur. allah konseptini ortaya cıkaran col cografyasıdır. bu yuzden dogu ve batı insanı ruhsal olarak da birbirinden farklıdır. dogulunun ve batılının gonullu olarak din degistirmeleri cok nadirdir. muslumanlık ve hristiyanlık kendi iclerinde bile mezhepler baglamında katı kurallarla ayrılır. bu dinler kendi iclerinde bile mezhep degisimini hos karsılamazlar. bu da din kavramının siyasi,baglı olarak ekonomik ve sosyo-kulturel etkilerinin ne kadar baskın olabileceginin bir gostergesidir.
her zaman aklıma necip fazıl kısakürek'in şu sözünü getiren durum. birileri tartışıyormuş böyle kendi aralarında, tanrı mı desek, allah mı desek? diye. büyük şair necip fazıl da şunu demiş: "Tanrı türk'ü, allah müslümanı korusun."
son zamanlarda, nasıl batılı olurum telaşıyla insanların yaptığı eylem. yaratıcı'ya "allah" demek varken, neden mitolojik hikayelerin güç sahipleri olan "tanrı" ismiyle hitap ediyorlar?
islam dini, allah'ın denginin, eşitinin , insansı özellikleri olmadığını öğütlerken, "tanrı" kelimesi farklı anlamları öğütler.
tek kelimeylede özentiliktir. bizim toplumumuz yüce yaratıcı'ya "allah" denmesini öğütlerken, batılılaşma uğrunda soysuzlaşan şahıslar yüce yaratıcıya inatla tanrı diye hitap etmektedir.
"tanrı" kelimesi allah'ın sıfatlarından ve isimlerinden değildir.
allah'ın isimleri için lüften (bkz: esma ul husna).
"tanrı" kelimesi, anlam bakımından çoğul kullanılmaktadır. "yunan tanrıları", "babil tanrıları", "mitolojik tanrılar" ve "güneş tanrısı" gibi. allah bir dir, o yüzden islamiyette "tanrı" diye bir sıfat yoktur. yine o yüzden dir ki, hiç bir imam "tanrı" kelimesini kullanmamaktadır. ancak ne hikmetse ısrarla "tanrı" kelimesi kullanılmak istenilmektedir.
Tanrı kelimesine bir kaç örnek vermek gerekirse Güneş tanrısısavaş tanrısıaşk tanrısı vs. görüldüğü gibi tanrı kelimesini istediğiniz kadar çoğaltıp kullanabilirsiniz. Ama Allah (cc) kelimesi hiç bir zaman çoğul kullanılmamıştır kullanılamazda. Allah (cc)tektir.
Ayrıca tanrı kelimesi Tevrat, Zebur ve incil de geçmektedir. Kuran ı kerimde tanrı kelimesi yoktur. Bazıları kalkıp inandıktan sonra ikisi de aynı anlama gelir. Önemli olan ne kastedildiği gibi şeyler söylemiş. Hıristiyanlık sitesinde geçen bir cümleyi sizinle paylaşayım bakalım hala aynı şekilde mi düşüneceksiniz.
Çıkan sayfanın en altında şöyle yazıyor; NOT: Tanrı olarak kast ettiğimiz şey, Sadece ve Yalnızca Tevrat, Zebur ve incil de ismini açıklayan Yahve (YHVH) dir, Allah (c.c.) DEĞiLDiR.
Burada değildir büyük harfle yazılmış. Hala tanrı ile allah (cc) kelimelerinin aynı kapıya çıktığını mı sanıyorsunuz?
araplarin dili yerine kendi dilini kullanmak isteyen kisinin eylemidir. sonucta kastedilen aynidir. zaten turkce konusulsa da konusulanlar simultane tercume bicimde gerekli mercilere aktarilir, panige mahal yoktur.
allah(cc) kendisine tercih ettikleri gibi hitap edebilmesi için 99 isim vermiştir kullarına.
en güzel isimler allahındır buyurmuştur. 99 tane isim varken sen tut 100'ncü bir isim kullan.
tanım: amin malouf'un yüzüncü ad kitabındaki karakter gibi illa bi şey uydurmaktır, zaten gösterilmiş olan onca isim varken illa ki bir payı, marjinalliği olmasını isteyen tiplerin gerçekleştireceği durum.
- bazı arkadaşlar eski türkçe olduğundan dem vurmuşlar belirtelim.
türkler müslüman olduktan sonra müslümanlığın emir ve faraziyelerini kabullenmişlerdir. nasılki hz.muhammed'i peygamber kabul etmişlerse, nasıl ki namaz beş vakit ise allah'ın kendisine hitap edilmesini söylediği isimlerde bellidir.
aksi kişiyle yaratıcı arasında olmakla birlikte çevresinde yer alan müslümanların inancında sekte'ye yol açar.
- her türk müslümandır mantığıyla ilerleyenlere;
kaç tane türk hristiyan gördünüz god bless you* diyen ? adamlar senden benden müslüman neredeyse, sen kalk tanrı diyorlar, god diyorlar de.*
dilbilgisi görüp de bilmeden saldıracağına , dilbilgisi görmeden kurana inanarak tanrı yerine allah kelimesini kullanarak daha hayırlı bir iş yapma niyetinde olmayanların kullandığı sözde cool olay. kişi marjinal takılacagına bunun dogrusunu kullanmayı ogrenmelidir.
türkçe ezan tartışmasıyla eşdeğer olan kullanım. *
mantık olarak, iki kelime arasında pek fazla fark olmamasına rağmen, "Tanrı" deyince ve "Allah" deyince, hissettiklerinize bağlı olarak hangisinin doğru olduğunu idrak edebilirsiniz. ayrıca, allah'ı andıktan sonra "celle celaluhu" diyerek selam verilmesi gerektiğinden, "tanrı" derken zeus'u veya ra'yı anmıyorsak, allah'ı anıyorsak, aynı mantıkla "onun şanı ne yücedir" dememiz gerekir.
bir de ilk harfini büyük harfle yazmak gerekir. başlığın sözlük içindeki durumuna aykırı olarak...
Hayât
ilim
irâde
Kudret
Tekvin
Sem' ve Basar
Kelâm
allahın isimleri:
ADL
AFÜVV
AHiR
AHKAM-ÜL HAKiMiN
ALiM
ALiYY
ASiM
AZiM
AZiZ
BAiS
BAKi
BARi
BASiR
BASIT
BATIN
BEDi
BERR
CAMi
CEBBAR
DA'i
DAFiĞ
DARR
ERHAMURRAHiMiN
EVVEL
FALiK
FASIL
FATIR
FETTAH
GAFFAR
GANiYY
HABiR
HADi
HAFID
HAFIZ
HAKEM
HAKiM
HAKK
HALIK
HALiM
HAMiD
HASiB
HAYY
KABID
KABiL
KADi
KADiM
KADiR
KAFi
KAHHAR
KAiM
KARiB
KASiM
KAVi
KEBiR
KERiM
KUDDÜS
LATiF
MAKiR
MALiK-i YEVMiD-DiN
MALiK-ÜL MÜLK
MECiD
MELCA MELiK
METiN
MEVLA
MUAHHiR/MUKADDiM
MUAZZiB
MUHiT
MUBKi / MUDHiK
MUCiB
MUĞNi
MUHSi
MUHSiN
MUHYi
MUKALLiB
MUKMiL
MUKTEDiR
MUNTAKiM
MUSAVViR
MUSEVVA
MUTAHHiR
MUVEFFi
MÜBEŞŞiR
MÜBEYYiN
MÜDEBBiR
MÜHEYMiN
MÜ'MiN
MÜSTEAN
MÜTEALi
MÜTEKEBBiR
MÜYESSiR
MÜZEKKi
MÜZEYYiN
MÜZiL
NASIR
NUR
RABBiL ALEMiN
RAFi
RAHMAN-RAHiM
RAKIB
RAUF
REZZAK
SAMED
SADIK
SAiK
SANi
SELAM
SEMi
ŞAFi
ŞEFi
ŞARiH
ŞEHiD
ŞEKÜR
TEVVAB
VAHiD
VARiS
VASi
VEDUD
VEHHAB
VEKiL
VELi
ZAHiR
ZÜLCELAL-i VE'L iKRAM
simdi bu isimlerin anlamı var diye bunları allahın sıfatları sanmak tabi nasıl bir zeka gerektirir bilemiyorum. mesela benim adım kamil olsun, bu olgun kişi anlamına gelir. simdi bu benim ismim midir? yoksa sıfatım mıdır? allah yüce yaratıcının kuranda kendisi için koydugu özel ismidir. 99 ismin dısında farklı bir yeri ve önemi vardır. el-ilah kelimesinden geldiği ise kolpanın dik alasıdır. el-ilah islam öncesi arap toplumunda tapılan bir tanrıdır. gercek anlamı ay tanrısıdır.
tabi bir sey bilmeden saldırmak hakaret etmek nasıl bir aile terbiyesi nasıl bir karakter gerektirir bilemeyeceğim ama bildiğim bir sey var oda sudur:
allah islam dinini yaratıcısının özel adıdır. kuranda kendisi bizzat kendisine allah diye hitap edilmesini yazmıstır. kurana inana her insan için tartısma burda bitmiştir.
allah kelamının arapça el-ilah tan geldiğini bilen; ingilizcesinin the god, türkçesinin tanrı olduğunu idrak etmiş insan evlatlarının devinimidir.
bunun böyle olmasına karşı çıkan zerzevatlar; allah lafzını özel isim zannederek insanı güldürürler. cehaletin bu kadarı olmaz dedirtirler. aynı safsatacılar, tanrının 99 sıfatına da allahın 99 ismi derler misal.
ismin, sıfatın ne olduğunu idrak edememiş ve yaşı kemale erdiği halde hala birbirine karıştıran bünyelerden de, allahın arapça tanrı demek olduğunu anlamaları zaten beklenemez. (ilkokulda da mı dilbilgisi dersi görmedin be adam?)
babasına hayatı boyunca ismiyle hitap etmemiş kişilerin tanrılarına ismiyle hitap ettiklerini zannetmeleride ne ironi-komik bir yanılgıdır, bu ne cehalettir, nedir yarab?