kendi yaratıcıma nasıl hitap edeceğim yanlızca beni ilgilendirir.
sevenleri için adıyamanlı eşsiz insan muhittin abiden gelsin ;
(bkz: sanane lan yarrooğam)
herkesin illaki söyleyecek bir şeylerinin olduğu tartışma mevzusu.
öyle ki efendim konu, kimileri tutup allah'ın 99 isminin arasında tanrı kelimesinin bulunmadığı için kullanılamayacağı, kimisine göre tanrı kelimesinin entel işi olduğı, kimileri arapça isim kullanmamak için türkçe tanrı kelimesinin kullanılması gerektiği, kimisi tanrı kelimesinin bir gavur özentiliği olduğu, kimisi içinse tanrı kelimesi şamanist türklerde göktengri ile benzerlik taşıması hasebiyle ırkçı türklerin allah demekten imtina eder bir yaklaşımı olduğu yönünde, daha bin türlü fikir ayrılıklarından ziyade bir kavram kargaşasına meyil vermekte. şimdi tutup ben de bu güruha uyarak, "madem tanrı tengri'den geliyor o halde allah ismi nereden geliyor acaba ? mesela ben tevrat'ta geçen eloah'tan haberdarım" desem, ibranice zaten sami dil gurubuna aittir diyerekten ben de konuya linguistçe yaklaşsam burada hepten zıçacağımız aşikar.
azizim, tabiatını ziktiğim insanoğlu incir çekirdeğinden mesele çıkarmaya muktedir varlıktır. bu sebeple bir konu hakkında tespit yaparken subjektif düşüncelerimizi ideolojilerimizler birleştirerek taraftarca bir yaklaşım sergilemek manaya ermemizi namümkün kılar.
tanrı bilindiği üzere tapınılan demektir. yani ilah, yani genel geçer bir yaratıcı kavramını nitelediği için birazcık sıfat sayılır. bu sebepledir ki bir iskandinav mitindekilere de tanrı deriz. allah ise özel isimdir. çünkü belli bir tanrıyı niteler. islama göre müslümanların yaratıcı olan tanrıyı. budistlerin tanrısının buda olması gibi.
peki allah yerine tanrı kelimesi kullanılabilir mi?
kimi durumlarda kullanılamazken kimi durumlarda kullanılmasında bir sakınca yoktu.
şöyle ki dini bir içeriği olmayan genel her hangi bir konuda, tanrının tapınılan anlamı hasebiyle "bugün taptığım şey" minvalinden genel geçer bir yaratıcıdan dem vururken, müslümanların allah kelimesi yerine tanrı kelimesini kullanmasında allah'a karşı bir saygısızlık durumuna mani olması nedeni ile bir sakınca yoktur. hatta daha doğru olur. ancak din içerikli islami bir konudan bahsederken islam dininin tanrısı olan allah özel ismini kullanmak, tanrı kelimesinin dini bir konuda allah kelimesine tam karşılık sayılamayacağı için kesinlikle gereklidir.
konuyu, ülkemizin yetiştirmiş olduğu en büyük filozoflarımızdan biri olan müslüm gürses'ten bir bukle şarkı sözündeki tanrı kelimesini çıkartarak yerine allah kelimesini kullanmak sureti ile örneklendirek hülasa etmek istedi deli gönül. buyrun;
*allah istemezse yaprak düşmezmiş. ( olabilir )
*allah istemezse insan ölmezmiş. ( bu da doğru )
*sen allahmısın beni öldürdün. ( oldu mu şimdi, şirk benzeri bir saygısızlık olmadı mı sizce de? )
*eşime dostuma beni güldürdün. ( konuyla ilgili değil zaten kafiyeli olsun maksadı ile )
tanımların bir çoğunda avrupai bir kullanım olarak verilmiş. kardeşim tanrı öz be öz türkçe kelimedir ki günümüz türkçesiyle anlamı da yaratandır. göktürk yazıtlarında bir çok defa geçer.
tanrı herkesindir allah sadece müslümanlara özeldir. bu bakımdanki ''tanrı diyen insan tüm dünyanın ortak inandığı kişiye seslenir ama allah diyen sadece müslümanlarınkine'' denebilir. ama denilirse de ''vay efendim allah birdir hepsi aynı'' denmemelidir. çünkü büyük dinlerdeki tanrı kavramları bile birbirinden az da olsa farkederken(aynı soydan gelmelerin rağmen)tüm diğer dinlerde ne çok farkeder. ''tanrı demek çok güzeldir'' değil demek istediğim. tanrı sıradan basit bir cins isim değildir sadece. tanrı gelmiş geçmiş tüm insanların inandığı medet umduğu, merhamet beklediği tanrıdır. bunun yanında çok da türkçe bir kelimedir. hor görmeyin onu.
edit: tanrı kelimesin kök tengri olan türklerin inancındaki tanrıdan gelmesine rağmen, günlük kullanımı bu yönde değildir. genel olarak tüm dinlerin veya din dışı felsefelerin bünyesinde bulunan bilinçli veya bilinçsiz ilk hareketi temsil etmek için kullanılan tanrı kelimesidir. her ne kadar vakt-i zamanında türklerin inandığı tanrı olsa da*.
karşınızdaki insanın inancına baglı olaraktan; yanlış bir şey değildir. müslümanların çoğu işte bu noktada yanılgıya düşerler. islam sevgi dinidir denir fakat karşıdaki kişi tanrı dediğinde küplere binerler. bırak evladım ne derse desin... sen saygı duy ki nasıl müslüman olur görsünler.
ben aşk derim, rabbim derim...
kimse de karışamaz.
insanların inandığı en yüce varlık birdir. o yüzden allah ya da tanrı diye nitelemekten öte, o inancı taşıyan insanın en yüce varlığa inancının olması önemlidir.
amaç aynı olduktan sonra garip karşılayanların kendilerine bakması gerekir. eğer öbür dünyada söylenilen kadar adalet varsa böyle kelime oyunlarıyla başkalarını zan altında bırakan, küçümseyen, eleştiren kişilerin vay haline..
kendilerince yobaz gördükleri dindarlarla aynı dili konuşmaktan kaçınmaya çalışan asortik familyanın başlattığı alışkanlıktır. Şimdi birçok kişiye sirayet eden bu durum için tanrı kalanları korusun demek lazım.
önemli olan inanmaktır bir şeye. inanılan şey de tanrıysa şayet, ki onun gibi yüce bir değerin de insana ait olan klişe bir komplekse gieceğini sanmıyorum. girseydi ve önem verseydi kendisine ne denilmesini ki o zaman tanrı olmazdı, yüce olamazdı.
ayrıca bir not daha; asıl ayıp asıl abes olan ise tanrının avukata ihtiyacı olduğunu düşünüp onu savunma çabasına giren insanların bu türlü eylemleridir velhasıl.
kuccukken amerikan filmlerinde bunlar Allah'a neden Tanrı diyor dedigim ve Tanrıyla Allah farklımı diye bir dusunce oluşturan kelime sonuçta hepsi aynı.
tanrı islam dini henüz gelmeden çok daha önceleri kullanılıyordu.kim ne derse desin iSLAM her yere arap kültürünü dilini taşır ve biraz empoze eder.Allah alışılmış addır ama türkçesi olan tanrıyı kullanmak da doğrudur.
neymiş ALLAH özel isimmiş de tanrı cins isimmiş.bunlar hep türk dilinin kültürünün dışlanması için bahanedir.müslüman olduk da arap mı olduk.dilimizi neden bırakalım.
türkçede ayakkabı varken kundurayı sokan, okul varken mektebi sokan, uçak varken tayyareyi sokan da bu özenti anlayıştır.
müslüman olmayanların rahatlıkla gerçekleştirebileceği eylemdir. allah islami bir kavramdır. ama anlam yoğunluğu itibariyle allah daha bir ağır basmaktadır, müslüman olmayıp da allah diyen de görülmüştür.
ALLAH: Lafza-i celal adı verilen bu mubarek kelime, cenabı hakkın zatına mahsus bir isimdir.Allah kelimesi cemilenemez yani çoğul yapılamaz,başka türlü söylenmez,söylenemez hiç bir dilde ayrı anlam taşımaz,taşıyamaz... Allah ismi bütün kemal sıfatları kendinde toplamış "vacibul vucud" yani varlığı gerekli olan yüce zatın ismidir. Allah lafzı ondan başka hiçbir yaratılmıs veya yaratılmamıs için kullanılmamıstır..yani özetlemek gerekirse Allah ismi Allah ın diğer 99 isminin hepsini içinde taşıyan özel bi isim denilebilir.
TANRI: yaratan,yaratıcı anlamına gelen arapça ilah kelimesi türkçeye tanrı,farsçaya huda,fransızcaya dieu ve ingilizceye de god olarak geçmiştir..
KIYAS: Allah evreni canlı,cansız,görünen,görünmeyen,maddi,manevi şeyleri yaratıp bırakmamıstır, Allah daima evrenle daha ziyade bizim şahit olabildiğimiz dünyayla hep etkileşim halinde olmustur nitekim en bastir örnek peygamberler ve onlara gelen vahiylerdir,yani teist bir düşünceyle kıyaslanırsa; şimdi elbetteki ilah olan Allah tır fakat Allah tan sadece yaratan(tanrı) olarak bahsetmek yerine onun 99 güzel isminide içeren(örn;er rahman:acıyan,merhamet eden,el fettahu:açan,zorlukları kolaylaştıran,el evvel:varlığının başlangıcı olmayan,ezeli olan)Allah cc ismini kullanmak varken sadece yaratan anlamına gelen Tanrı ismini kullanmaktan daha güzel olsa gerek kendi kanaatimce.. ve ayrıca tanrı kelimesi o kadar yozlaştırılmıs ki batılılar tarafından adamların sağları solları tanrılarla dolu heleki mitolojide hangi tanrının eli hangi tanrının cebinde belli değil..
ayrıca şöyle bağırarak Allah deyince hissettiklerimi Tanrı diye bağırdığımda hissedemiyorum acaba buda Allah ın takdirimi acaba:))
genelleme yaparsak ve artniyet aramazsak, öztürkçe kullanmaya özen gösteren insanın yaptığı eylemdir. yanlış yapmamıştır, sanıldığı gibi tanrı hristiyanların, allah * müslümanların değildir. hangi ismi kullanılırsa kullanılsın, en güzel isimler o'na aittir...