bu soruya muhattap olanlar müslüman kardeşlerim için şu ayeti belirttmek isterim;
"O halde, siz niçin münafıklar hakkında iki gruba ayrılıyorsunuz? Allah onları kazandıkları günah yüzünden terslerine döndürdüğü halde Allah'ın saptırdığını yola getirmek mi istiyorsunuz? Allah kimi saptırırsa, sen onun için bir çıkış yolu bulamazsın."
(nisa 88) kuran ı kerim
inancın boyutu, türü ve derinliği göreceli olarak algılanmadığında paradoks sorulara güzel bir örnek teşkil eder. paradoks soruları cevaplamanın en güzel yolu paradoks cevaplardır. bu örnek için de düşünülmüş güzel bir paradoks cevap var tabiiki;
- hey jack... şu tanrı!?
- evet edward, ne olmuş ona?
- her şeyi yapabilecek kadar güçlüdür değil mi ha dostum?
- evet ahbap...
- ve her şeyi yaratabilir ha?
- hey neyin var senin adamım!?
- sadece merak ediyorum lanet olsun, sence tanrı kaldıramayacağı bir kaya yaratabilir mi?
- hadi dostuum.. tabii ki yaratabilir!
- peki sonra?
- sonra da kaldırır!
- waow.. fuck you adamım sen goddamn akıllı bir pisliksin ha?
- ya bi siktir git orçun sen iyice sapıttın!
saçmalığın daniskası olan cümleciktir. zira -ebilmek bir yetenek/kabiliyet/yeti göstergesidir. allah'a inanan kişi zaten onun sonsuz gücüne de inanmış demektir. dolayısıyla allah' ın kaldırmayacağı taş belki olabilir ancak kaldır-amayacağı taş olamaz. bu soruyu yönelten kişiye önce türkçe bilgisi verilmeli (kaldırmak ve kaldırabilmek /kaldırmamak ve kaldıramamak arasındaki anlam farkı) ve hemen ardından da yazmış olduğum açıklama yapılmalıdır. akabininde böyle saçma sorular yönelten kişiyle muhattap olmamak yaratıcı bir çözüm olabilir. *
önce kaldıramayacağı taşı, sonra o taşı kaldırabileceği kudreti yaratır diyerekten saçma bir cevap verilebilitesi yüksek, dinden imandan uzak soru. summe hasa.
olaya matematiksel olarak bakarsak bu bir limit problemidir.
tanrının gücü / taşın ağırlığı.
tanrının gücü sınırsızdır. dilediği herşeyi yaratabilecek kadar. yani her an kendi gücünü arttırabilir. bu yüzden tanrının gücü sonsuza gider.
aynı zamanda tanrının gücü ile taşın ağırlığı da doğru orantılıdır. ne kadar güçlü bir tanrı varsa o kadar ağır bir taş olacaktır. yani taşın da ağırlığı sonsuza gidecek, burda ne l'hopital ne de bir başka kural kullanılabilecektir.
sonsuz / sonsuz
sonuçta en önemli kısıma geliyoruz. gerçek sorumuzun olduğu kısma. eğer ikisi de sonsuza gidiyorsa, hangisi daha hızlı? tanrının gücü mü yoksa taşın ağırlığı mı?
basitçe bakarsak taşın ağırlığının daha hızlı olması imkansız değil mi? yaratan bir güç uygulamadıktan sonra nasıl taş yaratılabilir? taş nasıl ağırlaşabilir. tanrının gücü her an önde olmalı ki mantıksal bir yanlışlık olmasın.
bu yüzden matematiksel olarak yaratamaz. yani yaratacağı her taşı kaldırır.
ateistler böyle sorular sormaz. sorar diyen de biryerlerinden uyduru. o zaten tanrıya veyahutta dinlere inanmadığı için böyle bir düşünce içine girmez bile. boş muhabbete gerek yok.