akşemseddin

entry40 galeri2
    40.
  1. Akşemseddin, 1389-1459 yılları arasında yaşamış Türk bir din adamı ve doktor olup Fatih Sultan Mehmet'in hocasıdır. Akşemseddin'in gerçek adı Mehmed Şemseddin'dir ve burada ak, bir lakap olup ilgili kişinin adının doğru yazılışı Ak Şemseddin'dir yani Beyaz Şemseddin.
    Ak Şemseddin; doktor olmasına rağmen bir o kadar da yobaz bir kişidir çünkü istanbul'un Fethi sırasında Sultan 2. Mehmet'e ''bu şehri benim gibi evliyanın manevi gücü aldı'' demiştir, ardından 2. Mehmet de ''şehri dualarla değil benim kılıcımla aldık'' diyerek Ak Şemseddin'e ayar vermiştir.
    Ak Şemseddin; Şam'da doğmuş, yaşamının büyük bir kısmını Beypazarı'nda geçirmiş ve Göynük'te ölmüştür.
    ilgili link: https://baskentgazete.com...ar-i-iftihari-aksemseddin
    0 ...
  2. 39.
  3. fatih'in hocasıdır. istanbulun fethinde bulunmuştur.
    1 ...
  4. 38.
  5. 0 ...
  6. 37.
  7. Mikrobu ilk keşfeden tıpçı mutasavvıftır.
    0 ...
  8. 36.
  9. 1389'de doğmuş, 1459'da ölmüştür. 15. yüzyılın en büyük bilim adamlarından ve sufilerinden biridir. aynı zamanda fatih sultan mehmet'in hocasıdır. istanbul'un fethi sürecinde 2. mehmet'in akıl hocası ve en önemli destekçilerinden biri olmuştur. medresede aldığı dini eğitimin yanında iyi bir tıp eğitimi de görmüştür. tıp bilimi ile ilgili maddet-ül hayat, hall-i müşkilat, risalet-ün nurriye adlı kitapları en bilinen eserleridir.
    0 ...
  10. 35.
  11. Yavuz sultan selim'in akıl hocasıdır. Lise zamanımda orotoryosunda oynadığım karakterdir.
    Ancak orotoryo din ve devlet adamları hakkında yapılırken, Istanbul'un fethinin orotoryosunu yapmamız başlı başına yanlıştı.
    1 ...
  12. 34.
  13. (bkz: şemseddin the white)

    balrog ile yaptıkları savaştan sonra bu lakapla anılır olmuştur.
    2 ...
  14. 33.
  15. f.s.m'nin başarısındaki önemli etkenlerden biridir.

    ruhu şad olsun.
    2 ...
  16. 32.
  17. Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmet'in hocası, mutasavvıf, alim, tabip ve şairdir. Asıl adı Mehmet Şemseddin'dir. Antonie van Leeuwenhoek'in yaklaşık iki asır sonra deneyle keşfettiği mikrobu, Maddetü'l-Hayat adlı eserinde yıllar öncesinde dile getirdi. istanbul'un fethinin manevi mimarlarındandır.
    3 ...
  18. 31.
  19. Yaşasaydı ak partiye oy verirdi.
    2 ...
  20. 30.
  21. ''peygamber övgüsüne mazhar olmuş bir fatih nasıl yetişir?'' diye sorarsanız, arkasında akşemseddin hazretleri gibi bir allah dostu, molla hüsrev gibi bir yüksek alim, molla gürânî gibi bir üstad varken nasıl ortaya fatih sultan mehmet gibi bir insan yetişmesin diye cevap veririm ben de size... akşemseddin ki, istanbul'un manevî fatihidir. istanbul'u maddeten fetheden fatih ve aslanları, manen fetheden de akşemseddinlerin, molla hüsrevlerin fethe dair sarsılmaz inançlarıdır.
    3 ...
  22. 29.
  23. her büyük insanın arkasında böyle zekalar vardır. fatih sultan mehmet han hazretlerine de kendisi denk gelmiştir. evet.
    0 ...
  24. 28.
  25. XV. yüzyılda yaşamış en büyük Türk sofistinin adı. Şam’da doğmuştur. Doğum tarihi belli değildir. Genç yaşında babası ile beraber Anadolu’ya geldi. Öğrenimini bitirdikten sonra Osmancık’ta Müderrislik (buna bak) yap¬tı. Öğretmenlik, onu sarmadı, bu yüzden müderrisliği bıraktı. Zamanın en büyük şeyhi olan ve Ankara’da oturan Hacı Bayram’m yanma geldi, dervişi oldu.
    Uzun yıllar şeyhine hizmet et¬tikten sonra Bayramiye tarikatını yaymak üzere Ankara’dan ayrıldı. Bir süre Beypazarı ve iskilip yörelerinde dolaştı. Daha sonra izmit’in Göynük kasabasına yerleşti. Burada bir tekke (buna bak) yaptırarak Bayramiye tarikatı taraftarlarını çoğaltmaya çalıştı.
    yüksek bir tepe üzerine de etrafı surlarla çevrili kral veya tiran için saray, şehri koruyan Bu sırada Fatih Sultan Mehmet istanbul’u kuşatmaya karar vermişti. Adını duyduğu bu büyük şeyhi de savaşa davet etti. Akşemsettin bir kısım dervişleriyle istanbul surları önüne geldi. Genel saldırılarda askerlerin moralini yükseltmek için birçok çarelere baş vurduğu görüldüğü gibi, kuşatmanın kaldırılma ması konusunda Fatih’i desteklemek suretiyle de istanbul’un fethine büyük ölçüde yardımı dokunmuştur.
    istanbul’un fethinden sonra Göynük’e döndü ve burada öldü (1459). Tıbba dair Maddet’uı Hayat adlı Türkçe bir eseri olduğu gibi, tasavvufla ilgili yazılmış Arapça kitapları ve broşurleri vardır .

    Kaynak: http://www.yeniansikloped...tin-mehmet/#ixzz2OQHLK51u
    0 ...
  26. 27.
  27. FATiH devri mutasavvıf ve âlimlerindendir. 1390 yılında Şam’da doğdu. Küçük yaşta babası Şeyh Hamsa ile birlikle Anadolu’ya geçerek Göynük’e yerleşti. Burada medrese tahsili gördü, müderris oldu. Özellikle hekimlik alanında derin bir vukuf sahibi idi. Daha sonra tasavvuf yoluna girerek Hacı Bayram Velı’ye intisap etti. Sonra Edirne’ye geçti, orada Fatih’in büyük saygısını kazandı. 145U yılında Göynük’te vefat etti Orada yatar.

    Kaynak: http://www.yeniansikloped...ksemseddin/#ixzz2OP5U5pvg
    0 ...
  28. 26.
  29. köse olmasına rağmen fetih 1453'te göbeğine kadar sakallı birisi olarak gösterilmiştir. türk insanının sinemada sıçış konusunda nerelere kadar çıkabileceğini göstermiştir.
    2 ...
  30. 25.
  31. fetih 1453 filminde raif hikmet çam tarafından canlandırılan tarihi karakter. o kadar ilginç bir seçim olmuş ki 15. yüzyılda akşemseddin'in komple takma damak dişi nereden bulduğunu ateistler bile açıklayamamıştır. isviçre'li bilim adamlarından yardım istemişlerdir.
    0 ...
  32. 24.
  33. Gemileri, geceleyin karadan Haliç'e indirme fikrini vezirlerine açan Sultan Fatih'i, vezirleri, Hocası Akşemseddin'e şikâyet ederler: “Seninki, olmayacak şeyler emrediyor” dediklerinde, Akşemseddin vezirlere şöyle diyecektir: "O diyorsa yapacaksınız, yürüyün, gemileri halatla çekmeye gidiyoruz!."
    sevgi, sorgulamamayı gerektirir.
    Mirac hakkında Hz.Ebubekir" O söylüyorsa, doğru söylemiştir" demiştir.
    2 ...
  34. 23.
  35. bugün itibarıyla ölümünün üzerinden 554 yıl geçen konstantiniyye nin manevi fatihi, alimdir.
    0 ...
  36. 22.
  37. bütün resimlerin aksine sakalı yoktur.
    0 ...
  38. 21.
  39. olivium'a gidecek öğrencilerin indiği tramway durağı.
    0 ...
  40. 20.
  41. o 'na yalnızca hocası "köse" der
    1 ...
  42. 19.
  43. tarihin arka odası 'nda erhan afyoncu 'nun verdiği bilgiye göre kendisi köse imiş. tabii bu alimliğinden, saygınlığından zerre kaybettirmez, o ayrı konu.
    1 ...
  44. 18.
  45. fatih sultan mehmet, hocası akşemseddin huzura geldiğinde ayağa kalkarmış saygısından. kendisi akşemseddin'in yanına gittiğinde hocası yerinden kıpırdamazmış.

    sebebi sorulduğunda fatih : o yanıma geldiğinde gayrı ihtiyari bir heyecan kaplar ve farkında olmadan kendimi ayakta bulurum. o ise ilmin izzetini korumak için bana ayağa kalkmaz, demiş.

    işte bu yüzden ikinci mehmet, fatih sultan mehmet. akşemseddin'i tarife zaten gerek yok.
    2 ...
  46. 17.
  47. adı muhammet şemseddin olup, beyaz saçı - sakalından dolayı kendisine akşemseddin denilen zat-ı muhterem.
    0 ...
  48. 16.
  49. trt ye göre mikrobu keşfeden bilim insanı. eserinde mikroplarla ilgili "hastalıklar kendi kendine değil, insandan insana geçen tohumlar vasıtasıyla ortaya çıkmaktadır." demektedir.

    bu da gösteriyor ki pastör den yüzyıllar önce mikrobu keşfetmiş bizimkiler. gel de batılı piçlere anlat.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük