Hava kirliliğinden en çok etkilenen fakat kötü beslenmeden diğer organlar kadar etkilenmeyen organ. Akciğer hastalığı insanı birden kısa zamanda öldürmez, uzun vadeli çektirir, hastane hastane gezdirir. Koahın tetiklediği kalp krizi gibi ani bir ölüm olmadığı sürece.
diyafram ve kaburga kasları olmadan hiç bir işe yaramayan organ. çünkü kendisi kasılıp gevşeme yetisine sahip değildir ve dolayısıyla soluk alış verişini gerçekleştiremez.
--spoiler--
Yetişkin bir insanın akciğerinin yüzey alanı bir tenis kortunun alanı kadardır. Yüzey alanının büyüklüğü binlerce bronş ve alveol bulunmasından, bunların içinde de mikroskopik kanalcıklar bulunmasından kaynaklanır.
--spoiler--
Akciğerler göğüs boşluğumuzun büyük kısmını dolduran koni şeklinde, süngerimsi yapıda bir çift organdır. Akciğerlerin başlıca görevi, vücut hücrelerinin artık maddesi olan karbondioksiti vücuttan atmak ve yaşam için temel gereksinim olan oksijeni vücuda almaktır. 2 katlı plevra denilen bir zarla kaplıdır ve diyafram aracılığıyla karın boşluğundan ayrılır. Nefes almamızı sağlayan akciğerlerimizin bir diğer önemli görevi ise kanın temizlenmesini sağlamaktır. Akciğerin içerisinde bronşlar ve alveol denen hava keseleri, kan ve akkan (lenf sıvısı) damarları bulunur.