piyano konçertosu no.1 'i dinliyorum şu anda. üç bölümden oluşan bir konçerto. Modern orkestra müziğine çok benziyor. Yani, bunun anlamı benim için şu: elle tututlur bir melodisi yok. yani, bir mozart değil, ki o bir klasik müziğin klasik döneminin simgesidir. bir çaykovski yok, bir rodrigo gitar konçertosu yok. beethoven'ın piyano konçertoları gibi değil. bir rahmaninof değil. rahmaninof'un üçlüsünü andırıyor dediğim yerleri var.
şu anda, gündemde olan türk bestecilerinin doğru dürüst beste yapamadığını iddia eden tartışma (#10029085) doğru mu kendim görmek istedim. bence doğru değil. ahmet adnan saygun'un konçertosu yoğun duygulu ve enerji dolu. düşünceleri ve cümleleri açık. oldukça da görkemli. hatta bazı yerleri çarpıcı, yüze vurucu. içinde anadolu ezgisi var diyemem.
türkiye'de çokseslilik adına büyük çalışmalar yapan, Atatürk'ün isteği üzerine, türkülerimizi çok sesli hale getiren büyük müzisyenimizdir. özsoy operası op1 nolu eseridir.
20. yüzyıLın en büyük bestekarLarı arasında yer aLan opera bestekarı.. türkiye'de devLet sanatçısı ünvanını aLan iLk sanatçıdır.. gıLgamış, köroğLu, taş bebek gibi operaLarı besteLemiştir..
cumhuriyet türkiye'sinin "türk beşleri" olarak adlandırılan ilk bestecilerindendir.
1907'de izmir'de doğdu. ilk müzik derslerini ismail zühtü bey, rosatti ve macar tevfik bey'den aldı. 1928'de devlet bursuyla paris'e gönderildi. schola cantorum'da eugene borrel ve vincent d'indy 'nin öğrecisi oldu. 1931'de eğitimini tamamlayarak yurda döndüğünde ankara musiki muallim mektebi'ne kontrpuan öğretmeni olarak atandı. 1934'te cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası'nda şef, 1936'da istanbul konservatuarında armoni ve kompozisyon öğretmeni oldu. aynı yıl türkiye'ye gelen macar besteci bela bartok ile anadolu'yu dolaşarak halk ezgilerini derledi. türk folklorunun özellikleri hakkındaki çalışmalarıyla müzikolojinin temelini oluşturdu. 1946'da ankara devlet konservatuarına kompozisyon öğretmeni olarak atandı. 1955'te ankara'da kurulan folklor araştırmaları kurumu'nun kurucu üyesi oldu. 1983'ten hayatının sonuna dek (1991) mimar sinan üniversitesi devlet konservatuarı'nda kompozisyon ve etnomüzikoloji derslerini sürdürdü.
Çok verimli bir besteci olan saygun, 5 senfoni, 2 piyano konçertosu, keman, viyola ve viyolonsel konçertoları, divertimento, 4 bölümlük suit, sihir dansı, ayin raksı, orkestra için çeşitlemeler, yunus emre oratoryosu, 5 opera, 2 bale, pek çok lied ve oda müziği eserleri yazmıştır.
ahmet adnan saygun'un piyano konçertosu no.2'de bence çok kaliteli bir konçerto. birinci konçerto için geçerli olanlar bu konçerto için de geçerlidir diyebiliriz. fakat bazı yerlerde bu müzik bir korku filmi müziği diyebilirsiniz. çok parlak, çok enerjik bir konçerto. ahmet adnan saygun akıllı, kendiyle barışık, net bir kişilikmiş.
1. piyano konçertosu 1935'te (bu konuda başka bir yerde 1958 gördüm), 2.'si de 1985'te bestelenmiş.
klasik batı müziği'nin türkiye'deki ilk temsilcilerinden biri olan, ve türk etnomüzikolijisinin şekillenmesinde büyük rol oynayan besteci ve derlemeci.