agnostik

entry235 galeri2
    135.
  1. allah'ın değil bir yaratıcının var olduğuna inanan fakat bu yaratıcının bilinemeyeceğini düşünen insandır. allah'a inanıp kanıtlanamayacağını düşünenler kendilerini bir şekilde agnostisizme sokmaya çalışıyorlar.
    0 ...
  2. 134.
  3. 133.
  4. 132.
  5. Allahın var olduğuna fakat varlığının kanıtlanamayacağına inanan insan.
    0 ...
  6. 131.
  7. Richard dawkins in agnostik felsefeyi benimsemiş insanlar hakındaki görüşüne bir bakılmalı. Tanrı yanılgısı kitabında görülebilir.
    0 ...
  8. 130.
  9. ana felsefesi:

    "böyle bir şey yok, ama olabilir de."

    şeklindedir.
    1 ...
  10. 129.
  11. bir ateist ve bir deist tartışırken çayını yudumlayan kişidir.
    2 ...
  12. 128.
  13. evrendeki düzene bakarak bir tanrı olmalı demeyendir.
    bu görüş deistlere aittir.
    1 ...
  14. 127.
  15. tanrının varlığının veya yokluğunun hiçbir zaman bilinemeyeceğini, onun var olduğunun kabul edilemeyeceği gibi, yokluğu da kabul edilmez. bu düşünce tüm zamanların en gerçekçi düşüncesidir. tanrıyı tamamen reddetmek, tamamen kabul etmekten farksızdır. agnostik düşünce ayrıca, günümüzdeki yaygın olan dinlerin insanların tanrı arayışının bir süreci olduğunu da savunur.
    0 ...
  16. 126.
  17. septik insandır. şüphecidir.

    tanrı problemine baktığımızda en mantıklı(kime göre neye göre) yaklaşımdır bana kalırsa.

    ha korkaklık muhabbeti de gerçekten artık gülünç oluyor. hani aptalca diyorum ama ağır olacak. işte bunlar hep cahillik.
    2 ...
  18. 125.
  19. tanrının varlığından ve yokluğundan şüphe edendir.
    1 ...
  20. 124.
  21. sınvlarda bilmediği soruyu boş bırakmaktan kaynaklanan alışkanlıktır. cesaretsiz ateist falan değildir. agnostik insan zaten semavi dinlerin tanrı önermelerini akla aykırı bulcağından yaranacağı bir taraf da yoktur.
    1 ...
  22. 123.
  23. uyduruk düşüncenin adamı. düşünce bile değil lan bu. düşünememe resmen. şüpheci desek değil, deist desek değil. bi bilinmezciliktir tutturmuş pragmatist herifler.
    0 ...
  24. 122.
  25. tanrının varlığına veya yokluğuna dair herhangi bir kanıt olmadığı için seçilen düşünce.
    1 ...
  26. 121.
  27. gardını almış düşünen insan tipi.
    1 ...
  28. 120.
  29. dinlere inanmayan ama var edenin olduğuna inanan insan.
    2 ...
  30. 119.
  31. 118.
  32. cogu kisinin bilip bilmeden kendini bu sinifa soktugu sifattir...

    Her seyden once agnostizm diye bir sey soz konusu degildir. Agnostiklik, ateistlikten farkli olarak bir akim degildir.

    Cogu kisinin zannetigi gibi agnostiklik, "yoktur ama da oladabilir, gote gelmeyelim" demek degildir. Agnostizm der ki, tanri oladabilir, olmayadabilir. Bunu herhangi bir bilimle kanitlayamayiz, ustune deney yapamayiz, nitekim tanrinin vaar olup olmamasi benim hayatimda hic bir seyi degistirmiyor, o zaman bu bilgi benim icin onemsizdir... Ustune dusunmeye, beyin gucu yormaya, ustune siyaset ve politika yapmaya, hatta inkar etmeye bile degmez...

    "Yorungede bir caydanlik var" sozu ne kadar onemliyse "allah var" sozu de o kadar onemlidir. Yorungede bir caydanlik var mi? Su teknolojiyle bilemem. Umurumda mi, zerre kadar sikimde degil. Sonuc: isi gucu olmayan, bos vakti cok olanlar istedigi gibi kafa patlatsin, bir cevap bulursaniz bize de soyleyin...
    4 ...
  33. 117.
  34. agnostik bir arkadaşımın "tanrının var olup olmadığını bilemeyeceğimden ara ara oruç tutuyorum eğer varsa babalara gelmeyelim" sözüyle pek de güzel tanımladığı düşünme biçimidir.
    6 ...
  35. 116.
  36. kendimi agnostik olarak tanımlamasam da, agnostiklerin aldığı tavrı korkakça veyahut çekingence diye tanımlamak gördüğüm en ahmakça hareketlerden biridir. öncelikle çekimserlik ve çekingenlik arasındaki farkı kavramak gerekir.

    ve ilgilenmiyorum->umursamıyorum->siklemiyorum, sikimde değil

    gibisinden ifadelerin kullanım amacını öğrenip, agnostik bireylerin çoğunun düşünce yapısında yer aldığını da anlamak gerek.

    söylemek istediğim şu ki; agnostik bireyler, hiçbir sonuca varılamayacağını bile bile ["allah var" x "tanrı yok"] tandansına sahip "kanıtlama çabalı" tartışmaların merkezinde vakit kaybetmemeyi tercih eden bireylerdir. ha, illa ki yönelimleri vardır, bu konularda hiç düşünmüyor olmak zorunda da değillerdir. deizm ve ateizm arasında gidip geldikleri görülür. ancak, tüm bu çalkantıları kendi içlerinde yaşarlar, dışarıya gösteriş olarak sunmayıp, teolojik konuları çok da fazla önemsemezler/önemsememeye çalışırlar.
    1 ...
  37. 115.
  38. ateist olma cesareti gösteremeyenlerdir.
    2 ...
  39. 114.
  40. tanrının varlığı ya da yokluğu bilinemez diyen felsefe akımını savunan kişidir. bir ateist değildir.
    0 ...
  41. 113.
  42. ekseni "bilinmezlik"ten geçtiği için genellikle insanlar tarafından "kokmaz-bulaşmaz" bir tavır olarak nitelendirilse de aslında son derece net bir görüşün insanıdır. en uç görüş olan ateizmin insanı bile reddetmek için önce bir kabul yerinden geçer ancak o'nun bu anlamda tutunacağı dal hiç yoktur, olmamıştır.
    1 ...
  43. 112.
  44. mantığıma göre yok, insanlara göre var-mı$ diyen bir akım.
    0 ...
  45. 111.
  46. yanlıs cıkma durumları olmayan tanrı ve onun gibi varlıkların (bkz: melek,şeytan) için var yada yok diyen inanç şekli.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük