bugün

web tarayıcınızda göremeyeceğiniz, "yönlendirme hatası" yüzünden oluşan bir hata kodudur.
silivri - yenibosna metro hattının kodudur.
404 uhunun 101 düşük modelidir.
görsel
"Yani üç yılımız daha var.
-neye?
27 olmadan önce. Tüm güzel insanların göçtüğü yaş. Kurt cobain, Janis joplin, Amy winehouse, heath ledger."

Bu keyifli, bol sorgulayıcı diyaloglara yer verilen alman filmi hakkında neden entry girilmediğini merak ettim. Bilhassa evrim ve intihar üzerine sohbetlerini pek sevdim.
2018 yapım. 2 saat 25 dakikalık karavanda özgür ruhlu iki insanın yapıp ettiklerini izlemek bir "300 mil daha?" Sözüyle köln'den çok daha fazlasını kat etmelerini seyretmenizi tavsiye ederim.
Before sunrise-sunset enerjisi içerir.
Hans Weingartner'in yönettiği tatlı bir yol filmi.

--spoiler--
– Almanya’da ne kadar kişinin yalnız yaşadığını biliyor musun?
+ Bir fikrim yok. %20 mi?
– %50.
+ Çok çılgınca.
– Evet, doğru? Ve sana birşey söyleyeyim mi? Bence bunun arkasında bir strateji var.
+ Gerçekten mi?
– Ekonomik sebepler.
+ “Ekonomik sebepler.”
– Evet. Bak! Dört dairede yaşayan dört kişiyi al. ihtiyaçları, dört buzdolabı, dört elektrik süpürgesi, dört su ısıtıcısı, dört..
+ ..düz ektran TV.
– Kesinlikle! Beraber yaşasalardı, hepsinden sadece birine ihtiyaç duyarlardı. Yani, yalnızken daha çok tükettiklerinden, bu ekonomi açısından daha mantıklı. Bir arkadaşım tezini bu konuda yazmıştı: “Kapitalizmin Ayırma Stratejisi”.
+ Bu sadece bir tez gibi duruyor.
– Ama yalnız olmak, tamamen insan doğasına aykırı! insanlar sosyal yaratıklar! Yalnız kaldığımızda dakikalar içinde stres hormonları salgılıyoruz! Kortizol gibi şeyler.
+ Vay.
– Kortizol bağışıklık sistemini zayıflatır, bu yüzden yalnız olmak sizi hasta eder. Ama zaten istedikleri de bu.
+ Ne?
– Mutsuz olalım ki, daha çok tüketelim.
+ Onlar, onlar deyip duruyorsun, peki kim onlar? Bir fikrin var mı? Yani, yöneticiler ve politikacılar, karanlık odalarda buluşup “Hadi onları tecrit edelim, o zaman daha fazla tüketirler ve direnmeye son verirler” diyorlar. Cidden buna inanıyor olamazsın.
– Doğru, inanıyordum.
+ Ya şimdi?
– Şimdi sistemsel diye düşünüyorum.
+ Sistemsel mi?
– Evet. Kapitalizm kaçınılmaz olarak izolasyonu öngörür. Temel prensiplerinden dolayı.
+ “Kapitalizmin Temel Prensipleri.”
– Evet, şunu düşün: Küçük yaşlardan itibaren birbirimizle rekabet etmemiz öğretiliyor. Okulda başlıyor. Kim en güzel görünüyor? Kim en akıllı? Ve daha sonra.. Hayat devamlı seçmelere dönüşüyor! Bir koleje 1000 kişi başvuruyor, sadece 10 kişi giriyor. 100 kişi ev başvurusu yapıyor, biri alıyor. 7/24 daha sert, daha hızlı ve daha güçlü olmalısın! Ne stres ama!
+ Yani, hayat plajda yaşanan gün değil..
– Kesin olan şu ki, kapitalizmde değil.
+ Ama bu böyle: Rekabet bizim kanımızda var. Bir tarlada koşan iki çocuğu alalım: Biri daima daha hızlı koşmaya çalışır.
– Ne alakası var?
+ Tamamen öyle! Orada başlar, o alanda! Biz sadece yarışmayı severiz. Rekabet eğlencelidir! Orman savaşçıları bile rekabet eder.
– Ama bunun şiddeti çok daha fazla! Kesintisiz mücadele ve rekabet.. Tüm dünya, lanet büyük bir sirke dönmüş durumda!
+ Abartıyorsun.
– Ne? Sermayenin sahibi olan ilk % 5 dinlenmeye zaman bile bulamayan bu insanlardan faydalanıyor. Diğer herkes kıçını düzeltmeye çalışıyor. Mutsuz ve tamamen stresli.
+ Bu hoş bir şey değil, evet. Bu doğanın kanunu. Bahçede sert olan suya gelince yumuşar. Güçlü olan hayatta kalır, bunlar evrimin kuralları.
– Kim demiş?
+ Darwin.
– Darwin mi?
+ Evet.
– Vay, daha modern bir söylemimiz olması gerekmiyor mu artık.
--spoiler--

https://replikler.net/replik/303-2018-replikleri/
2018 almanya yapımı film. imdb puanı 7.5
puanı biraz fazla. benim puanım 6.8
film güzel, izlenebilir ama eksikleri var. çekimler ve oyunculuk kötü değil. istenileni vermiş. sanki görseller üzerine çekilmiş. yönetmen yol da olmayı hissettirmek için elinden gelini yapmış. bu açıdan başarılı. diyaloglar konuyu oluşturmuş neredeyse. belki almanca bilseydim diyaloglara daha hakim olur, daha çok keyif alabilirdim. sonunu başından itibaren tahmin etmek biraz sıkıcı olsa da manzaralar ve yolda geçen zaman, insanın içini açıyor.

bir karavan ile yollara çıkma istediği uyandırıyor. film sonunda kendinizi karavanlara bakarken bulabilirsiniz. alım gücümüz çok düşük olduğu için bu hayalin kısa süreli olması üzücü. en iyisi biz çay içelim.
yenibosna - silivri otobüslerinin numarası.
Yenibosnadan kalkarak silivriye yaklaşık bir buçuk saatte varan özel halk otobüslerinin numarasıdır. ben bu otobüsü 2017 senesinden 2020 senesine kadar sıklıkla kullanırdım ama sonra pandemi olunca haliyle kendi başıma gezemez oldum. Koltukları çok rahattır, yumuşacıktır. Otobüsün çoğu koltukludur ve en son muavinlik kalkmıştı diye biliyorum bu otobüste. Yenibosnadan Silivri 62 km ediyormuş.
silivri - yenibosna iett otobüslerinin numarası.
maalesef 9 eylül 2021 tarihinden itibaren yenibosnadan kalkmıyormuş. artık son durağı avcılar metrobüs olan otobüs.
hep ben mi yazacağım, biraz da başkaları yazsın. silivri - yenibosna iett otobüs hattının numarası.
söylenişi komik olan otobüs numarası.
dudakları güzel yapan otobüs numarası.
(bkz: silivri)
üçyüzüç diye söylenir.
artık avcılar'dan kalkan ve numarası da 303a olan iett otobüs hattı.
Bir zamanların şehirlerarası şimdinin personel servis otobüsü.
görsel
iyi ki bu otobüsler kalktı çünkü hem şimdiki otobüsler daha yeni, daha hızlı ve yenibosna'ya kadar trafik çekmek zorunda kalmıyorsun.
pandemiden önce de bindiğimde tüyap'ta çoğu yolcu iniyordu. yenibosna'da iki üç kişi falan iniyordu yani kısaltılması aslında kötü olmamış. hem insanları trafikten kurtarmış.
silivri otobüs numarası.
eskiden yenibosna'dan binilebilen otobüstü ama artık en önce avcılar'dan binilebiliyor. avcılar'dan önce binmek mümkün değil.