Bütün medya desteği ve baskı ortamına bakarsak, hem de iktidardaki adayın daha iyi hizmet verebileceği bir mantık varken vatandaş o adayı değil efendi gibi oy isteyen “ ayrı gayrı yok diyen” adayı seçti.
bugün bi açıklama gördüm akp kanadından biri yapmış kim olduğunu pek hatırlamıyorum
"venezuela darbe girisimini kınıyoruz, sandıktan çıkan esastır" demiş
bizde?
bizde tek patron ysk!!!
yaraktı ya bu afedersin
seçim olmasın kura çeksinler bıktım amk artık yeter lan canı sıkılan seçim diyo çok matah bişeyse organize edin 3 ayda bir evden kullanalım online falan oyumuzu ama bitsin artık.
eğer meşruiyet tahtında söyleniyorsa işte o zaman gayet de tartışılabilir bir açıklamadır.
ancak tartışılmakla kalmamalı, meşruiyet kavramı olabildiğince hukuki zeminde tesis edilmelidir.
nasıl olur? şöyle ki;
seçim mevzuatında değişiklik yaparsın. dersin ki "belediye başkanlığı seçilmek için nitelikli çoğunluk aranır".
söz gelimi geçerli oyların dörtte üçünü alan başkandır babako. ilk 3 turda bu aranır. 4. turda salt çoğunluğa sahip olan başkan seçilir. işte o halde bile meşruiyet tartışması söz konusu olacaktır. neden? çünkü istanbulda dörtte üç oyu alabilecek bir adam yok, olmaz da. olursa bunlar zaten tartışılmaz. ee başladığın yere geri dönüyorsun. başka? 3 tur seçim yapıyorsun, zaman kaybediyorsun, toplumsal tansiyon yükseliyor, masraf ediyorsun. ve en nihayetinde 20 milyonluk şehri 1 oy farkla kazanan yönetiyor.
hukuken mantıklı, pratikte zaman kaybı olan bir beyan.
çünkü ya artı bir oyu kabul edersiniz ya bunu hukuki olarak dayatıp başladığınız yere dönersiniz ya da belediye başkanı seçilemeyen şehirlerde yaşarsınız.
herhangi bir siyasi görüş tesiriyle değerlendirmedim konuyu. teknik olarak bu kadar basittir bu beyanı tartışmak. bu kadar basit.
edit: bu arada neden 3 tur, sonrasında salt çoğunluğa dönüyor? çünkü sistemlerin de aklı vardır. mesela önceki hükumet sistemimiz parlamenter değil Rasyonelleştirilmiş parlâmentarizm idi. sistemin tıkanmasına engel olmak, hükümetin etkinliğini ve istikrarını arttırmak için sistemin adeta daha akıllı hareket etmesine imkan veren, buna dair mekanizmaları içeren en şahane bir sistem idi. bu mekanizmaların biri de sonsuza kadar tur yapılarak aynı nitelikli çoğunluğu aramamaktır.
dün 80 milyonluk ülke için Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 50 artı bir oyun yeterli olduğunu bizzat kendi söyleyen erdoğan bugün 15 milyonluk istanbul belediye başkan seçimi için 15 bin farkı yeterli bulmuyor.
20 milyonluk sehirin de sanki hepsi seçmen.
Seçmen niteliģine sahip insan sayisi 9,997,024 kişidir. Bunun 1 milyonu fire verse toplam oy kullanan kisi 9 milyonu gecmez. Bu sayiya gore de 14 bin farkla kazanmak hic de oyle kucumsenecek birsey degildir.