kpss, öss gibi sınavların sorularını çaldıran, ayrıca önceki seçimlerde de çöplüklerde bol bol oy pusulası bulunan, başkentinde nedense tam da oyların sayımı esnasında elektrikleri kesilen bir ülkenin devletinin istediği olmuş gibi görünüyor. yani hayırların çalınmış olmaması için sicili hayli kabarık bir ülke.
--zaytungvari spoiler--
pkk akp işbirliğiyle demokraside bir level daha atlandı.
--zaytungvari spoiler--
edit: eksileyen arkadaşım farkında değilsin ama senin de beynini çalmışlar!
ülke şu an 3 gruba bölündü. evetçiler, hayırcılar, boykotcular. evet oyu verenler iktidari otorite, hayır oyu verenler askeri otorite isteyenler. boykotcular ise ikisinide istemeyenlerdir. oy kullanmış olsam dahi, mantık açısından baktığın zaman bu bir kısıtlamadır. ne olursa olsun. çünki, iktidar halkın %50 sinin yanında olduğunu bilmektedir. bu sebeple halk oylamasına rahatlıkla değiştirdiği anayasayı sunmuştur. bu aşikar. şu yapılan referandumda hayırcılar chp'li ya da mhp'li, evetçiler akp'li olarak biliniyor. ulan anayasa değişiyor. anayasa. oylamaya gidenler neye evet yada hayır dediklerini tam anlamıyla biliyor olsalar zaten bu parti bölünmesi olmaz. "benim mantığım var oğlum, ben okudum bu bu yasalar değişecek, şu oyu vermek istiyorum kendi irademle." kaç kişi bunu yaptı acaba? parti başkanları kendi çıkarında. halkı kendi tarafınıza çekmeyi bırakıp, adam gibi millete neler neler değişecek anlatsanıza. bireylerde öyle. hangi birey yanındakine "ben şunu dicem sende onu diceksin heralde dimi" demiyor ki?annem şu oyu veriyor bende onu vericem demekle anayasa mı değişir? çok doğru bir laf. dağdaki çobanla benim oyum birmi! ben kelimesiyle kendimi kastetmiyorum. dağdaki çoban ne yapar! efendim koyun güder çiftini sürer. cahildir demiyorum. dağda olmayıp herşeyden bihaber insanlar var. sadece demek istediğim siz kendi aranızda çıkarlarınız için bölünüyorsunuz buna halkıda davet ediyorsunuz. ülkenin geleceğini kim düşünüyor allah aşkına birisi bana açıklasın. iktidar mı, muhalefet mi, yoksa dış güçler mi?
siyasi partilerin başarı durumlarını değerlendirmek olduğunda amaç öncelikle mhpnin oylarının hangi oranda dağıldığı tartışılmalıdır. ülkü ocaklarından çıkmayan türkeş diye ölen bi arkadaşım evet dedi mesela. osmaniyeden* bile hayır çıkmadı. tabi bunu ne kadar irdelesek de hayır cephesinin asıl temsilcisi olan chpnin ağır bi yenilgi aldığı konuşulmaya devam edecektir.
esasen, herşey beklendiği gelişmiştir. ankara'nın doğusundaki evet oyları ve boykot, paketin geleceğini belirleyen temel unsur olmuştur. zira, batıda hayır oyları beklenenden çok bile çıkmıştır. aydın, denizli, balıkesir gibi illerden hayır oylarının daha çok çıkması referandum öncesi beklenmeyen bir gelişmeydi. bununla birlikte, doğudan gelen evet oyları, aradaki farkı oluşturmuştur.
izmir'de ise %37 açıkçası beni şaşırtmıştır. yine de %63, her üç kişiden iki kişi demektir. o da bize yeterdir.
tabi bu arada, hakkari'de %6, diyarbakır'da %30, şırnak'ta %22 gibi katılım oranları ile oylanan bir anayasayı kim ne derece benimseyecektir, o da bambaşka bir tartışma konusu.
nihayetinde, hoşumuza gitmese de demokrasi budur. hiçbir şeye değilse bile buna inancımızı mutlaka korumalıyız.