tipik serkan inci takipçisi beyanı. dünyayı yazılımdan ibaret sanıyorlar aq. psikiyatri doktoru kim olacak? siri mi? böyle diye diye atanamamış bilgisayar öğretmeni yazılımcılar üretiyorsunuz. bunun bir de şey versiyonu var: ''20 yıl içinde su bitecek su savaşları çıkacak, sucular zengin olacak''. vizyonunuzu sikeyim. kaldı ki şimdiki dünya düzeninde doktorluk asla bitmeyecek çünkü bu bir sektör. sen devlet sigortanla hala sosyal devlet anlayışının meyvelerini yiyorsun. tıp da aynen farmakoloji gibi. sigara üret->sat->kemoterapötik ilaç üret->sat.
günümüzde robotik cerrahi var ama şu an çok ilkel. gelişmesi için 10 yıldan fazla bir süre gerek, ki doktorluk sadece cerrahi demek değil.
Şu konuyu ve mesajları baştan sona okudum. Çok üzücü gerçekten. Sıfır bilgi ile fikir sahibi olunup yorum yapılmasına mı üzüleyim(ki bu olay ülkemizin bir gerçeği), yoksa doktorların %90'ı diye genellenip gömülmesine mi yanayım?
Şimdi bir arkadaş uzman doktorları beğenmemiş. Hadi diyelim 10 sene sonra bu gerçekten oldu, robot doktorlar da hizmet vermeye başladı. Ulan şu an insanlar aile hekimini, acilciyi beğenmeyip uzmana gidiyor; gerçek doktor varken robota kim gidecek? Burda robotlara bilgisayarlara methiyeler düzen, doktorları eleştiren insanların tek biri bile gerçek doktoru bırakıp robot doktora gidecek mi?
doktorluk sandığınız gibi grip-nezleden ibaret değildir. Gerçi komplike meslekleri basite indirgemek de bizim halkımızın huyu. Maç izlerken "bu arda kim oluyor, ben bile bundan iyi oynarım" diyen, stand up izlerken "ben cem yılmazdan daha komiğim" diyebilen tiplere ne anlatabilirsin ki...
Tıp bir bilim değil sanattır. Tıp fakültesinde öğretilen ilk şey budur. Çünkü tıpta aynı sebeplerin aynı sonuçları vermediği zibilyon tane örnek vardır. Hastalık yoktur, hasta vardır. Bugün kişiye özel tedaviyi dünya çapında yaygınlaştırmaya çalışıyor tıp dünyası. Hekimlik daha yeni başlıyor, sen rahat ol.
Örneğin, hastaneye gelip şikayeti sorulduğunda "döşüm gidişiyi" diyen hataya derman olabiliyor mu bu bahsettiğiniz makine? Ya da kaç bin yıl sonra icat edilen makine buna çöZüm sunabilir?..
Doktorluk makinelere kalıcaksa en başta cerrahiler kalkar. En fazla mortal doktor hatası olan yer orası ve ameliyatı makinelere bırakmak daha kolay. Tanı koyma konusuna gelince de acile birbirinden alakasız 5 semptom söyleyen hastalar geliyor. Ve sadece bunların ikisi gerçek hastalıkla bağlantılı oluyor. Bu şekilde robotlar bir gün doktorların yerini alacaktır evet ama bu bizim görebileceğimiz kadar erken tarih değil. Ayrıca robotlar olsa da onları yine doktorların olması gerekir.