#iuhfmagdur

istanbul üniversitesi hukuk fakültesi

203.
  • işbu entry bu fakülteyi tercih edenlere bilgilendirme içerir;
    öncelikle hoşgeldiniz.1 yıl boyunca uğraşıp iyi bir sıralamayla bu fakülteyi kazandınız.bu entryde bilgi verirken öncelikle fakültenin pandemide nasıl bir eğitim verdiğini,akabinde yüz yüze eğitimin nasıl olduğundan bahsedeceğim.o yüzden de biraz uzun bir entry olacak.
    1)pandemi döneminde istanbul üniversitesi tarafından öğrenme yönetim sistemi(öys) adında bir site faaliyete geçirildi.tüm canlı derslere, ders materyallerine, sınav olduğu takdirde sınavlara buradan erişim imkanı sunuldu.2020-2021 eğitim yılında da bu sistem yürürlükte olacak.
    2)online eğitimin faydalarından biri, işlenen canlı derslerin sisteme kaydedilmesi ve sanki netflixte film izlermiş gibi tekrar tekrar izleme, durdurma gibi imkanlarının olması.bu sayede öğrenciler, dersi kaydeden ve yazıya döküp satan ders notçularıyla artık muhatap olmak zorunda değil(gerçi dersi dinlemeye üşenip bu ders notlarını satın alan çok kişi var.).
    3)online eğitimin bu fakültede yarattığı mağduriyet ise şüphesiz sınavlar noktasında oldu. öys üzerinden sınav soruları pdf olarak yüklendi ve öğrencilerden soruların cevabının kağıda el yazısıyla yazılması, sonra kağıdın adobe scan vs uygulama ile taratılması ve öys ye taratılmış kağıdın fotoğrafının yüklenmesi istendi.ayrıca sınavlarda kanun ve kaynaklara erişim olmasından ötürü hocalar zor yerlerden soru sordular ve sınavlarda verilen süre de azdı. ki zaten öğrenciler de #iuhfadaletistiyor, #iuhfmagdur hashtagleri ile twitterda seslerini duyurdular.
    4)neticede fakültenin online eğitimi ve sınavları, beni mağdur etmese de genel olarak bir mağduriyet yarattı.burayı kazananlar bilsinler ki, bu fakültenin vize ve finallerine, tyt-ayt’ye çalıştığınızdan daha fazla çalışacaksınız.bazen çalıştığınızı düşündüğünüz sınavdan 10-20,yeteri kadar çalışmayıp kesin kalırım mantığıyla girdiğiniz sınavdan 50 alacaksınız(finallerde geçme notu 50).
    5)fakültede her dersin ocak ayında vizesi ,mayıs veya haziran ayında final sınavları olur(seçmeli dersler hariç).yani bir dersin yılda 2 sınavına gireceksiniz ki buna da yıllık sistem denir. bu sistemin avantajı, sınavlara kadar bol çalışma vaktinizin olmasıdır.dezavantajı ise ekimde gördüğünüz konudan mayıs ayındaki sınavda sorumlu olacak olmanızdır.son olarak vizede 99 alsanız bile, final sınavında 49 alırsanız o dersin bütünleme sınavına kalırsınız.çünkü finallerden geçmeniz için en az 50 almanız gerekir.finallerden 50’yi geçtikten sonra alacağınız harf notu(örneğin aa) sınıfın aldığı notların ortalamasına göre belirlenir ki buna da çan eğrisi denmektedir.
    6)şimdi de yüz yüze eğitim olma ihtimaline binaen biraz bu konu hakkında bilgi vereyim.öncelikle biliniz ki bu fakülte çok kalabalıktır.özellikle dersler yeni başladığında 300-400 kişiyle beraber derslere girebilirsiniz.ayrıca bir gördüğünüz, muhabbet ettiğiniz insanı bir daha görmeme olayı bu fakültede yoğun bir şekilde yaşanıyor.ama sosyal bağlarınız çok zayıf değilse, bir şekilde kendinize bir arkadaş ortamı buluyorsunuz.ama benden bir tavsiye, üniversitedeki arkadaş ortamlarına pek güvenmeyin, örneğin sırlarınız gibi mahrem konularınızı anlatmayın.
    7)gerek online eğitim gerek yüz yüze eğitimde dersler maalesef lisede konferans salonunda yapılan konuşmalar gibi geçiyor.fakat bu fakültede bazı hocaların anlattığı konuları kitaplarda bulamazsınız.o yüzden hocaları iyi dinleyin.zaten online eğitimde derslerin sisteme kaydediliyor olması da bu açıdan büyük bir nimet.
    8)muhtemelen 1.sınıfta kitaplar yerine salt,alpha,titiz gibi ders notları kullanacaksınız.bu doğal bir durum.fakat tavsiyem bu notları en yakın zamanda bırakmanızdır(en azından önemli dersler açısından.).bu notlarla dersleri geçer misiniz, evet geçersiniz çünkü hocaların ses kaydı ve derste anlattıkları kağıda dökülüyor ve ağırlıkta sınavlarda bunlar soruluyor.fakat bu notlarla hukukçu falan olamazsınız.ne demek istediğimi ileride daha iyi anlayacaksınız.
    9)sınavları 2 türlü geçebilirsiniz.ya günü gününe çalışırsınız ya da sınavlara 1.5 ay kala eşşek gibi çalışırsınız.bu durumların aksi örnekleri de var tabi fakat genel hatlarıyla son 2 hafta ders çalışan öğrenciler sınavlarda çakıyorlar.
    10) hocalarla olan diyaloglardan da bahsedeyim.yüz yüze eğitimde dersten sonra hocaya soru sormak bir hayli zordu çünkü hocanın çevresinde bir öğrenci çemberi birikirdi.ayrıca hocaların hafta içi görüşme saatleri vardı ve randevu alınması gerekiyordu.online eğitim döneminde ise hocalara mail atarak soru sorabilirsiniz.çok umursamaz bir hoca değilse sorunuzu 1-2 hafta sonra cevaplayacaktır.
    11)burada biraz karamsar konuştuğumun farkındayım.fakat okul bir şekilde biter arkadaşlar endişe etmeyin.ha 4 yılda bitirmişsiniz ha 6-7 yılda bitirmişsiniz aynı şey, aynı diplomayı alacaksınız.o yüzden yüz yüze eğitim olması halinde gezin beşiktaşı,kadıköyü,tarihi yerleri dolaşın,istanbulun tadına varın, dersleri çok boşlamayın yeter.
    12)ilk 2 ay hukukla ilgili hiçbir şey anlamayacaksınız, belki de hukuktan nefret edeceksiniz.sabırlı olun,çalışın. zaten zeki çocuklarsınız, buraya iyi bir sıralamayla geldiniz,inanın ki hukukun mantığını zamanla kavrayacaksınız. bu entrynin yardımcı olması ümidiyle, hepinize iühf hayatınızda kolaylıklar diliyorum.
    0 ...
  • © 2025 uludağ sözlük