Fatih Sultan Mehmet’in istanbul’u fethinden, son padişah Vahdettin dönemine kadar basılan tüm madeni paraların üzerinde, basıldığı yer olarak #Konstantiniye yazar..
Fotoğrafta gördüğünüz gümüş para sultan Vahdettin döneminde basılmıştır. işaretli yerde paranın basıldığı yer olarak eski Türkçe ile #Konstantiniye yazılıdır..
Gerek saray, gerek ulema gerekse de münevver kesim asla ve asla #istanbul ya da #islambol adını kullanmamışlardır. Kullandıkları isimler #Konstantiniye, #Dersaadet vb. gibi isimlerdir. #istanbul ya da #islambol adı sadece halk arasında kullanılmıştır.
Cumhuriyetin kuruluşundan bir süre sonra #ATATÜRK’ün emriyle #istanbul’un adı resmen #istanbul olmuş, #Konstantiniye#Konstantinopol vb isimlerin kullanılması yasaklanmıştır.
Yine #ATATÜRK’ün emriyle 3 Ocak 1929 da Türkiye Posta Telgraf ve Telefon Genel Müdürlüğü, merkezi isviçre’nin Bern şehrinde bulunan Uluslararası PostaTelgraf ve Telefon Teşkilatına bir mektup yazarak “Bundan sonra #Constantinople yerine #iSTANBUL adının kullanılması gerektiğini aksi takdirde gelen postaların iade edileceğini resmen bildirmiştir.
istanbul’a verilen adların en bilinenlerinden. Bunun gibi: Âsitâne, Dârü'l-hilâfe, Dârü’s-Saltanat, Dârü’l-Mülk, Beldetü'l-Tayyibe, Südde-i Saadet, Südde-i Saltanat, Dergâh-ı Selâtin, son zamanlarda ise daha çok Pây-ı Taht-ı Saltanat adlandırmaları kullanılmıştır. Deraliyye deyimi ise Anadolu halkı arasında yaygındı. Balkan ulusları da istanbul’a Çarıgrad demekteydiler.