bugün

şah ismail

şeyh haydar ile, akkoyunlu uzun hasan'ın kızı halime begüm'ün oğlu, safevi devletinin kurucusu ve ilk hükümdarı, engin gönüllü şair tabiatlı büyük türk. kurduğu devlet şah abbas'ın ölümüne kadar olan devrede sürekli ve mutlak bir şekilde osmanlı devleti ile birlikte dünyanın en güçlü ve en büyük devleti durumundaydı. ardı ardına kazandığı zaferler ile devletin sınırlarını batıda diyarbakır, doğuda taşkent'e kadar genişletmiştir.

hatayi mahlasıyla yazdığı şiir ve deyişler insan zekasının sınırlarını zorlar nitelikte, içtenlikle ve sade bir dille yazılmıştır. deyişlerini ve şiirlerini arı bir türkçe ile yazmıştır. henüz 3 yaşında iken kuran-ı kerim'i hatmettiği bilinmektedir. unutmaz bir hafızası vardır.

ümmetçi taifesinin taptığı rumdan doğma yavuz ise şiirlerini farsça yazmıştır ve bunlar nitelik ve estetik olarak şah'ın yazdıklarının yanına bile yaklaşamaz.

osmanlının çanak yalayıcısı vakanuvisler kaynak gösterilerek yazılan kitaplarda şah ismail kan dökücü ve şiilik propagandası ile anadolu birliğini tehdit eden bir kimse olarak neşredilir. külliyen yalandır. türk kimliğini, inançlarını, kültür değerlerini ve türk dilini en üst düzeyde temsil etmiş büyük bir türk hükümdarıdır kendisi. farklı bir mezhepten olması hiçbir şeyi değiştirmez. türk olması bizim için yeterlidir.

doğduğu şehir erdebil'de mütevazi mezarında yatmaktadır.