durum şudur; bir patron çocuğu para ile okula gitmeden doktor diploması dahi alabilirken, bir işçi çocuğu lise çağından itibaren çalışmaya zorlanır.
çünkü para lazımdır, doğrusu okuyacak para yetiştirmek dahi zordur.
şimdi herkes için eğitim hakkı yokken, yani birisi üniversitede okuyabilecek, ailesi tarafından desteklenebilecek iken, diğeri okul masrafını karşılayacak bir aileye dahi sahip değildir.
sizin eşitlik dediğiniz bu mudur?
kapitalist perspektif ile sosyalizmi yorumlamak ancak bu olabilir.
oysa sosyalist rejime ait bir insanın para güdüsü olmaz, yahu işsiz kalır mıyım, aç kalır mıyım, çocuğum gelecekte ne olacak acaba derdi olmaz.
çalışayım kiradan çıkayım, araba çekeyim derdi olmaz.
çünkü devlet işsizlik sorununu çözmüştür, yemek, su, elektrik gibi ihtiyacını ücretsiz karşılamıştır.
devlet çocuğunun eğitimini ücretsiz olarak iş garantisi ile devralmıştır.
devlet sana ücretsiz bir ev ve ulaşım için ücretsiz hizmetler yapmıştır.
yani sen doktor isen, artık o mesleği ev, araba kaygısı ile yapmaz, hastalık iyileştirme için yaparsın.
yani sen doktor isen, yahu şu adamdan nasıl beş kat fazla para kazanmam demezsin, bu ülkede aç açıkta kalan insan, çocuğuna bakamayan veli yok diyerek sevinirsin.
tabii siz kapitalist sistemin köleleri, fazla maaş için doktorluk okuduğu, hastaları müşteri gibi gördüğünüz için bunu anlamanız başta zordur.
fakat sosyalist rejimde herkes eğitim alır, zorunludur bu.
isteyen doktor, isteyen kasiyer olur, çalıştığı süreye göre maaş alır.
sosyalizmin eksik noktaları vardır, biz Marksistler sosyalizmi, insanları komünizme hazırlaması için bir araç olarak görürüz.
bu yüzden sosyalizm pratikte tam olarak uygulanmadığı için veya insanlar kapitalizmin baskısı ile ezildiği için birtakım sorunlar ortaya çıkarabilir, bu çözülür.
fakat kapitalizm kendi başına bir sorundur, kapitalizmin çözümü yoktur.
burada ayrım nettir, çünkü kapitalizm ile sosyalizm arasında bir şey yoktur, ya sosyalizm ya kapitalizm, yani bizim deyimimizle: ya sosyalizm, ya barbarlık!