15 temmuz araştırma komisyonu

entry26 galeri
    13.
  1. Işık Koşaner TBMM’de
    --spoiler--
    Eski Genelkurmay başkanlarından Işık Koşaner darbe girişimini araştırma komisyonunun daveti üzerine TBMM'ye geldi. Koşaner, "Bırakın asker kendi kendini korusun, kararlarına müdahale etmeyin yeter." dedi.
    29 Temmuz 2011 tarihinde Yüksek Askeri Şura toplantısına günler kala görevinden istifa eden ve o günden sonra kamuoyunun önüne çıkmayan eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun daveti üzerine TBMM’ye geldi.
    “HEDEF TSK’DAKi KADROLARI BOŞALTMAKTI”
    Işık Koşaner darbe komisyonunda, kumpas davalarıyla TSK’nın üst düzey komutanlarının tutukluluklarının cezaya dönüştürüldüğünü belirterek, “Delillerdeki bariz çelişki ve yanlışlar dikkate alınmadı. Tutukluluğun cezaya dönüştürülerek farklı bir amaca hizmet edildiği düşüncemizi güçlendirdi. O komutanlardan boşalan kadrolara başkası gelecekti. Başkaları gelmedin diye personelin görevde kalması gerekiyordu. Yasal düzenlemeyle davaların tutuksuz devam etmesi gerekiyordu. Böylece boş kadro olmayacak, buralara birileri doldurulmayacaktı. Tutuksuz yargılama için her şeyi yapmaya çalıştım. Sanıyorum gerekli makamlara anlatabildim ama gerekli desteği sağlayamadım. Bir defasında bir kanunda bir düzenleme yapıldı, Kanunlar Kararlar Dairesine gönderildi, ama 1 saat sonra basında askere özel uygulama diye yer alınca geri çekildi. Bana YAŞ’ta bu komutanları emekli et diyeceklerdi. Bunu biliyordum. Felakete ortak olacaktım. Ortak olmadım ama izah etmekte de başarılı olduğumu söyleyemeyeceğim. O kadrolara başkaları yerleştirildi. Şimdi onların çoğu hapiste. Kumpas davalardaki mahkemelerdeki amaç suçun cezalandırılması değildi. Hedef TSK kadrolarını boşaltarak yıllardır sızdırdıklarını buralara getirmek ve başımıza gelen bu olayı yaratmaktı” dedi.
    “O BiLGiLERiN ÇIKMAMASI LAZIMDI”
    Kozmik Odada yapılan aramalarla ilgili bir soruya cevap veren Koşaner, kozmik odadan çıkan belgeler arasında memleketin işgal edilmesi durumunda burada kalıp görev alacak personelin listesi olduğunu söyledi. Koşaner, “O dönem başbakana, oralara girilirse çıkacak sıkıntıları anlattım” dedi. CHP’li Aykut Erdoğru bunun üzerine, “Yani ülke işgal edildiğinde kalıp direnecek isimlerin listesi” deyince Koşaner, “Çıkmaması lazımdı, milli güvenliği riske sokacak bilgi” dedi.
    iSTEYEN ASKER GiDER NAMAZINI KILAR
    Komisyon Başkanı Reşat Petek’in YAŞ kararlarında irticai faaliyetlerden dolayı ordudan atılan askerleri ve ordunun dindar askerlere bakışı yönündeki sorusuna Koşaner şu yanıtı verdi: “Harp Okulu’nun bahçesinde bizim camimiz var. isteyen asker gider namazını kılar. Askerlerin namazına orucuna karışan oldu mu, iftarları zamanında hazırlanmadı mı? Bizim bilgimiz dahilinde böyle bir şey olmaz. Şehidin ailesi başörtülü diye cenazeye alınmadı dediler. Asker silah mı çekmiş de almamış. Burada çok sayıda erkek var. Askerdeyken hiç böyle bir baskıya uğrayan oldu mu?”
    Komisyonda bunun üzerine AKP ve CHP’li milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı. CHP’li vekiller ordunun bu şekilde yıpratılmaması gerektiğini söyledi.
    iSTiFA, HERKESiN ŞAHSi KARARIYDI
    Koşaner, kendisiyle birlikte kuvvet komutanlarının istifa ettiği ancak sadece Jandarma Genel Komutanı olan Necdet Özel’in istifa etmediği ve o dönemde Özel’in, “Beni nöbetçi bıraktılar” dediği yönünde dedikoduların sorulması üzerine, “Ben istifa ederken kimseye telkinim olmadı. Herkesin şahsi kararıydı” dedi.
    ASKERE KARIŞMAYIN YETER
    Silahlı kuvvetlerin kışla dışında istihbarat toplama görevi, teşkilatı olmadığını, böyle bir ihtiyacının da olmadığını söyleyen Koşaner, bundan sonra böyle bir darbenin olmaması için ne yapılması gerektiği şeklindeki bir soruya da şu tanıtı verdi: “Bırakın asker kendi kendini korusun, ona yardımcı olun, kararlarına müdahale etmeyin yeter. Görev gereği yabancı birçok ülkenin genelkurmay başkanıyla görüştüm. Herkes bizi Yüksek Askeri Şura sistemimize hayran. Ordu kendi kendine sahip çıkarsa yeter. Darbe taraftarı değiliz. Geçmişte olanların hesabını bize sormayın.”
    Şura’da terfi ettirilenlerin FETÖ’cü olduğunu kimsenin bilmediğini söyleyen Koşaner, “Kendilerini çok iyi sakladılar, maalesef bu bizim ayıbımız ama oldu” dedi.
    NECDET ÖZEL’iN ÖNÜ AÇILMIŞTI
    2011 yılında Genelkurmay Başkanlığı görevinde olan Orgeneral Işık Koşaner, hükümetle düştüğü anlaşmazlık nedeniyle, emekliliğine çok kısa bir süre kala istifa etti. Koşaner'in bu hamle ile, Yüksek Askeri Şura'da kendisinin sonra gelecek komuta kademesinin de belirlenmesinde etkili olmayı amaçladığı konuşulmuştu. Ancak hükümet de o dönemde bu hamleye karşı bir hamleyle karşılık verip, Genelkurmay Başkanlığı için o dönem Jandarma Genel Komutanı olan Orgeneral Necdet Özel'in önünü açmıştı.
    --spoiler--
    0 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük