"kadınların daha iyi empati kurma ve hatta daha genel olarak sosyal ilişkileri daha iyi yürütebilme kabiliyetinin de yüksek olması" gibi sonuçlar doğuran farklılıklardır.
durumun böyle olmasının tek nedeni, kadınların çocuk yetiştirme konusunda doğal olarak daha çok rol üstlenme zorunluluğu değildir.
daha önce de dediğimiz gibi modern insanın 200.000 yıllık tarihi ilkel koşullar altında geçmiştir. kadınların kendilerinin ve çocuklarının güvenliğini sağlamak için erkekleri ve hemcinslerini, erkeklerin anladığından daha iyi anlaması zorunluydu. yoksa öldürülebilirler veya terk edilebilirlerdi. evet, kadınlar hem hemcinslerini, hem de erkekleri, erkeklerin anladığından daha iyi anlarlar.
anlarlar anlamaya ama hemcinslerine ve erkeklere karşı tutumları farklıdır. erkeklere çok daha toleranslı davranırlarken, hemcinslerine karşı daha acımasızdırlar. sebep? rekabet tabi!.. eğer erkeklerin canını fazla sıksalar bir felakete düçar olabilirlerdi. eğer hemcinslerine fazla toleranslı olsalar, hemcinsleri arkalarından dolaşıp kendileriyle ilgilenen erkeği veya erkekleri ellerinden alabilirlerdi.
aynı durum, kısmen farklı nedenlerden ötürü, erkekler için de geçerlidir. onlar da hemcinslerine karşı daha sert, kadınlara karşı daha yumuşaktır.
fakat erkeklerin empati ve sosyal ilişki kurma yeteneği kadınlara göre daha azdır, zira söz konusu yeteneğin yüksek olmasına kadınlar kadar ihtiyaç duymuyorlardı. nobran erkeklerin genlerinin, hassas erkeklere göre popülasyon içinde daha çok yaygınlık kazanması bile mümkündür. tabi her şeyin bir sınırı vardır. aşırı nobranlık da genlerini yaymaları açısından engel teşkil edebilir.