saçmasapan örneklerle olumsuzlanan sebeplerdir. sanayi devrimini iyi kötü yakalamış, bilimsel düşünceye iyi kötü vakıf olmuş japonlarla ve zaten latince eğitim yapan ülkelerin vatandaşları olan yahudilerle Arapça-Türklük, Türkçe, bilim ilişkisini aynılaştırmaya çalışmak demagojinin ta kendisidir.
Ayrıca işte 600 yıllık birikimi bir gecede çöpe attılar vik vik edenlerden kaç tanesi merak ediyorum 600 yıl önce yazılıp bugünkü Türkçe'ye çevrilmiş eserleri okudular ? Misal çok tarih meraklısı ya bunlar, aşık paşa tarihini okudunuz mu? Bugünkü abeceye çevrilmiştir ? okumadın, umurunda da değil, sen ancak kıssadan hisse hesabı siyasi ideolojiler nedeniyle uydurulmuş Vahdettin bile süper insandı geyikleri senin ilgini çeker. Hadi tarihle değil edebiyatla ilgileniyorum be dersen Fuzuli okudun mu? Fuzuli zamanı edebi Türkçe ile Osmanlı zamanı arapçanın farsçanın etkisindeki Türkçe'nin arasındaki uçurumu kötüleşmeyi gözlemleyebildin mi ? Bunların hiçbirini yapmadın, yapmayacaksın da çünkü 21.yyda bulunup Arap abecesi ile latin abecesi arasındaki çekişmede Arap abecesi lehinde olmak bu kadar derin bir birikime, bakış açısına sahip olmadığını gösterir. Osmanlı Zamanı etkisinde kalan aydınların da abece devriminde olumsuz bakışları Osmanlı etkisinde kaldıkları ve 21yy'ı görmedikleri, bilimin nereye gittiğini bilmedikleri için bir şey ifade etmez. Kaldı ki geçmişe yönelik araştırmalar ve Türkçe'nin varlığına yönelik bilgiler de o zamanlar bugünlerdeki kadar yoğun değildi. yani tespitleri eksiktir yanlıştır, bu tespiti cemil meriç değil "yav abece devriminde yanlış yaptık" diye atatürk ölmeden önce söylese de bir anlam ifade etmezdi. Biz abece devriminin ne kadar olumlu olduğunu görmüş insanlarız ve bizim tespitlerimiz geçerlidir.
Sonuç olarak arap abecesinin Türkçe'den soyutlanması 1000 yıllık ilk birkaç yüzyılı harici olumsuz olan ve gittikçe de olumsuzluğu artan dil üzerindeki arapça farsça tahakkümünü kırmak için yapılmıştır. Ortaçağda kalan bir kültürün etkisinde kalıp da sanayi ve bilim devrimini yaşamayan bir millet olarak bilimde, dilde ilerleme imkanı yoktur ve Atatürk de bu gerçekleri o zaman gördüğü için bu devrimi yapmıştır.