aleviler neden sevilmez sorunsalı

entry43 galeri
    43.
  1. olmayan sorunsaldır. cevabını alevileri sevmeyenlerin vermesi gereken gerekir. elbette, kimse kimseyi sevmek zorunda değildir ama, bir insanı veya toplumu sadece alevi olduğu için sevmemek yeterli bir sebep değildir. bir ülkede bir topluluğu sevmemek için, onların sürekli halk içinde kargaşa yaratması, ülkedekilerin can güvenliğini tehdit etmesi gerekir. lakin alevilerin bir çoğu öz be öz türk olup vatanına ve milletine bağlı, farklı ırklara, dinlere ve felesefi görüşlere saygı duyan insanlardır.

    bu ülkede, aleviler de dahil olmak üzere, çoğu insan aleviliğin tam manası ile ne olduğunu bilmiyor. bazı kesimler alevilik adı altında farklı yollara sapıyor. bir kısım alevi ( sayıları azınlıkta ) aleviliği camilere gitmemek, ibadet etmemek, saz ile semah dönmek zannediyor. işte bu sayıları azınlıkta olan aleviler, aleviler içinde sesleri en fazla çıkan insanlardır. bu insanların sayesinde alevilik yanlış anlaşılıyor. gerçek bir alevi, aleviliğini asla kişiliğinin önüne geçirmez, alevi olduğunu her ortamda belli etmez, arkadaşlarını alevi olan şahıslardan seçmez. alevi kültürü ile büyüdüğü için eline ( hırsızlık yapmaz ), diline ( dedikodu yapmaz, yalan söylemez, küfür etmez ), beline ( zina etmez ) sahiptir. korku ile değil sevgi ile büyüdüğü için, sevgi onun için en önemli duygudur. en yüce sevgi ise allah sevgisidir. ( Ali bizim şahımız, kâbe kıblegâhımız, Mihraçtaki Muhammet o bizim padişahımız, Eyvallah şahım eyvallah hak Lailahe illallah. ) insanları koşula bağlı olarak sevmez, ( dini, mezhebi, kıyafeti, statütüsü, tahsil durumu vs. ) yaradanı yaradılandan ötürü sever.

    bugün alevi eşittir komünist diyenler, büyük yanılgı içindedirler. bir alevi veya alevi çocuğu, her türlü siyasi partiye oy atabilir, her türlü ideolojiyi benimseyebilir ( tıpkı sünnilerde olduğu gibi ). bugün türkiye'de aleviliğin özünü bilen insan sayısı çok azdır. alevi federasyonları, alevilerin hepsini temsil etmiyor. çoğu alevinin fikri, federasyonların kararlarıyla zıt düşüyor. türkiye'de veya dünya üzerinde alevileri temsil eden, ne bir örgüt, ne bir siyasi parti, ne bir ideoloji, ne de herhangi bir kurum vardır. aleviliğin özü, sevgi ve insandır. '' allah'a korku ile değil, sevgi ile ulaşılır. '' felsefesi hakimdir.

    alevîlik içinde de birçok tarikât yer almaktadır. bunlardan en bilineni, anadolu kaynaklı bektâşilik tarikatıdır. bazı Alevi tarikatları ise, inançlarını sadece insaniyet ve sevgi bazlı bir felsefe olarak kabul etmekte ve inançlarının doğrudan bir dinle alakalı olmadığını ifade etmektedir. hiçbir alevi, aleviliği ayrı bir din olarak kabul etmez. büyük çoğunluk, alevi olmak için müslüman olmayı şart koşar. azınlıkta olan aleviliği bir felsefe olarak görenler ise, hangi dinden olursa olsun, her insanın alevilik felsefesini benimseyebileceğini ve alevi gibi yaşayabileceğini düşünür.

    alevilere karşı ön yargılı olan cahil insanlar; geçmişten beri aleviler hakkında uydurma hikayeler anlatıp dururlar. bunlardan biri mum söndü olayıdır. bunlar, bütün alevileri, komünist, ateist olarak görürler. evlerine konuk olarak gidildiğinde yemeklerinin yenmemesi gerektiğini, alevilerin gusül abdesti almadığını iddia ederler.

    alevileri tanıyanlar ise; alevi olan insanların, inanç açısından sünnilerden pek bir farkı olmadığını bilirler. sevgi dolu, hoşgörülü, ahlaklı, iyi niyetli insanlar olduğunu bilirler. ne derece konuksever, aydın görüşlü, vatansever ve ( çoğunlukla ) atatürkçü olduklarını bilirler. insanları sadece kalpleriyle yargıladıklarını bilirler. alevilerin tahammül edemediği şeyler, iftira, yalan söz, dedikodu, hakaret, insanları aşağılamak, ve aşırı övünmektir.

    aleviliğin felsefesini tam olarak kavrayamayan arkadaşlar için, alevilikte en önemli kavramlardan biri olan Şeriât, Tarikât, Marifet ve Hakikât kapılarının ana maddelerini, alıntı ile paylaşmak isterim.

    Şeriat Kapısının makamları:
    imân etmek,
    ilîm öğrenmek,
    ibâdet etmek,
    Haramdan uzaklaşmak,
    Ailesine faydalı olmak,
    Çevreye zarar vermemek,
    Peygamberin emirlerine uymak,
    Şefkâtli olmak,
    Temiz olmak ve
    Yaramaz işlerden sakınmak.

    Tarikat Kapısının makamları:
    Tövbe etmek,
    Mürşidin öğütlerine uymak,
    Temiz giyinmek,
    iyilik yolunda savaşmak,
    Hizmet etmeyi sevmek,
    Haksızlıktan korkmak,
    Ümitsizliğe düşmemek,
    ibret almak,
    Nîmet dağıtmak,
    Özünü fakir görmek

    Marifet Kapısının makamları:
    Edepli olmak,
    Bencillik, kin ve garezden uzak olmak,
    Perhizkârlık,
    Sabır ve kanaât,
    Hâya,
    Cömertlik,
    ilîm,
    Hoşgörü,
    Özünü bilmek,
    Âriflik.

    Hakikat Kapısının makamları:
    Alçakgönüllü olmak,
    Kimsenin ayıbını görmemek,
    Yapabileceğin hiçbir iyiliği esirgememek,
    Allah’ın her yarattığını sevmek,
    Tüm insanları bir görmek,
    Birliğe yönelmek ve yöneltmek,
    Gerçeği gizlememek,
    Mânâyı bilmek,
    Tanrısal sırrı öğrenmek ve
    Tanrısal varlığa ulaşmak.
    0 ...