ikinci dünya savaşı

entry493 galeri
    129.
  1. hakkında ciltlerle kitap okuduğum, binlerce sayfayı bulan bir sürü kitabı okuduktan sonra sadece "biraz biraz" anlamaya başladığım , tarihin gördüğü en kanlı savaş.

    askeri açıdan muharebeleri takip etmek, hangi muharebenin neyin sonucu olarak oluştuğunu bilmek ve kronolojik olarak savaşın gidişatını bilmek istemiştim. okumalarıma başladıktan sonra gördüm ki, bu hemen hemen imkansız birşeydir.

    her tarafta dişe diş verilmiş savaşlar, kimsenin adını duymadığı yerlerde verilmiş, anlatanlara 700-800 sayfa kitap yazdıran, bir sürü muharabeler...

    siyasi açıdan pek çok gariplik. dost düşman tanımlamasının güçlüğü. japonya mesela asya´da çin´in dışında bilimum ülkeye saldırır. bu ülkeler hollanda portekiz gibi, "müttefikler" yanlısı ülkelerin kolonileridir. japonya, "düşman" dır. ancak bu hollanda kontrolündeki bu ülkelerle japonya arasındaki "savaş ticareti" -mesela kauçuk çoktu tayland´da laos ta, sanki hiçbir şey olmamış gibi devam etmiştir !!!..

    insanlığın bütün sınırlarının kalktığı tek olaydır bu savaş. almanların yaptıkları 300 denizaltı 1942-1943 yıllarında atlantik okyanusunda binlerce sivil gemi ve milyonlarca ton -13 milyon ton- erzak batırmışlardır okyanusa. "ingilzer adada aç kalsınlar, ve bizimle bizim istediğimiz şekil bir barış imzalasınlar" diye...bu gemilerde kaç kişinin öldüğü bugün bile listelenmemiştir.

    gizli servis oluşumlarının, gizli dinleme oluşumlarının başladığı yer, tam olarak ikinci dünya savaşıdır.

    "uzun mesafe uçuş" yapabilen uçaklar atlantiğin ortasındaki , uçakların ulaşamadığı 1600km lik kısımda alman denizaltılarının orada seyreden bütün gemileri "keklik" gibi avlamalarının önüne geçmek için - ki bu işi ancak 2,5 yılda başardılar- ikinci dünya savaşı içinde panik içinde hummalı çalışmalar sonucu yapılmıştır.

    ikinci dünya savaşını her yönüyle anlamak, bir insan için çok güç bir konudur. işin teknik, askeri, politik, sosyolojik, siyasal öyle çok ünitesi vardır ki, bu durum , bu savaşla "hobi" bazında ilgilenmeyi hemen hemen imkansız hale getirmektedir. birçok tarihçi kendisini savaşın belirli bir açısına konsantre etmiş ve sadece bu alanı anlamaya çalışmıştır.

    örneğin general montgomery´nin yazmış olduğu ve sadece afrika savaşlarını anlatan kitap 1000 sayfadan kalındır!!! kaldı ki afrika´daki savaşlar kadar, hatta daha önemli öyle çok olay, muharebe, politik çekişme vardır ki...

    sonuçta sadece dresden bombardımanı , planlanması, sebepleri, hazırlıkları, sonuçları, kızılordunun frankfurt oder şehrini geçerken bu planda dresden bnombardımanının oradaki olaylara etkisi hakkında bildiğim en az 6 son derece kalın kitap vardır.

    sonuçta - ikinci dünya savaşı tarih içerisinde bildiğim, "en kompleks" konudur. konuya hiçbir zaman tamamıyla hakim olamadım, ve bütün savaşı kronolojik olarak bilen bir şahıs olduğunu da sanmıyorum. "karınca duası" gibi küçücük minnacık harflerle basılmış olmasına rağmen 2000 sayfanın üstünde bir kalınlığa sahip olan winston churchill´in "2.dünya savaşı" isimli eseri odak noktasına, sadece ingiltere´nin nazi almanyası, abd, fransa ile serüvenini anlatır, abd-japonya çekişmesine pek girmez, kızılordu- wehrmacht çekişmesine de "şöyle bir" değinir.

    halen daha etkileri bitmiş de değildir ikinci dünya savaşının. çin denilen ülkenin bugün süper güç olaya yönlenmesinin ardındaki sebepler bile 2.dünya savaşıyla ilintilidirler.

    insanlık tarihinin her bakımdan "extrem" lere ulaştığı çok önemli bir dönemdir.
    7 ...