türkiyede eğitimin her alanında yaşanan dramın sadece ufak bir parçasıdır. "devlete kapağı atayım" mantığının kendini çokça gösterdiği tıpta da benzer vakalar vardır. yalnız ilginç olan, "bi arkadaşım var..." şeklinde başlayan paragrafların öğrencileri bu kadar fazla etkilemesidir. lise öğrencileri arasında meşhurdur, mühendis şu kadar kazanıyo, doktor bu kadar kazanıyo muhabbetleri. şimdi bakıyorum da o hesaba göre türkiyede en az üç dört milyon kişinin aylık otuz bin liranın üstünde para kazanması gerekiyo. bunun mümkünatının olmadığını anlamak için türkiyenin yıllık gsmh sına bakmak bile yeterli olacaktır sanırım. şimdi gelelim tavsiyelere:
1- öyle maaş anlamında çok büyük hayallere kapılma. atıyorum, "aylık iki bin beş yüz lira maaşla başlasam neyime yetmeyecek ki" diye düşünmek çok daha gerçekçi olur, hem hayal kırıklıkların da daha az olur.
2- "sınavda ilk yüze girenlerin 70'i..." başlattırma şimdi ilk yüzüne. önemli olan senin nereyi istediğindir. bırak ilk yüze girenlerin hangi mesleği seçtiğini, onunla abbas güçlü ilgilensin. sen hangi alanlara ilgin olduğunu tespit et, gerisi gelir zaten. şunu unutma ki bugünün popüler meslekleri, yarının elemana doymuş meslekleridir. öss zaten seçici bir sınav değil, bir de böyle ilgilenmediği bölümleri tercih eden öğrenciler yüzünden işler iyice karışıyor, zorlaşıyor.
3- hangi bölüm seçersen seç, o alandaki en iyi üniversiteye gitmeye uğraş. "önemli olan senin kendini geliştirmen" diyenlere inanma. gaziosmanpaşa işletme okuyan bi adam bi tarafını yırtsa boğaziçi işletme mezunu ile aşık atamaz. zaten öyle olsa o zaman açıköğretime git, kendini bol bol geliştir. ama yok öyle, üniversitede çok şey öğrenirsin ve en önemlisi de neyi nasıl öğreneceğini öğrenirsin. doğru soruları sormayı, eleştiri ve analiz yapmayı öğrenirsin. tüm bunları ancak iyi bir üniversiteye gidersen yapabilirsin. ki türkiyede iyi üniversitelerin sayısının çok az olduğunu hatırlatmakta fayda var.
4- şu formül hiç şaşmaz: sevdiğin bölümleri belirle- iyi bir üniversiteyi tuttur- okulundaki hocalardan maksimum düzeyde faydalan, onlarla iyi ilişkiler kur- çap, erasmus, yan dal gibi seçenekleri değerlendir- iyi bir derece ile okuldan mezun ol. iyi bir birikime sahip olursan (ki bunları yapınca olursun zaten) boşta kalman zordur. hakettiğin maaşı alamayabilirsin, kriz dönemidir; bir süre işsiz kalabilirsin vs. bunları hayatın boyunca göreceksin zaten, o yüzden şimdiden alış bunlara. ama asla umudunu da kaybetme, türkiyede çok fazla mühendis, doktor, avukat vs olabilir ama işinde gerçekten iyi olanların sayısı her zaman azdır (neden acaba). o yüzden alanında iyi olup ciddi referanslara da sahip olursan (referans diyorum torpil demiyorum) sırtın yere gelmeyecektir.