2 bin uyduyla bütün dünyaya şu anki ortalama hızın 40 kat üzerinde internet hizmeti vermeyi hedefleyen Musk daha fazla uydu için roket başlıklarında geliştirme yapıyor. Musk fırlatma ile ilgili “ilk seferde birşeyler yanlış gidecek” ifadelerini kullandı.
2015 yılında açıklanan Starlink ortalamadan daha küçük bir boyuta sahip 1200 adet uydu dünyanın yörüngesine yerleştirilecek ve kurulacak ağ ile tüm dünyaya yüksek hızlı internet verilecek.Google’ın Loon adı verilen internet yayma hizmetine göre çok daha hılzı olan Starlink loon gibi bir bölgeye değil dünyanın her yerine internet vermeyi hedefliyor.
(bkz: )https://www.yerelbt.com/s...le-40-kat-hizli-internet/
Max-Planck insan Gelişimi Enstitüsü ve israil Technion Teknoloji Enstitüsü’nün yalancılıkla ilgili 565 araştırmaya ve 44 bin 50 deneğe dayanan meta analizi erkeklerin kadınlara göre daha yalancı olduğunu gösterdi.
Araştırma erkeklerin yüzde 42’sinin kadınların ise yüzde 38’inin ihtiyaç halinde yalana başvurduğunu gösterdi.
ABD Enerji Bakanlığının Exascale işleme Projesi’nin bir parçası olarak, Cray Inc. tarafından inşa edilen Frontier Süper bilgisayar bugüne kadar kullanılan petaflop ölçeğini exaflop boyutlarına çıkarmayı hedefliyor.
2021’de Aurora bilgisayarının devreye alınmasıyla, çıkılması beklenen 1.5 exaflop hız, saniyede 1,5 milyar kere milyar kayan nokta demek.
Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre Almanya Münster Üniversitelerinden Bilim insanları Oxford ve Exeter araştrırma grupları ile birlikte insan beynine benzer bilgisayarlar yaratmanın önünü açabilecek bir donanım geliştirmeyi başardılar. Bilim insanları, nöronları ve sinapslarını taklit edebilen, nöron ağı içeren bir çip ürettiler. Işıkla çalışan çip bilgileri öğrenip hesaplayabiliyor. Büyük verilerin hesaplanmasında ve analiz edilmesinde kullanılması planlanan çip yapay zeka için devrim niteliğinde.
Elektrobik sistemlerden ziyade optik verileri desenlerle birbirine bindiren bilim insanları veri girişinden çıktıya kadar olan süreçte sistemlerin birbirleriyle haberleşme sürelerini işlemleri tamamlamak için kullanıyor. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1850864/+
(bkz: )
Zamanında Hitler'in yolundan giden Çin Ay gibi yörüngede kalacak bir uydu göndereceğini açıkladı. Üzerinde milyonlarca ayna ile 3400 Kilometre alanı aydınlatarak enerji üretimi sağlamayı planlayan Çin uyduyu 2020 ye kadar tamamlayacaklarını duyurdu. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1752236/+
Space X tarafından üretilen BiG F adlı roket New York – Tokyo arasını ortalama 39 dk ya indirecek. Geçtiğimiz gün Elon Musk tarafından detaları açıklanan ulaşım sistemi ulaşım sektörüne çağ atlatacak düzeyde.
Nature Communications dergisinde yayınlanan bir habere göre ışık sinyali seklinde olan veriler ilk kez ses sinyali olarak bir bilgisayarda depolanabildi. Sydney Üniversitesi bilim insanları tarafından geliştirilen bakır içerikli camdan yapılan çip ışık verisini ses dalgası olarak depolayabiliyor. Hem optik hem de akustik dalgalar için en ideal kılavuz görevi gören çip oda sıcaklığında ve diğer bilgisayar içerikleri ile kullanılabiliyor. Fotonik devrelere de kolayca entegre edilebilecek olan çip IBM ve Intel gibi büyük teknoloji şirketlerinin yılladır üzerinde çalıştığı ışığı ses olarak depolama hayalini gerçekleştirmiş oluyor.
4G kapsama oranında 3. dünya ülkelerinin gerisinde kaldık
Open Signal araştırma şirketi tarafın yapılan araşltırmada Türkiye 4G kapsama alanı bakımından Kolombiya, Fas, Kamboçya, Sırbistan ve Peru nun gerisinde kaldı. Gelişmişlikle övüneduralım kapsama alanımızın üçüncü düya ülkelerinin gerisinde kalmış olması ne durumda olduğumuzun adeta kanıtı.
Yapılan araştırmaya göre en büyük 4G kapsama alanı %96,38 le Güney Kore. Güney Kore’yi %93.6 ile Japonya , %86.96 ile Norveç izliyor.
Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları tarafından üretilen sprey daha önce enlem boylam olarak elektrotlarla döşenmiş bir zemine sıkılıyor ve üzerine spreyi deforme etmemesi için bir kat polyester seriliyor. Spreyin elektrotlarla çevrili alana nüfuzunu elektrik alan tomografisi ile ölçen bilim insanları böylece alan içinde nereye dokunulduğunu tespit edebiliyor.
Electrick adı verilen sprey boyanın otomotiv , endüstri ve kişisel kullanım cihazlarında kullanılacağı tahmin ediliyor. Test çalışmalarında araç dreksiyonuna uygulanan sprey sayesinde dreksiyon tutuş şekli dokunsal verilerle elde ediliyor. Aynı zamanda bir gitarın üzerine uygulanan sistem sayesinde gitarın ses ve ton ayarları yapılabiliyor. Gelecekte cep telefonlarının ve diğer bir çok cihazın bu tür malzemelerle kaplanarak dokunsal verilerin toplanabileceği ve kullanım analizinin çıkarılabileceği düşünülüyor.
Terminatör filmini izlediğimiz günden beri gelecekteki savaşların askerler değil robotlar tarafından yapılacağını hayal etmeyenimiz yoktur. Yani bir gün öyle bir hal alacak ki dünya tabur komutanları birliklerinde özel hazırlanmış bir bilgisayarın başında oyun oynar gibi robotları yönetecek ve savaşlar böyle olacak. Tabi gönül ister ki öyle olsun ama bu pek inandırıcı gelmiyor. Robotların robotları değil robotların insanları öldüreceği bir dünya için büyük ülkeler robot teknolojilerine hız vermiş hatta Boston Dynamic ile ABD robot askerlerinin varlığını dünyaya ilan etmişti.
ABD robot asker yapar da en büyük rakibi Rusya boş duru mu ? Durmaz tabi . Rusya da yaptı hemde en az ABD nin robotları kadar yetenekli. FEDOR adını verdiği askeri robot hakkında daha önce makaleler ve yazılar yazan Rusya olayın çok ciddiye alınmadığını görünce robotun görüntülerini yayınlamayı uygun gördü .Android Technics ve Advanced Rsearch Fund firmaları tarafından üretilen robot iki tabancayı etkileyici bir doğruluk payıyla kullanabiliyor . Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Rogozin’in internete yüklediği video ile dünya basınına konu olan robotun diğer yeteneklerinin özel bir açılışta tanıtılacağı tahmin ediliyor.
Hemen Dünya demeyin. Çünkü artık iki gezegen oldular.
Keele Üniversitesi bilim insanlarından Dr. John Southworth 2015 yılında keşfedilen ve GJ 1132b adı verilen gezegenin su, metan ve ikisinin karışımından oluşan kalın bir gaz tabakası ile çevrili olduğunu keşfetti. (07.04.2017)
Detaylar için (bkz: )
10 yıldır finansmanı Sony tarafından düzenlenen ve prestijli fotoğraf ödüllerinden biri olan Sony Dünya Fotoğrafçılık ödüllerine katılan ve finale kalan fotoğraflar belli oldu. Finale kalan fotoğraflar arasında Türk fotoğrafçı Emrah Karakoç’un çektiği fotoğraf da yer alıyor. işte o fotoğraflar.
Biz balonları şişireduralım Google o uçup giden balonlardan bile para kazansın. Google project loon adlı projesi ile atmosferin Stratosfer tabakasında askıda tutacağı balonlardan internet yayını yapacağını açıkladı. coğrafi koşullar sebebi ile interneti olmayan bölgelere internet ulaştıracak olan google 18 bin metrede askıda tutacağı yansıtıcılarla 4 milyon kullanıcıya erişmeyi hedefliyor.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu ışık yerine radyasyon yayan “mayzer” özellikli dev galaksi keşfetti.
Dünya’ya 370 milyon ışık yılı uzaklıkta olan galaksi Samanyolu Galaksisi içindeki benzer yapılardan 100 milyon kat daha fazla radyasyon dalgası yayıyor. “ https://galeri.uludagsozluk.com/r/1289732/+
IRAS 16399-0937” adı verilen galaksi “mega-meyzer” olarak kategorize ediliyor. Gelişmiş Kamera Araştırma Sistemi (ACS) ile Yakın Kızılötesi Kamera ve Çoklu-Obje Spektrometresi (NICMOS) donanımları tarafından tespit edilen kızılötesi ışın dalgalarının galaksinin merkezindeki iki ayrı çekirdekten yayıldığı belirlendi. IRAS 16399N ve IRAS 16399S olarak adlandırılan bu iki merkezin birbirlerine olan uzaklıkları ise 11 bin ışık yılı. Aynı kozmik gaz ve toz girdabında bulunan iki çekirdeğin birleşmekte olduğu da belirlendi.
Kuzey ve Güney’de bulunan iki çekirdekten Güneydeki çekirdeğin yoğun enerjili, aktif bir yıldız oluşum bölgesi olduğu ve kuzeydeki çekirdeğin ise az miktarda iyonize yüklü veya nötr haldeki gaz atomlarından oluşan düşük yoğunluklu enerji alanı yarattığı belirtildi.Yapılan araştırmalarda ayrıca Kuzey çekirdeğin içinde güneşten 100 milyon kat büyük bir kara delik bulunduğu belirlendi.
ingiltere Warwick Üniversitesi bilim adamlarından Profesör Mark Williams hastanelerde röntgen için kullanılan CT tarayıcılardan daha kuvvetli ışınların gönderildiği bir tarama cihazı ile suç mahalinin üç boyutlu görüntüsünü çıkarmayı başardı. Örneğin bir hücre evinde saklanan teröristlerin o hücre evinden çıkabilmesi için kaç çıkış var ? Hücre evi başka yerlere bağlanıyor mu ? Yanlarında silah var mı ? Hepsi henüz baskın yapılmadan öğrenilebiliyor.
Harvard’ın Wyss Enstitüsü‘nde bilim adamları sigaranın zararlarını tespit etmek için sıçanları değil robotları kullaıyor. Şeffaf bir kalıp üzerine yerleştirilmiş chip içinden geçen sigara dumanı , geçerken bıraktığı zifir ve mukus ile ölçüm için malzeme bırakmış oluyor. insan cigeri gibi yerleştirilmiş olan elektronik sensörler sigaranın bıraktığı zifir ve kimyasallardan etkileniyor ve ortalama insan cigerinin uğradığı zarara uğruyor.Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin de canlı yapısı etkilendiğinde net sonuçlar veremeden bittiğini belirten bilim adamları deneyleri robotlarda yaparak son noktayı görebileceklerini ve böylece hastalıkların son evrelerinin nasıl olacağı hakkında kesine yakın bilgilerinin olacağını belirtiyor.
https://galeri.uludagsozluk.com/r/1220588/+
Dün Sputnik Türkiye’nin haberine göre Türk Telekom Türk vatandaşlarının izlenmesi için ABD li teknoloji firması Procera ile 6 milyon dolara teknik destek anlaşması imzaladığı iddia edilmişti . Anlaşmaya göre Procera geliştirdiği The Cliffs Notes uygulamasıyla kullanıcı adları ve parolaların şifrelenmemiş hareketlerden bilgi alınabilmesine olanak sağlıyordu. Hatta bu durum üzerine Procera mühendislerinden Kriss Andsten şirket geneline “Hayatımın geri kalanını Erdoğan’ın deliliğinin bir parçası olduğum için pişmanlık içinde geçirmek istemiyorum, ben yokum” diye mail atıp istifasını verdi.
Çıkan haberler üzerine açıklama yapma gereği hisseden Türk Telekom yazılı bir açıklama yayınlayarak olayı yalanladı.
Şimdi içgüdüsel olarak elin yabancısına inanmamak lazım ama ya doğruysa ?
Avrupa Uzay Kurumu (ESA) tarafından Mars’a inmek üzere 7 yıl önce fırlatılan ve ortalama 500 milyon kilometre yol kateden Mars keşif robotu Schiaparelli kayboldu.Avrupa Uzay Kurumu’nun gezegenlerle ilgili çalışmalarından sorumlu Andrea Accomazzo, bugün kurumun Almanya’nın Darmstadt kentindeki kontrol merkezinden internet üzerinden bir basın toplantısı yaparak robotu kaybettiklerini itiraf etti.Accomazzo, “Henüz robotun inişi sırasındaki koşulları belirleyebilmiş değiliz. Yüzeye parçalanmadan inebilip inemediğini belirlemek için verilerin daha kapsamlı bir analizi gerekiyor” dedi.
Taktir etmek lazım. Dolu batarya ile 350 Km menzili bulunan otomobilin tam boş bataryasını şarj etmek şebeke elektriği ile 7 saat şarj istasyonu ile 2 saat sürecek. Özel şarj istasyonlarında yarım saatte şarj edilip yola çıkabilecek duruma gelen otomobil 75 KW elektrikli motora sahip . 102 beygir gücünde olan günsel 100 km hıza 8 saniyede çıkıyor.
Fransa'da isminin paylaşılmasını istemeyen bir kişi sol bacağındaki zayıflık ve karıncalanma şikayetiyle doktora gitti. Ön muayeneden sonra beyin tomografisi ve vücut filmi çektiren kişinin sonuçları hem doktorları hem de bilim dünyasını şaşkına uğrattı . Tomografi sonuçları incelendiğinde kişinin beyninin %90 ına yakınının su dolu olduğu , beyin dokusunun sadece kafatası etrafını çevreleyen bir kaç santimlik alandan ibaret olduğu görüldü. Toplam beyin dokusu %10 olan kişi düşünme , hareket ,görme , konuşma ve diğer yeteneklerinde bir eksiklik hissetmediğini tek sorununun sol bacağındaki zayıflık olduğunu belirtti.
Fransız doktorlar konuyu hayretle karşılarken olay dünya kamuoyuna yayıldı, hem tıp doktorları , hemde evrimi savunan bilim insanları birbirine girmiş durumda. Beynin düşünme yetisini tam olarak beyin dokusundan mı aldığı , insanın beynin yüzde kaçını kullandığı yeniden tartışma konusu oldu.
2013 yılında Japon teknoloji şirketi OMRON Corporation tarafından yapılan Omron Forpheus adlı robor yapay zeka ile insana karşı rekabet edebiliyor. Hamle hesapları yapabilen robot Guinness rekorlar kitabına girmeyi başardı.
Bir çok insanın aklına takılan ama tam adını kimsenin bilmediği , kulaktan duyma üç beş birşeyler duyulmuş olsa da tam olarak ne işe yaradığı bilinmeyen bir parçadır kendisi . Elektronik cihazlarımızın fişlerinde , data kablolarında , HDMI kablo başlarında , Play Station ve PC konsollarında bulunan ve kabloda bir ek kutusu gibi görünen parçanın adı kablo ferit çekirdeğidir.
Kablo ferit çekirdekleri kullanılan cihazın parazitlerden etkilenmemesi için kullanılır. Şebekeden gelen elektrik alternatif olarak gelir ve prize takılan şarj cihazı sayesinde doğru akıma çevrilir. Bir Alternatif akım ne kadar düzeltilirse düzeltilsin pil ya da aküde ki kadar durgun bir akım haline getirilemez. Kondansatör ve ferit bobinlerle tüm parazitler temizlenmeye çalışılsa da net bir doğru akım elde edilmez. Elektronik cihazlar çalışma esnasında aralarında veya bulundukları konum itibarıyla manyetik alana maruz kalabilir. Bu manyetik alan ile şebekeden gelen parazitler bir araya geldiğinde cihazın çalışmasında bariz etkiler yaratır. Ferit çekirdekler iki uç arasındaki parazitlenme potansiyelini ortadan kaldırmak için kullanılır.
Japonya’da animasyon sektöründe çalışmalarını sürdüren , çocuğu olmayan bir çiftin hiperrealistik animasyon çalışması Japonya gündemini salladığı gibi dünya gündemine de oturdu. Tamamen animasyon çalışması olan Saya adlı kız çocuğu o kadar gerçekçi bir çizime sahip ki ilk bakışta bir animasyon olduğuna kimse inanmıyor. Hiperrealistik metotlar kullanılarak çizilen animasyon bu güne kadar çizilen animasyonların içinde en gerçekçi görünüme sahip animasyon olarak literatüre girdi.