yazılım mühendisliği terminolojisinde başlangıç noktasından o anki haline kadar gelişimi iki uç noktada olan yazılımlar için kullanılır. eğer ileride yazılımın nereye gideceği, gereksinimlerin ne olacağı tahmin edilemiyorsa, eldeki en temel gereksinim tanımına uyan en temel prototip çalışır hale getirilip kullanıcı kitlesine sunulur. bundan sonrası, kullanıcı deneyimlerinden iyi feedback'ler toplayarak yazılımı olması gerektiği hale getirmeye kalır. en yaygın olarak, web uygulamalarında bu modele rastlanabilir.
katastrofik kernel'ların aksine yalnızca sistemin temel çalışmasını sağlayan modülleri içeren, bunun haricindeki bileşenlerin ise serbestçe sökülüp takılabildiği işletim sistemi çekirdeklerine verilen isim. hurd, windows, mach gibi örnekler verilebilir. linux verilemez.
mac os x platformunda geliştirme yapmak için günün en ideal framework'u. ruby, phyton gibi dillere destek sağlasa da objective c genel olarak kullanılagelen ve apple'ın önerdiği dildir. cocoa touch gibi iphone uygulamaları yaratmak üzere kullanılan implementasyonları çıkmıştır, dumanı halihazırda üstündedir.