otobüste gazi kartını göstermediği için ( 2 elide yok biri protez) haberlere konu olan ve provokatör ilan edilen vatan evladı.
internette okuduğum yazıyı aynen paylaşıyorum..
Hayvan oğlu hayvan gazi
Haziran 2007, Şırnak
Üs bölgesini aldık, terörist grupla teması bekliyorduk ki, bulunduğumuz bölge havaya uçtu, önceden patlayıcıyla tuzaklamışlar, 21 kişiydik, 21imiz de serilmişti, vücuduma elektrik verilmiş gibi hissettim, sol koluma baktım, sol kolum yok, bacağıma sanki kaynar su dökülmüştü, baktım, bacağım yok, doğrulmaya çalıştım, ayakucumda çukur var, baktım, bacağımın parçaları duruyor çukurda, kelime-i şehadet getirdim, çatışma devam ediyordu, tüfeğim dedim, tüfeğim nerde, baktım, sağ kolum erimiş plastik gibi damlıyordu yere
O an farketmemişti.
Sol gözü de gitmişti.
Yılmaz Yiğitti o.
Adı gibi yılmaz, soyadı gibi yiğitti.
Kahraman ruhu teslim olmadı, ameliyat üstüne ameliyat oldu, hayata tutundu, dönemin jandarma genel komutanı Işık Koşanerin girişimiyle kol protezi takıldı, genelkurmay başkanı ilker Başbuğun desteğiyle ABDye gönderildi, Philadelphiada aylarca tedavi gördü, protez bacak takıldı, artık hiç olmazsa ayakta durabiliyordu, yurda döndü, evlendi, kızı oldu.
Üç yaşındaki kızıyla birlikte belediye otobüsüne bindi, şoför kartını bas dedi, kollarını gösterdi, gaziyim, ellerim yok, kartım arka cebimde, siz alır mısınız dedi, şoför ne demek elim yok, hayret bi şey yav, çıkartıp kartını göstereceksin dedi, tartışma çıktı, şoför efendi, gaziye hayvan oğlu hayvan, şerefsiz dedi!
Bu utanç verici hadise basına yansıyınca, yandaş medya devreye girdi, şoförün hiç günahı olmadığını, gazinin provokatör olduğunu, gazinin şoföre şerefsiz diye bağırdığını, gazinin paralelci olduğunu söylediler, otobüs kamerasından 12 saniyelik görüntü yayınladılar, işte görüyorsunuz, şoför susuyor, gazi şerefsiz diye bağırıyor dediler, gazinin şoförü yumrukladığını (!), şoförün darp raporu aldığını, yolcuların da şoför lehine şahitlik yaptığını anlattılar.
Gel gör ki
Belediyede çalışan ve vicdanı kanayan bir yurtsever personel, telefonu tuşladı, arkadaşını, gazi Koray Gürbüzü aradı, otobüsün kamera görüntülerini silecekler, hemen gel, silinmeden al dedi, görüntülerin tamamını Koraya verdi. Yandaş medya sadece 12 saniyelik görüntü yayınlarken, aslında 35 dakikalık görüntü olduğu anlaşıldı. Kısaltılmamış görüntülerde ne mi vardı?
Aynen aktarıyorum
Gazi Yılmaz Yiğit, kızıyla birlikte, Bilkentten biniyor, pantolon nedeniyle elbette bacağının olmadığı anlaşılmıyor ama, bir kolu yok, öbür kolunda protez var. Şoföre, protez kolunu gösteriyor, geçiyor, şoför hiç sesini çıkarmıyor. Otobüs hareket ediyor, gidiyor, gidiyor, neticede TSK Rehabilitasyon Merkezine geliyor, gaziyle kızı inmek için ön kapıya yanaşıyor, kolları yok, TSK Rehabilitasyon Merkezinde iniyor, belli ki gazi Binerken sesini çıkarmayan şoför, bu sefer sizin kartınız var mıydı diye soruyor, gazi protez kolunu uzatıyor bakar mısınız diyor, şoför uğraştırma hemşerim, hadi in diyor, gazi ne uğraştırması, ne demek istiyorsunuz diyor, şoför ben söylemeden kartını göstereceksin, hayret bi şey yav diyor, gazi ben nasıl göstereyim, elimin protez olduğunu gösteriyorum ya diyor, şoför ne demek elim yok, ben senin cebine elimi mi sokayım diyor, gazi kartımı soracaksan tabii elini de cebime sokacaksın, ben gaziyim diyor, şoför ayağa kalkıyor, gaziyi itiyor, gazi çek lan elini diyor, şoför hayvan oğlu hayvan diyor, gazi şerefsiz, sen nasıl konuşuyorsun diyor, şoför şerefsiz sensin, hayvan oğlu hayvan, enayi, terbiyesiz diyor, yolcular şoföre tepki gösteriyor, gazi iniyor, şoför peşinden bağırıyor, şerefsizsin, Allah görmüş de iki elini almış işte diyor Sonra şoför de iniyor, benim için mi gazi oldun diye bağırıyor ama, dışarda olduğu için bu son sözlerin görüntüsü yok, şahitleri var.
Yandaş medyacılar, yolcuların şoför lehine şahitlik yaptığını söylemişti, halbuki, otobüsten yedi yolcu karakola gidiyor, gazinin lehine şahitlik ediyor.
Bu 35 dakikalık görüntü ortaya çıkınca, rezalet de kabak gibi ortaya çıkmış oluyor, bu sefer, gazi Koray Gürbüz provokatör ve paralelci ilan ediliyor.
Koray Gürbüz kim?
Bir değil, iki kere gazi
1991de Şırnak Gabar Dağın da vuruldu, sol kolundan ve sol bacağından yemişti, henüz 18 yaşındaydı, dört ameliyat oldu, geri döndü, beş sene sonra 1996da, Siirt Karadağlarda pusuya düştüler, 18 şehit verdik, Korayı öldü diye çatışma bölgesinde bıraktılar, ölmedi Sıkı durun, bir böbreği yok, dalağı yok, safra kesesi yok, bağırsakların bir bölümü yok, karaciğerin yarısı alındı, bacaklarında ve kollarında parçalı kırıklar vardı, altı ay komada kaldı, 23 ameliyat oldu, sol bacağı iki santim kısa kaldı, sol tarafı boydan boya hissetmiyor, sol kolunu kullanamıyor. Çünkü 14 kurşun girip, çıkmıştı!
(Türkiye rekoru, gazi Hacı Altınere aitti, 1951 senesinde Korede, vücuduna 12 kurşun yemiş, ölmemişti. Koray bu rekoru kırdı, 14 kurşun yedi, yaşıyor.)
(Doktorlar moral vermek için iyi bari sol tarafın tutmuyor, hiç olmazsa yazı yazarken filan sağını rahat kullabilirsin derler, Koraycığım doktorların canını daha fazla sıkmamak için, gülümser, hiç sesini çıkarmaz, çünkü Koray solak!)
(Koray, Anayasa Mahkemesi önündeki Adalet Nöbetinden arkadaşım Anıt kadın avukat Şule Nazlıoğlu Erolun Balyoz esirleri için başlattığı tarihi nöbete katılmıştı, komutanları dışarı çıkana kadar, gece-gündüz oradaydı.)
Provokatör, "paralelci" denilen gazi Koray, işte bu Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası var. Devlet Üstün Hizmet Madalyası var. 122 takdirnamesi var.
Yandaşlar tarafından neredeyse vatan haini ilan edilen Koray, köy enstitüsü mezunu bi öğretmen babanın evladı Babası oradan oraya sürüldüğü için, liseyi bitirene kadar altı şehir dolaştı, astsubay oldu, ikinci defa gazi olunca, emekliye ayrıldı, 1998de açık öğretimden işletme diploması almıştı, Bilkent Üniversitesinde işletme masteri yaptı, derece yaptı, üstüne, gene Bilkentte uluslararası ilişkiler masteri yaptı, şu anda doktora yapıyor. Evli, kızı var.
Dün aradım Korayı
Ne diyorsun dedim.
Ateşi köz öldürür, sürmeyi göz öldürür, bıçak kesmez yiğidi, kötü bir söz öldürür Bizi kurşunla öldüremediler, bu sözlerle öldürüyorlar dedi.
Hayvan oğlu hayvan gazi Yılmaz Yiğite dönersek 65 yaşındaki babası, Edirne Selimiye Camisinin avlusunda kuş yemi satarak, geçinmeye çalışıyor.
Çünkü, kolları bacakları ağaç gibi budanan hayvan oğlu hayvan oğlu Bu gariban babanın tek evladıydı, tutunacak dalı kalmadı.
abartı egzoz , şhekill jantlarla başlayan ve düz şahini çaça şahin haline getiren yurdum gencinin sloganı . unutmayınız sevgili yazarlar modifiye suç değil yaşam tarzıdır. *
kanaltürk te yayınlanan acun firarda ya benze program ama acun gibi göt bacak değil daha çok gezilecek görülecek yerleri gösteren bir program. program fena değil ama bir sunucusu var ki böyle bir ses ancak sivri sinekte olur vızır vızır , konuşmalar yapmacık sunucu hariç program izlenesi.
genellikle iç güvenlik bölgelerindeki kolların(tim) komutanlarıdır. asteğmen ,teğmen ,üsteğmen rütbelerinde olurlar. kolun her şeyinden sorumludurlar.
asteğmen kollarında ; 1 astsubay , 2 uzman çavuş 17asker
teğmen ve üsteğmen kollarında ; 2 uzman çavuş 17 asker bulunur
kolun malzeme ve mühimmatını zimmetine alır. askerleri yol emniyeti, üst bölgesi, pusu gibi faaliyetlerde emir komuta ederler.
Birçok kırılma olayında olduğu gibi, yorulma kırılması çatlak oluşumu, çatlak büyümesi ve çatlakların birleşmeleri neticesinde gelişen bir kırılmadır. Yorulmada çatlak oluşumu, birçok sünek kırılma prosesinde olduğu gibi mikroskobik seviyede homojen olmayan plastik deformasyon sonucunda oluşur.
Metallerde yorulma iç veya dış yüzeylerde başlar. Tüm malzemelerde homojenliğin bozulduğu bölgeler mevcuttur. Bu bölgelerde lokal olarak yumuşama veya yüzey pürüzlülükleri bölgesel gerilim konsantrasyonu artışına sebebiyet verirler. Bölgesel yumuşama veya yüzey pürüzlülükleri bölgesel olarak plastik akmaya neden olurlar. Çevrimsel gerilim altında oluşan yüzey pürüzlülükleri çatlak oluşumuna imkân sağlarlar.
Bu tür sıkıntı veya girintilerde oluşacak çatlağın oluşum aşaması 1. aşama olarak adlandırılır. Bu aşamada kırılmadan ziyade plastik deformasyon söz konusudur. Sonuç olarak; oluşan yorulma-çatlak düzlemi çekme yönüne paralel değildir. Bu sebeple, ilk çatlak çekme yönüne 90° den farklı bir açıda ilerler.
ikinci aşamada, çatlağın yavaş büyümesi, 1. aşamada çatlağın belli bir kritik ebada (malzemenin özelliğine bağlı olarak) ulaşması sonrası oluşur. Özetle, yorulma kırılması üç aşamada gerçekleşir.
Aşamada; çatlak oluşumu heterojen mikroskopik plastik akmalar neticesinde gerçekleşir. Bu çatlak belli bir ebada ulaştığında ikinci aşama başlar.
Aşamada; çatlak, uygulanan gerilimin oranına bağlı olarak ve çekme yönüne 90° açıyla ilerler.
Aşamada; 2. aşamada gelişen çatlak belli bir boyuta ulaştığında malzeme uygulanan yükü karşılayamaz durum ile karşılaşır. Bu durumda malzeme aşırı yükleme ile kırılır.
Çatlağın teşekkülü için üç ana faktör gereklidir;
Yeteri derecede yüksek bir çekme gerilmesi
Uygulanan gerilmenin oldukça geniş değişimi veya dalgalanması
Uygulanan gerilmenin yeteri kadar büyük tekrarlanma sayısı
Bu faktörlerle birlikte yan faktörlerden, yüzey kalitesi, korozyon, sıcaklık, aşırı yükleme, kalıcı iç gerilmeler, gerilim konsantrasyonu, frekans, mikroyapı, faz dağılımı, inklizyonlar da önemlidir.
Malzemenin şekillenmesini sağlayan kuvvet yönündeki dislokasyonlara vida dislokasyonu denir. Vida dislokasyonu; ötelenmenin dislokasyon çizgisine paralel olması halinde meydana gelir ve bu dislokasyonda burgers vektörü şekillendirme kuvvetine ve dislokasyon çizgisine paraleldir. Ayrıca dislokasyon hareket yönüne dik ve b=a dır.
Vida dislokasyonu kristalin alt ve üst düzlemleri kayma gerilmesine maruz kaldığında oluşurlar. Dislokasyon çizgisi dislokasyonun üst kısmında çekme gerilmeleri, alt kısmında ise basma gerilmeleri oluşturur ve ayrıca kafes yapısı içerisinde bozulmuş bir bölge meydana getirir.
Vida dislokasyonu kristalin alt ve üst düzlemleri kayma gerilmesine maruz kaldığında oluşurlar. Deforme olmuş hacim AB doğrultusu üzerinde silindirik bir yapıdadır. Dislokasyonun genişliği silindirin çapı mertebesindedir.
-Vida dislokasyonu, kristalin üst ve alt yüzeylerinin kayma gerilmesine maruz kalması neticesinde ilerler. Kenar dislokasyonunda olduğu gibi, vida dislokasyonu hareketi, dislokasyon çizgisi boyunca sadece küçük atomik hareketlerle ilerler. Dislokasyon, kristalin kenarına ulaştığında, kayma düzlemi üzerinde ve altındaki her iki yapı birbirine göre (b) kadar hareket etmiş olacaktır. Vida dislokasyonlarının birim boydaki enerjileri Gb2’ye eşittir. Burada G kayma modülü ve b burgers vektörüdür. Kenar dislokasyonlarının birim boydaki enerjisi .D’nin enerjilerinden %20-40 kadar da büyüktür.
Vida dislokasyonunda, kenar dislokasyonunda olduğu gibi burger vektör ve dislokasyon çizgisi bir kayma düzlemini tarif etmez. Yani vida dislokasyonunda sabit bir kayma düzlemi yoktur, dislokasyon çizgisine rastlayan her kayma düzleminde hareket edebilir.
Önlerine çıkacak engelleri aşmak için engelin bulunduğu yerdeki herhangi bir çapraz kayma düzleminin kullanarak kendi doğrultularına paralel diğer bir kayma düzlemine çıkabilir. Buna vida dislokasyonunun (Cross-silip) çapraz kayması denir.
Mesela FCC kristal kafesinde, bir vida dislokasyonu (111) düzleminde (101) yönünde ilerliyorsa, bir engel ile karşılaştığında çapraz kayma (Cross-slip) işlemiyle (111) düzleminde görebilir. Engel geçildikten sonra dislokasyon tekrar (111) düzlemine geri dönebilir.
Kenar dislokasyonu yapıda kısmen eksik bir atom düzleminin kenarı olarak tanımlanır. yarım atom düzlemi kafes yapısına girmiş bir kama gibi düşünülebilir. Dislokasyonlarda kaymış ve kaymamış bölgeleri birbirinden ayıran bir düzlem oluşur. Düzlemin uçundaki atomlar sıkışık durumda olup basınç bölgesi altındakilerde açılmaya zorlandıklarında çekme bölgesi meydana gelir. Üzerinde dislokasyon bulunan düzlem kayma düzlemi olarak adlandırılır. Kayma yönü ise dislokasyonun kaydığı yöndür. Kayma miktarı b mesafesi kadardır. b= Kayma düzlemindeki atomlar arası mesafedir. Ayrıca kayma düzleminin altındaki atomlara göre, düzlemin üstündeki atomların yer değiştirme miktarını gösterir.
Dislokasyonların yönü ve öteleme ölçüsü olarak Burgers vektörü kullanılır. Malzemenin şekillenmesini sağlayan kuvvetin geldiği yöne dik olarak oluşan dislokasyonlar Kenar Dislokasyonudur. O kuvvet yönündeki dislokasyonlarda Vida Dislokasyonudur. Diğer bir ifadeyle; b şekillendirme kuvvetine dik olan dislokasyonlar Kenar dislokasyonlarıdır. Paralel olanları ise vida dislokasyonlarıdır. b=a olan dislokasyonlar saf kenar veya saf vida dislokasyonlardır. Burada a kafes parametresinin ifadesidir. b < a olan dislokasyonlar ise “karma dislokasyonlardır”.
sisteme alt ve üst tarafta bir kayma gerilmesi uygulanmaktadır ve bu gerilmenin etkisiyle kayma düzlemleri üzerinde kaymış ve kaymamış bölgeyi birbirinden ayıran bir düzlem oluşur.Dislokasyonun ilerlemesi aşamasında, kayma düzlemi üzerinde, dislokasyon çizgisi olarak ifade edilen çizgi üzerinde adeta ekstradan ilave edilmiş gibi görünen düzlemin kayma düzlemi ile kesişen noktasındaki atomun dıştan uygulanan yükün etkisiyle A  C C atomuna yaklaşması sonrasında dislokasyon bir atom boyu hareket edecektir. A atomu B ve C atomu ile bağ oluşturmaktadır. Uygulanan kuvvetin etkisi ile A ile C atomları arasında bir etkileşim olacaktır. Burada dikkat edilecek husus, düzlemin hareket etmediği, küçük atomik hareketlerle, adeta düzlemin hareket ediyor gibi gözükmesidir. Gerilimin devam etmesi neticesinde sonuçta kayma düzlemi üzerinde atomlar, düzlemin altına göre dış gerilimin yönünde hareket etmiş olurlar. Neticede C atomu sola doğru kayacak ve D atomu dislokasyon kenarını oluşturacaktır. Gerilme durumu devam ettiği müddetçe de bu hareketlilik sağa doğru devam edip en son şekilde gösterildiği gibi kristalin sağ tarafında taşacaktır. Sonuçta oluşan bu hareketlilik plastik deformasyona neden olacaktır.
-Üzerinde dislokasyon bulunan düzlem kayma düzlemi olarak adlandırılır. Kayma yönü ise dislokasyonun kaydığı yöndür. Dislokasyonun sağa doğru bu hareketi sırasında kayma düzlemindeki her atom aşağısındaki atoma göre kadar bir izafi hareket yapmış olacaktır. Kayma miktarı b mesafesi kadardır. b = Kayma düzlemindeki atomlar arası mesafedir. Ayrıca kayma düzleminin altındaki atomlara göre, düzlemin üstündeki atomların yer değişme miktarını gösterir.
Atomların yer değiştirmelerine devam edilmesi ise kayma düzlemi üzerinde b kadarlık bir plastik deformasyon oluşturacaktır. Bütün bir kayma düzleminin kadar hareketi yerine dislokasyonun mevcut olduğu bir ortamda N tane kolon mevcut ise b/N kadar bir hareket söz konusu olur. Bu sebeple bir plastik deformasyon için çok daha fazla bir yükleme görülecektir.
Bir veya birkaç atom büyüklüğündeki bölgeyi kapsayan hatalara nokta veya sıfır boyutlu yapı hatası denir. Bunların oluş nedeni : *Yüksek sıcaklıkta ani soğutma, *Plastik şekillendirme ve *Yüksek enerjili parçacıkların çarpması
Nokta hatalarının çeşitleri:
1. Boş Yer
atomun bulunması gereken yerde bulunmasından kaynaklanır. Boşluğu çevreleyen atomlar birbirine yaklaşarak kafes düzlemlerinin çarpılmasına neden olur.
2. Arayer Kusuru (Kafes arası Atom)
Bu kusur, yarıçapları 1A’dan daha küçük olan H, N, B, O ve C atomlarının ana metalin atomları arasındaki arayer konumlarına girmesiyle oluşur. ara yer atomları kendilerini çevreleyen atomları iterek kafes düzlemlerini çarpıtabilirler.
3. Frenkel Çift:
Bu kusur, bir iyonun normal kafes konumundan bir arayer konumuna atlaması ile oluşan boş kafes noktası arayer atomu çiftidir.
Şayet boş yer ve kafes arası atom beraberce bulunuyorsa, bu hata çeşidine Frenkel Çifti denir. Bu hatanın oluş nedeni olarak, malzemenin yüksek enerjili parçacıklardan nötronlar tarafından bombardımana tutulması görülebilir. Atom reaktörlerinde kullanılan malzemeler sürekli olarak bu ışınların etkisi altında bulunurlar ve bir süre sonra, Frenkel Çiftlerinin çoğalması sonucu gevrekleşirler. Yüksek ivmeye sahip nötronlar malzemenin içine girerek atomlara çarpar ve yerlerinden fırlatabilirler. Yerinden ayrılan atom, orada bir boş yer bırakır. Kendisi de gidip kafes arasına yerleşir. Böylece bir Frenkel Çifti oluşmuş olur. Yerinden fırlatılan atom bu arada diğer atomlara da çarparak başka Frenkel Çiftlerine de sebep olabilir.
Bir atomu kafesteki yerinden çıkartmak için yaklaşık 20-25 eV enerjiye gereksinme vardır. Ancak bundan daha büyük enerjiye sahip parçacıklar Frenkel Çiftlerine neden olabilirler. Örneğin, 1 MeV enerjiye sahip bir nötron 1000 kadar sayıda Frenkel Çiftine sebep olabilirler. Oluşan hata sayısı parçacık cinsine, enerjisine ve saçılışına (parçacık sayısı/cm2.saniye) göre değişir. Fakat bir taraftan hatalar oluşurken aynı anda diğer hataların da bu arada kısmen düzeltildiğini de dikkate almak gerekir. Örneğin, yerinden fırlatılan bir atom gidip bir boş yere yerleşebilir. Nokta hataları düzelten diğer bir fiziki büyüklük de sıcaklıktır. Sıcaklığın yükselmesiyle artan öz difüzyon yoluyla pek çok hata düzelir.
4. Yabancı Atom
Bir metalin içinde çözünmüş olarak istenerek (alaşım elementi) veya istemeyerek (katışık) bulunan başka cins (metal veya ametal) atomlar, kafes sistemine yabancı atom olarak katılırlar. Bu yabancı atomların çapları ana metalin atom çapına yakın büyüklükte ise yer alan yabancı atom (= sübstitusyon ), yabancı atom çok küçükse arayer yabancı atomu (= interstitiel atom) olarak nokta hata oluşturur. Şayet yabancı atom çok daha büyükse çözünme olmaz ve ana metalin kafesine kabul edilmez. Bu durumda ya ayrı bir faz oluşturmak (üç boyutlu hata) veya hiç bir şekilde karışmayıp yoğunluğuna göre altta veya üstte ayrışmak zorundadır.
Yer alan yabancı atomlarda: Ana metalin atom çapı D ve yabancı atomun çapı d ise iki atom büyüklüğü arasında olması gereken bağıntı ( x100  %14) olmalıdır. Yani iki atom çapı arasındaki fark %14'den daha az olmalıdır.
Ara yer yabancı atomlarda: iki atom çeşidi arasında büyüklük farkı % 59'dan fazla ise ( x100 %59 ) arayer yabancı atomları söz konusu olabilir.
5) Boşyer Yığılması
Az sayıda boş yerlerin bir çizgi, bir düzlem boyunca veya topak olarak bir arada bulunmasına boş yer yığılması denir. Tam olarak nokta hata olmamasına rağmen, boş yer yığılmaları da nokta hatalar grubunda incelenir. Geniş çaptaki boş yer yığılmaları bu sınıflandırmaya girmez. O durumda ya dislokasyon olarak çizgi hata veya tane ve faz sınırı olarak düzlem hata olarak nitelemek gerekir.
6. Schottky Kusuru
Bu kusur iyonik bağla bağlı malzemelerde boş nokta çifti şeklinde meydana gelir. Bu tür malzemelerin kristal yapıları içerisinde eşit elektriksel yükün korunması için kafesten bir anyon ile bir katyonunun ayrılması gerekir. Bunun sonucunda da Schottky kusuru oluşur.
Noktasal kusurlardan bazıları, malzemelerin kafes düzlemlerini çarpıtarak dislokasyon hareketinin zorlaşmasına veya engellenmesine yol açar. Dislokasyon hareketinin engellenmesi de malzemenin sertlik ve mukavemetinin artmasına neden olur. Bu kafes kusurları yalnız katılaşma sonucunda değil, sıcaklığın yükselmesi ya da malzemelerin yüksek hızlı nükleer parçacıklar ile bombardımana tutulmaları sırasında da meydana gelebilirler.
Kafes elemanları düzeninin ideal kristalden sapmalarıdır. Düzensizliğin atomik bölgelerde gösterdiği hacimsel dağılıma göre yapı hataları dört grupta incelenir:
-Noktasal hatalar (sıfır boyutlu kafes hataları)
-Çizgisel hatalar (bir boyutlu kafes hataları)
-Yüzeysel hatalar (iki boyutlu kafes hataları)
-Kütlesel hatalar (üç boyutlu kafes hataları)
Bazı hallerde kristallerde atom yer değiştirmesi veya fazla atom durumu olur ki bunlara noktasal hatalar denir. Çizgisel hatalar fazla bir atom düzleminin kenarını gösterir. Çizgisel hatalar dendiğinde dislokasyonlar anlaşılmaktadır. Komşu kristaller arasında veya bir kristalin dış yüzeyinde yüzeysel hatalar bulunur. Kütlesel hatalar ise, malzemenin yapısındaki veya şeklindeki homojensizlikler gibi, makroskopik seviyedeki hatalardır. Boşluklar, çatlaklar veya kalıntılar kütlesel hatalarda örnek olarak verilebilir.
1-Çatlaklar: en tehlikeli kaynak hatasıdır. Eritme kaynağın esas metalde , kaynak metalinde ve ya ısının tesiri altındaki bölgede olabilir.
2-Boşluklar: Gözenek olarak da adlandırılan bu hatalar kaynak esnasında meydana gelen gazların dikişi terk edemeyip , içerde hapsolması veya tam yüzeyde iken katılaşmanın tamamlanması neticesinde ve bazen de metalin kendini çekmesi dolayısıyla meydana gelirler.
3-Kalintılar: Kaynak metalinde bulunabilecek dekapan ve kaynak tozu kalıntıları, oksit kalıntıları ve ağır metal kalıntılarıdır. Örnek olarak, alüminyum kaynağında teşekkül eden Al2O3 in kaynak metali içerisinde kalması ve tungsten kalıntıları verilebilir. Elektrik ark kaynağında, elektrot örtüsü veya kaynak tozundan teşekkül eden cüruf parçacıkları, devamlı veya kesikli hatlar şeklinde kaynak metali içerisinde kalabilir.
4-Birleştirme Hataları ve Yetersiz Erime: Kaynak metali ile esas metal veya çok pasolu birleştirmede pasolar arasında ortaya çıkan birleşme eksiklikleridir
5- Nüfusiyet azlığı: Bu hata birleştirilecek birleştirilecek kesitin kaynak esnasında tam olarak erimemesi sonucunda meydana gelir ve kaynak metalinde çatlamalara neden olur.
Endüstride kaynak yoluyla doldurma bakım ve tamiratta büyük bir yer işgal ettiği gibi imalatta da gittikçe artan önem kazanmaktadır. Doldurmada doldurma malzemesi büyük önem taşır ve doldurma malzemesinde genel olarak şu özellikler istenir; Sertlik. Yüksek sıcaklıklarda sertlik. Aşınmaya karşı dayanıklılık. Korozyona dayanıklılık. Sıcak haldeki oksidasyona dayanıklılık. Darbelere karşı dayanıklılık.
bir telden elektrik akımı geçtiği zaman etrafında manyetik bir kuvvet alanı oluşur ve manyetik kuvvet hatları iletkenden uzaklaştıkça seyrelir . bir elektrik arkı da hareket halinde bulunan bir iletkendir ve dolayısıyla arkın etrafında bir manyetik alan oluşur. bu manyetik alan kaynak anmda arkta oynama meydana getirir . bu olaya da kaynakçılıkta ark üflemesi adı verilir. Ark üflemesi yalnız doğru akımla yapılan kaynaktan ortaya çıkar.
Ark üflemesine etki eden faktörler: Paralel iki iletkendeki akım yönü, Akım geçen bir iletkenin eğimi, Parçadaki akım yönü, Manyetik iletkenlerin etkisi, Birden fazla kaynakçının aynı parça üzerinde çalışması, Hava akımının etkisi.
Ark üflemesini önlemenin yolları: Elektrota uygun bir eğim verilmesi. ilk pasonun adım yöntemiyle kaynak yapılması. Yer değişebilen bir kutup bağlantısının kullanılması. Kaynak dikişinin puntalanarak yapılması. Kısa ark boyu ile kaynak yapılması. Manyetik üfleme donanımının kullanılması. ince çaplı elektrotlarla kaynak yapmak. ilave demir kütlelerinin kullanılması. Alternatif akım kullanılması.
uzun süren otobüs yolculuklarında uykunun en tatlı yerinde 'kaptanımız tarafından yarım saat yemek ve ihtiyaç molası' duyurusuyla iki büklüm uykusundan uyanmış yolcuların otobüsten inerek salakça sağa sola bakarken etraftaki tek hareket olan otobüsün yıkanmasına bakmasıdır. belirli süre sonra uyku açılır ve telefonlara sarılır yolcular hayat normale döner.
genellikle caddelerin köşelerinde, ağaç ya da ışıkların* dibinde dikilen saçlarını ; https://galeri.uludagsozluk.com/r/40282/+ adresinden görsel olarakta tanımlayabileceğimiz şekile sokan, muhtemelen 10 sene önce doğsaydı küpelilere 'lan top' diye laf atacak olan fakat kendisi hergün küpe takan, apaçi danslarıyla coşan popüler kültür meyvesi geçlerdir.
lisede özellikle sınıf kavgalarında silah olan rotringin arbede sırasında rakibe batırılmasıyla gerçekleşen kalemden mızrağa dönüşme sürecidir. ayrıca meclisteki kavgalarda sayın milletvekillerine tavsiyemdir rotringler.
askeri liseyi birincilikle , harp okulunu dördüncülükle bitiren 15 aydır ergenekonun tutuklu sanığı mehmet ali çelebinin 2. ergenekon davasının 24 kasım günkü 20. duruşmasındaki sözüdür.
sayın başkan mahkemenizin yargılama şekli türk silahlı kuvvetlerine haysızca saldıranlara cesaret vermektedir diye sözlerine başlayan teğmen, gazetelerin tsk ve genelkurmay başkanlığını aleyhinde ki yazılarından alıntılar yaptı. bizler neden hedefiz dedi ve atatürk'ün şu sözleriyle devam etti:
kuvvet ordudur. düşmanlar milletimizi bağımsızlıktan mahrum etmek için evvela onu ordudan mahrum etmek çarelerine giriştiler. kumandanlarımıza ve subaylarımıza tecavuz etmeye başladılar. ordumuzu tamamen lağvederek milleti bağımsızlığını muhafaza için muhtaç olduğu dayanak noktasından mahrum etmeye teşebbüs ettiler. herhalde ordu düşmanlarımızın birinci taaruz hedefi oldu. orduyu imha etmek için mutlaka subayları mahvetmek ve aşağılamak lazımdır. bundan sonra milleti koyun sürüsü gibi boğazlamakta engeller ve müşkülat kalmaz.
unutmayalım; ordu milletin namusudur. bizler önce şeref sonra hayat anlayışıyla yetiştirildik. er veya geç aklandığımızda savcılar kendilerinde mustafa kemal'in sözlerinde yer beğensinler.
14 yaşında girdiği askeri lise diplomasını orgeneral hurşit tolondan aldığını belirten teğmen, kendisinden almam benim için şereftir. gurur ve onur duyuyorum dedi.
yalnız bu husus savcılarınızın gözünden kaçmıştır. hukuksuzca ek klasör göndermeye devam edeceklerse, askeri lise diploma töreni cd'sini kendilerine verebilirim. ne de olsa hazır bir örgütsel irtibat. ben terörist onlar demokratik gerilla.
ben tanık olmak istemediğim için tutuklanıyorum. vatan hainleri biz şerefli türk subaylarını karlamak için savcıların teşvikiyle tanık olabiliyorlar. ben ifade vereceğim yeri, türk milletinin şerefli kürsüsü olarak görüyorum. onlar ise garez ve intikamlarına tatmin kürsüsü... ama ben terörist onlar demokratik gerilla.
benim evime rejimin teminatı polis, bir orduyla kapıyı kırarız tehtidi ile giriyor, sahte evrak tanzim ediliyor. tutuklandıktan sonra ailem sürekli rahatsız ediliyor. babamın iş yeri gasp ediliyor. diğer taraftan bebek katillerinin ayaklarına savcılar gidiyor, bir kırmızı halı serilmediği kalıyor. neden? çünkü ben terörist onlar barış elçisi.
türk milleti adına karar verdiğini söyleyen yüce heyet, acaba, türk milletinin teröristi subayına yağlediğini mi düşünüyor. türk yargısı teröristi aklama , subayı aşağılama kurumumudur? bakınız devrem eren teğmen dağda terörist kovalarken terör örgütü olmak $üphesiyle 6 ay tutuklu kalmıştır. müteakiben tutuksuz yargılanmak üzere görev yeri yüksekova'ya dönmüştür. eren teğmen, atilla albayımın savunmasında bahsettiği gibi savcı zekeriya öz'ün, şırnaktan paketledimde getirdim dediği teğmen.
babet giyen kızların %90'ında karşılaştığım durumdur. babet isterse pazardan isterse polo'dan alınsın ayakkabının arka kısmına hemen selpak yerleştiriverirler. nedenini sorduğumda ise ayakkabı vuruyor diyorlar.
kardeşim kac tane babetin var istisnasız hepsi ayağına vuruyor demekki. çünkü hepsinde selpak var. neden alıyorsun ozaman babet git milyon çeşit ayakkabı var, vurmayanından al birtane. bu söylendiğinde her kızın ilk cevabı 'aa öyle deme ama çok rahatlar' oluyor. bu ne perhiz bu ne lahana turşusu hanım kızım. ayağana vuruyor diye pamuk tıkıyorsun sonra çok rahat oluyor ayakkabı.
birde ayağın sağına soluna yara bandı yapıştırmaları var babet sever kızlarımızın, askerde botun içine orkid tıkayan er misali. hele ilk fırsatta sağa sola bakıp kimse yoksa bantları kontrol etmeleri yokmu. insan bir ayakkabı için bunca eziyete katlanırmı yahu. ben giymeden bu denli dolduysam demekki adam gibi bir babet üretsek kızlar neler söyleyecek bu babetler hakkında.
sınavdan bir gece öncesi evde dokuz doğuran öğrencilerin çalışmaya çalışmasıyla başlayan süreç 'aman sikerim kalırsam kalırım', 'kanka koy götüne gitsin gel pes de sana bir çakayım' gibi cümlelerle sona erer. bundan sonra daha sıkıntılı bir döneme girilir. kişinin koyvermeye karar vermesiyle kaybedilen zaman ve sınavın yaklaşmasının stresi. bu sürede kopya çekmeye karar verilir ve uzunca süre kopya kağıtlarına minik minik puntolarda gerekli cümleler ve/veya formüller yazılır. sabah erkenden kalkılıp sınavın yapılacağı dersliğe gidilir. erken gelen diğer ibnelere selam verilerek, boş sıralardan en uygun olanı seçilir.
yer bulunmuştur fakat daha birçok engel vardır öğrencinin önünde. acaba sınıftaki sıra sayısı ve dersi alanların sayısı birbirini tutuyormu, önde boş sıra kalırsa hoca beni öne atarmı, acaba bir dolu bir boş yaparmı ibne hoca diye düşünür öğrenci ve gerekli hesapları yapar.
sanşı ve hesaplarının etkisiyle sınavda yerinden kaldırılmaz ve sınav başlar. ellerde terleme, yüzde kızarıklıkla kopya çekme işlemine başlanır. göz ucuyla gözetmen(ler) takip edilirken kopyada bulunan bilgiler sınav kağıdına aktarılır. gözetmen gelip öğrencinin önünde dikiliyorsa ve gitmeye niyeti yoksa boş kağıt isteyen melek görünümlü modifiye inek öğrenciler beklenir. onların kağıdı istemesiyle beraber kopya çekme işlemine hız verilir. kağıtta yazılacak bir şey kalmadığında etraftan üç beş bilgi toplanır ve kağıt teslim edilir. gözetmene de sırıtarak 'iyi günler hocam' çekilerek sınav mahali terk edilir.
dersliğin kapısında toplanmış sınavı tartışan arkadaşların yanına gidildiğinde öğrencinin içini kaplayan o huzur ve hafiflik tüm zorluklara değdiğinin göstergesidir.
sabri sarıoğlu ve ibrahim üzülmez'in maç içerisinde yada saha dışında yapmış oldukları konuşmalardır.
- ibrahim abi uludağ sözlüğü takip ediyormusun?
+ yok len o ne?
- abi acayip taşak geçiyolar senle kazma falan diyolar sana.
+ vay anasını dur akşam bakayım zaten bir sevdiremedik kendimizi anasını satayım, sana ne yazmışlar?
- he şey ehem öhüm iyi topçu diyorlar abi ne desinler.