ozellikleri anla$ilir anla$ilmaz pentium ii sati$lari durma seviyesine gelmi$tir. orada burada bulunca sakliyorum bunlardan, kendi kullandigimdan ba$ka be$ tane oldu, hastasiyim.
amd'nin 80386 furyasinda hem voliyi vurmasina hemde intel'le ba$ina bela almasina neden olan i$lemci modeli. 386 ailesinin 40mhz hizindaki tek i$lemcisidir, o zamanin bir celeron 300a'si gibiydi.
286 ismiyle yaygin olan bu i$lemci, x86 ailesinin ucuncu neslindendir. home computer kavraminin patladigi yillarda pc'ninde piyasada kendisine yer edinebilmesine bu i$lemci sebep olmu$tur. 16 ve 24 bit modelleri mevcuttur. 8 ile 20 mhz hizlari arasinda ce$it ce$ittir.
8086 sonrasi i$lemcisidir intel'in. genelde elektronik ve muhendislik uygulamalarinda yer bulmu$ kendilerine, bizzat 80186 kullanan bildigim tek pc, el bilgisayari gibi bi$eydi. onun di$inda modem, harddisk gibi cihazlarda da gorulebiliyor ara sira...
esasinda ise wintel kelimesi 90'larda intel* i$lemci+windows i$letim sistemine sahip makinalara verilen isimdi, bilhassa amiga ve benzeri farkli platform kullanicilari tarafindan.
airties adi altinda cin'de modemdir, ag kartidir bi$eyler urettirip turkiye'de satan firma. telekom kadar bilgili ve kaliteli bir $irket oldugunu du$unmu$umdur ilk modemimi tt araciligi ile bana verdiklerinden beri. mesela gunde be$yuz kere baglanti kopunca endi$elenmeye gerek birakmaz bir modemdir, suc ya telekomun ya modemindir ve her iki $irketin destek hatti sizi sallamadigi gibi sorunlariniza cozum uretmektende gayet uzak davrani$lar sergilerler. tt+airties teknoloji i$birligi, ulkemizi mutlu, guzel yarinlara bitler duzeyinde bile degil, cunku baglanti kopunca bit duzeyinde dahi aktarim olmaz, bir ptt paketi duzeyinde ta$iyacaktir, buna inaniyorum.
$i$enin toparlak olan altkismi 15 ya da 25 cm arasi bir uzunlukta dikey olarak kesilir, kesik yeri uste cevirip kola $i$esinin altindaki mavi plastike gecirilir. bu $ekilde basit bir ici bo$ kubbecik gibi bi$ey elde edilir, kubbenin merkezi ya da becerildigi olcude merkeze yakin noktasi duzgun delinir. bu adimda bir kizgin $i$ ya da civi kullanmak akillica olabilir. sonra bu alet iki ayrilir, acilir. icine annenin dantel ipi* istenir ve kola $i$esinin altindaki mavi plastike konur, ipin ucu delikten gecirilir. iki parca birle$tirilir, eski kubbemsi gorunum kazandirilir yeniden... evet, artik annelerimizin gunlerden, gezmelere artlarinda surukledigi "i$" denen kavramin onemli bir ogesi olan dantel ipi di$ mihraklardan daha az etkilenecek, daha az birbirine dola$acak, daha az kirlenecektir.
kevin mitnick'in hayatinin bir kismini, bilhassa yakalanmadan onceki son donemlerini ve neden yakalandigini anlatan bir film.
diyorum ama, burada filmi izledigimde dikkatimi cezbeden $ey kevin mitnick'in becerilerinden bile cok one cikarilmi$ ve filmi klasik bir amerikan filmi havasina burumu$ bir kli$enin tekrar ediliyor olmasi; tsutomu shimomura gibi kari$ik bir isme sahip olan ve kevin'i yakalatan adam o kadar iyi, o kadar guzel, o kadar super bir virus ya da belki trojan denebilecek zararli bir yazilim uretmi$tir ki, i$ten az biraz anlayan adam bile bu olaya mabadi ile guler. ve bu harikaotesimanyak programi calip kotu amaclarda kullanacagini du$undugu kevin mitnick'in pe$ine bu tsutomu denen arkada$ du$er. bu film shimomura'nin soylediklerine gore cekilmi$ bir film ve komik $ekilde dogru olmayan en onemli $ey, tsutomu boyle bi$eyi o an icin bile yapmi$ olamazdi, bunu aklina getirdiyse zaten bahsedildigi kadar buyuk bir guvenlik uzmani olamazdi hatta bilgisayara el surebilecek bir adam olmazdi... adam ne ovdurmu$ kendini arkada$ ya, yonetmende zerre anlamiyormu$ konudan. tuh, megaloman.
acilimi "small computer system interface" olsa bile cogu insanin acilimini "system can't see it" olarak bildigi bilgisayar arayuz standartlarindan birisi.
sata, usb, pata gibi bir standart en nihayetinde, genelde disk olaylarinda yogun gorulse de bizzat scsi arayuzunden cali$an bir tarayici ve cd rewriter gormu$ ve kullanmi$ligim oldu. deli gibi hizlidir, orasi ayri. $imdilerde western digital caviar ve benzeri serilerinde iceriyi scsi ile donatip ciki$ida sata ile alip, deli gibi diskler uretiyor, gorunce delirmemek elde degil. (bkz: scsi/#1357669)
icinde text*** bulunduran data dosyalarinin* standart uzantisidir. butun sistemlerde en yaygin ve ortakla$a kullanilabilecek dosya turude bu olsa gerektir.
coding icin tercih edilebilecek, kde ile gelen bir text editor. ozellikle i$te ba$ta dedigim gibi, tam kodlamalik editordur kendisi, programciya lazim olabilecek pek cok aleti hazir ya da sahip degilse eklenebilirdir, project olayina girilebilir bununla, kendi konsol penceresi vesairesi vardir, a$agi yukari her turlu dilide destekler.
editor macros kelimesinin kisaltilmi$ hali, a$iri geli$tirilebilir esneklikte ve gucte bir text editorunde ismi. gnu'nun gcc'den hemen sonra ortaya cikarilmi$ ikinci yazilimi, gcc ve emacs gnu'nun yaptigi en baba yazilimlar diye du$unulebilir aslinda... gcc+emacs gnu'nun temel geli$tirme araclarini* olu$turmu$lar, gerisi sokun etmi$.
ms-dos'un text editoru. ma$allahi vardi, dos bitti bu arkada$ bitmedi, komut istemi olan her windows kurulu bilgisayarda, bu komutla, notepad'in kara ekrandaki muadiline (hatta muadili demek yanli$, daha yeteneklisine ula$abilir kullanicilar. xp'de de var, vista'yi henuz bilmiyorum ama cmd varsa, buda vardir.
programlama dunyasina ide kavramini kazandirmi$, daha 80'li yillarda oop'yi 5.5 versiyonu ile tamamen desteklemeye ba$lami$, anla$ilmasi kolay bir syntax'a sahip a$mi$ coding ortami.
niklaus wirth adli adam tarafindan yaratilmi$tir. evet, syntax'i basittir. ama dil olarak bulunabilecek en degerli dillerden birisidir ve basit degildir. gercek ba$arisini borland firmasinin derleyicisi* ve geli$tirme ortami* ile yakalami$tir. delphi'nin babasi, object pascal'in ise kocasi...
lisansli ve yazilim ya da donanimsal olarak herhangi bir korumasi olan yazilimda gerekli degi$ikligi yaparak, yazilimin orijinalini elde etmeye gerek kalmadan kullanmayi saglayan i$lemlerin tumune verilen isim.
nesne yonelimli programlama ile zerre alakasi bulunmayan bir programlama dilidir fakat kasilirsa uzerinde oop uygulanabilir. assembly'den sonra en low-level dildir.
c; dili ve ortamini iyi tanimayi, derleyiciyi ve kodu zihinde simule etmeyi gerektiren, bu sayede kontrolun buyuk bir kismini kullanicinin eline verebilen bir dildir.
ayrica sanilanin aksine c++'da oop'yi tam olarak desteklemez, buyuk oranda destekler. nasil c ile oop kullanarak kodlamak mumkunse, c++ ile oop olmadan kodlamakta mumkundur ve yalnizca programlayanin tercihine ve mevcut problemin cozulme teknigine bagli bir konudur.
apt gibi gnu/linux uzerinde software install/uninstall i$lerini buyuk oranda cozen ve azaltan bir paket yonetim sistemini yaratmi$ ve yaymi$ dagitim. stabilitesi tarti$ilmaz.
ne var ki stable surumu guvenlik anlayi$i nedeniyle tutucu $ekilde yenilendiginden son kullaniciya cogunlukla testing surumu olan sid ile ula$mi$tir. bu sorunun uzerine gidip ilk buyuk ba$ariyi saglayan ubuntu, son kullanici pazarinda parsayi $u an dahi toplamaktadir.