Gorus acisi degisebilen objektiflerdir. Sabit objektiflere gore daha kolay kadrajlama yapilmasini saglayarak objektif degistirmeyi en aza indirir. 28-70mm, 28-210mm, 35-70mm,100-300mm,100-400mm gibi araliklar icinde gorus acisi degisebilen objektiflerdir. Genelde konu cercevelemesine kolaylik sagladigi veya objektif degistirmeyi azalttigi icin kullanilirlar. Sabit objektiflere gore kullanilan mercek sayisinin fazla olusu goruntu kalitesinde az da olsa kayiplara neden olur.
Gorus acisi normal objektiflerden daha dar olan objektiflerdir. Fazla yakinlasilamayan portre, spor veya doğa gibi konularin cekimlerinde kullanilir.100mm, 200mm, 300mm, 400mm, ve benzeri objektifler dar acili objektiflerdir.
50mm, 100mm,125mm sabit acili objektiflerdir. Konuya 1/1 ile 1/10 gibi oranlarda cok yakin cekimler icin kullanilir. Doga fotografcilari icin vazgecilmez bir parca olup herzaman yanlarinda bulundurmasinda yarar vardir.
Gorus acisi normal objektiflere gore daha genis olan objektiftir. Alan derinligi fazladir. ozellikle çok dar alanlarda calisirken en genis goruntuyu elde etmek icin kullanilir. Odak uzunlugu kuculdukce kenarlara dogru bozulmalar artar.
Gorus acisi diger objektiflerden en genis olan objektiftir. Balik gozu objektiflerde dikey ve yatay cizgiler anarmol sekilde bozulmalara ugrar. Kullanim alanlari sinirli olmakla beraber yaratici goruntuler elde etmek icin kullanilirlar.
camera obscura ile pozlandirilmis, bir tur asfalt kapli bakir levha uzerine fotografini cekti. Bu yontemle cektigi fotografa "gunes yazisi" anlamina gelen "heliograf" adini verdi. 8 saat pozlandirma sonucu dunyanin ilk fotografini elde etti.