Geçen gün Facebook'ta rastladım. Sonunda birileri esnafı da düşünmüş. Sitenin adı bilistedik.net
Efendim, öncelikle bir işletmeniz var diyelim. Örneğin manavsınız. Öncelikle siteye giriş yapıp mağaza ekle diyorsunuz. Ardından vergi numaranızla (bu çok önemli bir husus. haksız, vergisiz rekabeti önler.) kayıt yapıyorsunuz. Onay sms i geldikten sonra da ürün ekleyebiliyorsunuz (domates 5 tl, kavunda indirim 3 tl den 2 tl ye düştü gibi).
Sonra bir gün potansiyel müşteriniz siteye giriş yapıyor. A şehrinin X ilçesindeki manavları listele diyor. Hooop, sizin mağazanızı görüyor. Üstelik tüm bunlar ücretsiz.
E nasıl para kazanıyor bunlar dediğinizi duyar gibiyim. Cevabı şöyle: Eğer vitrinde ürün yayınlamak isterseniz sizden para alıyorlar. Vergi numaranızı da bu sebeple istiyorlar zaten, hizmet faturası kesmek için.
Peki ben mi nereden biliyorum, dün amcam kayıt yaptı oradan biliyorum. Bence tutar bu girişim.
Yazım Onedio'da kabul edilmedi, bari boşa yazmış olmayayım. Buyrunuz:
KOBi ve Esnaflara Sosyal Medya ve Dijital Dünya Yönetimi Önerileri
Teknolojinin her geçen gün ilerlediği dünyamızda bu gelişmeyi takip edemeyen küçük - büyük birçok işletme kapanmak zorunda kalıyor. Kuaför, bakkal, elektrikçi, hırdavatçı gibi birçok küçük işletme teknolojinin gereği olarak sosyal medya ve dijital dünyada kendine yer edinmeyi gündemine taşıyor. Kimisi elini cebine atıp profesyonel destek alıyor, kimisi de kendi imkanlarıyla bir şeyler yapmaya çabalıyor. Bu içerikte sosyal medya ve dijital dünya uzmanlarından toparladığımız bilgiler ile tüm işletmelere yol göstereceğiz.
Facebook
Günümüzde en çok kullanılan sosyal platform olma özelliğini elinde barındıran Facebook'ta kişi profili, grup ve işletme sayfası oluşturulabilmektedir. işletmelerin yaptığı en büyük hata işletme adıyla grup ve kişi profili oluşturmaktır. Facebook işletmeler için adı üstünde "işletme sayfaları" oluşturma seçeneği sunmaktadır. Gruplar ve kişi profilleri kısıtlı sayıda (sadece üye ve arkadaşlara) kişiye erişim sağlarken işletme sayfalarında erişilebilecek kişi sayısı sınırsızdır. Sektörünün ne olduğu fark etmeksizin her işletmenin bir tane Facebook işletme sayfası bulunmalıdır.
Instagram
Son tüketiciye hitap eden, ürünleriyle görsel zenginlik sunan tüm işletmelerin Instagram hesabı olmalıdır. Özellikle duygulara hitap eden, beğeni unsuruyla hedef kitleyi satın almaya teşvik eden moda evi, kuaför, restoran gibi işletmeler için hayati önem taşır. Burada önemli olan Instagram profilinin herkese açık olmasıdır. Hashtagler de sizi doğru potansiyel müşteriye ulaştırmada büyük etkiye sahiptir.
Twitter
Yapılan araştırmalara göre Twitter kullanan kişiler bu platformu daha çok bilgi almak için kullanmaktalar. Dolayısıyla katılmış olduğunuz etkinlikler, aldığınız ödüllerle bilgileri bu platformda paylaşabilirsiniz. Ayrıca duyurularınızı yapmak ve gündemi takip etmek için de Twitter oldukça kullanışlıdır. Özellikle B2B işletmeler için mutlaka kullanılması gereken bir platformdur.
LinkedIn
LinkedIn'in de Facebook ile benzer bir işleyişi vardır. Kişi profili oluşturabilir, gruplar ve işletme sayfaları açabilirsiniz. Bu platform kurumsal şirketlerde çalışan, iş arayan ve iş verenleri bir araya getiren profesyonel bir platformdur. Hizmet sektöründe yer alıyorsanız mutlaka bu platformda kendi adınıza bir kişi profili açmalı, hedef kitleniz olabilecek bağlantılar kurmalısınız.
Web Site
ullanıcılar çoğu zaman internete girip "Kadıköy'deki tesisatçılar", "Çankaya'daki elektrikçiler", "Alsancak blabla marka servisi" diye aramalar yaparak işlerini hallederler. Gerek yoğun çalışma hayatı gerekse internetin rahatlığına alışkanlığımız sebebiyle gelişen bu davranış "evimizin tesisatçısı", "mahallenin elektrikçisi" gibi kavramları yok etmiştir. Bu sebeple hangi işi yapıyor olursanız olun, işletmenizin internette var olması gerekir. Bunun için kendinize bir web sitesi yaptırabilir, Google hesabınızla Google Maps'e kayıt olabilir, bilgilerinizi sektörel bilgi toplayan sitelere (Firma seç gibi) gönderebilirsiniz.
Logo
Hangi sektörden olursanız olun, bir logonuzun olması sizin rakiplerinizden ayrılmanızı ve profesyonel görünmenizi sağlayacaktır. Logoya ayıracağınız bütçe ilerleyen zamanlarda size fazlasıyla geri dönecektir. Bir web siteniz olsun ya da olmasın, sosyal medyada kullanmak için dahi bir logo şarttır. Logonun kullanıcı zihninde yarattığı algılar (Örneğin; Gıda sektöründe bir firmanız var ve tasarım yapılacaksa kesinlikle kırmızı renklerin kullanılması gerekmektedir. Kırmızı psikolojik olarak acıktırdığı için gıda işlerinde satışları artırmak amacıyla kesinlikle tercih edilen bir renktir. Satış firmalarından örnek vermek gerekirse mavi renk ferahlatıcı hissettirmektedir. Eğer hizmet sektöründeyseniz mavi ve yeşil tonları kullanılarak güven telkin edebilirsiniz) farklıdır. Bu sebeple mutlaka profesyonel destek alınmalıdır. Logo için freelance (bir şirkete bağlı olmadan) çalışan kişilerden hizmet alınırsa fiyat çok daha uygun olacaktır.
o dönem lisedeyim, 7 yıldır tekvandocuyum. hayvan gibi kondüsyon var tabi. bir gün öğretmenimiz radikal bir kararla (normalde hiç spor yaptırmazlar) 10 dakika koşmamızı istedi. Ben tabi alışkınım, tutturdu bir tempo koşuyorum. Abi ergenlik işte, bütün arkadaşlarım hava attığımı sanıp dalga geçmişti.