ayşe özyılmazel'in kendisi hakkında yazdığı yazı üzerine ona hayatının ayarını veren, oturduğu yerden gündem yaratan magazin dünyasında şu aralar hemen her değişik haberde adını gördüğüm insan.
şimdiden geleceğe ve tekrar gerisin geriye şimdiye daire çizerek düğümlenen yolculuklar veya şimdi başlayıp zaman içinde geriye giden ve tekrar şimdiye dönen yolculuklar veya bunların herhangi bir kombinasyonuna verilen ad.
ilk defa John Archibald Wheeler tarafından kullanılmıştır ve o zamandan beri kuantum topologları tarafından enerjinin bir evrenden diğerine sızdığı noktaları tanımlamak amacıyla kullanılmıştır. kara deliklerin içinde ortaya çıkıp türlü şekil ve ölçülerde olurlar. evrenler arasından bunlar aracılığıyla sızan enerjinin yanında bilgi ve düzen gibi kavramların olup olmadığı fizikçiler arasında tartışma konusudur.
bu teoriyi ortaya atan fizikçi Geoffrey Chew'dir. Teori, evreni birbirine bağlı olayların dinamik bir ağı olarak görür. Bu ağın parçalarının özellikleri temel değildir; hepsi diğer bölümlerin özelliklerinden çıkmıştır. Bunların karşılıklı bağlantılarının tutarlılığı bütün ağın yapısını belirler.
kuantumun öncüsüdür. schrodinger'in meslektaşıdır. wigner'in arkadaşı teorisine isim babalığı yapar. arkadaş burada farazi bir kişidir ve kediyi bulunduran kafesi tutmaktadır. Ne olduğunu görmek için kafesin içine bakmaya karar verebilecek kişidir. Paradoksa göre eğer profesör, arkadaşı kediye bakmış olmasına rağmen, arkadaşına bakmamış olsa; arkadaşının kediyi canlı görmesi durumunda mutlu mudur yoksa kediyi ölü görmesi durumunda üzüntülü müdür, bilemez.
içlerinde üçten fazla boyut bulunan durumları tasavvur eden hayali matematiksel yapıları tanımlamak için kullanılır. Aynen sıradan uzay gibi noktalar içerir ancak aradaki fark süperuzaydaki her noktanın bütün evren içindeki her objenin bulunduğu yeri işaretlemesidir. Başka bir deyimle süperuzaydaki her nokta dünyanın küçük ölçekli modelidir.