xmax 250 motosiklet (ikinci el) geri kalan 60.000 lira ile de trakya tarafında 250 m2 arsa ve küçük bir prefabrik konut. bağ evi gibi ara sıra var ise sevgiliniz ile gider gelirsiniz, haftasonu kaçamak yeriniz olur.
not: prefabrik yapımında uyulması gereken temel kuralları öğreniniz. (altyapı, sous-basement vs)
islamcıların öfkesi Mustafa Kemal'e değil, Atatürk'e.
Mustafa Kemal onları düşmandan kurtardığı için minnettarlar
Atatürk onları arap yozluğundan çıkarttığı için kindarlar.
Özellikle erkeklerin çok hayalini kurduğu, kendi evim olunca kesin yapıcam oğlum dediği ancak hayat koşturması içinde onun yerine Samsung LED TV aldığı ve sonrasında içinde kalıp zamanla unuttuğu bir konuyu anlatmak istiyorum.
Sinema Odası yapmak
Temel olarak 4 ana başlıkta inceleyebiliriz.
-odanin fiziksel şartları
-projektor ve perde seçimi
-yalıtım malzemesi seçimi
-ses sistemi seçimi
Oda
Herkes büyük oda ister ama eldeki imkanlara göre ilerlemek gerekiyor ne yazık ki! Odanızın boyutu itibariyle öncelikle ekranı (perdeyi) kısa kenara koyacağınızı planlamalisiniz. Zira projektörün yansittigi ekranın boyutu büyük olacağı için geniş perspektife ihtiyacınız olacak. Diğer önemli konu ise; odanın ortam ışıklarının kontrol edilebilir şekilde karartilabilmesi. Bu sizin projektöre ödeyeceğiniz bedeli düşürecektir. Eğer odanız, yayın izlerken ışık alıyorsa, iyi bir görüntü için üst düzey projektör seçmeniz gerekecek. Ama odanızı perde vs ile aydınlık saatlerde de karartabiliyorsaniz çok iyi ve keyifli bir görüntüye hazırlıklı olun.
izleyeceginiz yer, ekran ile mümkünse 4-5 metre mesafede olsun, imkânınız yoksa da çok sorun değil, ekranı fokuslayarak gözünüzü yormayan en büyük hali bulursunuz.
Projektör ve perde
Yıl olmuş 3000, full HD dışında birşey bakmayın derim ben. Çünkü ekrana yansıtılinca pixeller arasi mesafe de açılıyor. Ekonomik sebeplere birşey demiyorum ama iyi bir tv bedeline iyi görüntülü bir projektör alırsınız ve daha mutlu olursunuz. Seçimdeki en önemli kriter lümen değeridir. Ne kadar yüksek, o kadar iyi. Bunun anlamı şu; odanızı ışıklar açıkken bile görüntü kalite kaybının az olması ya da olmaması. Gerçekten karanlık bir odada 1800-2000 lümen yeterli olacaktır. Yine de denemeden, görmeden almayın. Günümüz itibariyle bir çok dijital özellik barındıran projektorlerde, wifi bağlantısı, harici sesi, çift HDMI çıkış gibi özellikleri bulmak mümkün. Bu işteki tek sarf malzeme harcamanız ampul olacaktır. 4000-5000 saat (ortalama kullanımda 4-5 seneye tekabül ediyor) Onu da Çin'den ya da Avrupa'dan ekonomik olarak getirebilirsiniz. Bu arada kondisyonu iyi ikinci ellere de bakabilirsiniz. Birçok insan 50-100 saat kullanımla kenara atıp daha uygun fiyata satabiliyor. Ürünlerin menüsünden kullanım sayacını kontrol etmek oldukça basit. internette Epson tw5910-6000 modelleri 2500 TL civarlarında satılmakta (ikinci el) lambalar 700 saat civarı, daha 3 sene rahat kullanırsınız. Sonrada 300 lira masrafla bi 5 sene daha gider. Bu arada bu modeller çok iyi 3d görüntü de vermektedirler.
Perde konusuna girersek; kristal yüzeyli özel perdeler parlak ve net görüntü vermektedir ama bütçe olarak oralara cikmayacaksaniz eğer, 300 lira civarına 240x200 perdeler var. Ancak benim önerim duvarinizi parlak beyaz boyamaniz, ki bu durum ucuz perdeden daha kötü olmayacaktır. Tecrübeyle sabit.
Açıkçası uzmanların ifade ettiği kadar görüntü kalitesi farkı olduğuna inanmıyorum perde konusunun. (Benim cahilliğim, kusura bakmasinlar)
Yalıtım
Eviniz müstakil değilse ve yüksek sesi seviyorsanız arkadaşlar, ne yazık ki birkaç bin lira daha kaçtı, geçmiş olsun. izolasyon işi teknik iştir, ben dahil uzman olmayan kişilerin ipiyle kuyuya inmeyin. Öncelikle yaptığınız yalıtımın sıcaklık değil ses yalıtımı (akustik) olduğunu unutmayın. Özel malzeme, özel kesim ürün ve hesaplanmış boşluklara vs ihtiyacınız olacaktır. Bedavaya eh iştelik birşey yapmak istiyorsanız yumurta kutuları efsanesini YouTube'dan izleyip aplike edebilirsiniz.
Ses sistemi
Kritik konulardan biridir. Çünkü amfi tam bir merkez istasyondur. Play station, PC, Digiturk, D-Smart, Media player ve uydu buraya aynı anda bağlanır ve tek tuşla dünyanın neredeyse her kaynağına ulasabilirsiniz. Ben yine uzman olmadığım için pahalı ve çok iyi bir ses sistemi ile ortalama bir ses sistemi arasında binlerce liralık farka değecek bir tecrübe edinmedim. Ama oldukça ucuz gerçekten kötü ses sistemleri var, onlardan kaçının. Biraz ürününüz ele gelsin.
Çok fazla marka ismi geçirmedim şimdiye kadar (Epson hariç) birazda ortalama fiyat konuşalım derseniz
Odanız sizden: 0 TL
Projeksiyon:3000 TL
Perde: (bence)0 TL, hassassaniz 750
Ses sistemi:1500 TL(subwoofer olsun)
Yalıtım: 3000 TL (gerek yoksa 0 TL)
Kablo vs: max 200 TL
Bu rakamlara gerçekten tatmin edici sonuç alırsınız. Ben size özellikle fiyat / performans ürünlerinin ortalamalarindan gitmeye çalıştım. Unutmayın ki, çok daha pahalıya çok daha kaliteli ürünler bulmak olası. Bu sizin kişisel tatmininizle alakalı. Arabanızın satıp aynı bedele ses sistemi de alabilirsiniz (arabanızın modelini dahi daha sormadan diyorum, düşünün) oturacağınız şey sandalye yerine at kılı yatak olursan 700.000 TL yatağa verebilirsiniz.
Toplayacak olursak;
Toplam 5000-9000 liraya gerçekleşebilecek şahane bir hayaliniz olabilir. Bir de yıllar geçince hayatta kendim için yaptığım en doğru harcama diyebilirsiniz. Binlerce filmlik arşivden sinema geceleri, sabahlara kadar süren candostlarla play station partileri ya da son ses derbi akşamları, aklınıza gelen, gelmeyen birçok mutlu hatıralar sizi bekliyor.