Reaksiyon gibi yüksek prodüksiyonlu emek harcanan kaliteli işlerin bitmeye mahkum olup Alemin Kralı,Yahşi Cazibe ve Akasya Durağı gibi zeka seviyesi düşük dizilerin ayakta kaldığı bir TV dünyasında büyük ihtimal reyting rekorları kıracak dizidir. Bu da Türk halkının zeka seviyesini kanıtlamaktadır. Yine de saygı göstererek izleyeceğim.
ingilizce'de ki karşılığını çok merak ettiğim içecek.Otelde çalışırken turistin birisi bana ayranı göstererek adını sormuştu ve dehşete düştüm cevaplayamadım. Hala da merak ederim.
Medyada ve internet ortamında anlatılandan çok fazlası olan bir gemidir. Radarda balıkçı teknesi olarak görünmektedir. Hatta bazen hiç görünmemektedir. Bu durum Yorgoyu tedirgin etmektedir. Geminin inşaasında hiçbir yabancı el yoktur, değmemiştir. Fransız teknolojisi olan SMART-S radarı bile satın alma yoluyla değil üretilme yoluyla gemiye takılmıştır. Yani gavur malını bile kendi fabrikamızda yapıp takmış bulunmaktayız. Geminin neredeyse %90ı Türk yapımı diyebiliriz. En kritik sistemler olan Savaş Yönetim Sistemi ve Atış Kontrol Sistemi Türk yapımıdır. Bu sistemlerin sıradan sistemler olmadığı belki de dünyanın en iyisi olduğu gerçeğini eziklenmemizden ötürü hiçbir zaman kabul etmeyişimizde bizim ayıbımızdır.
Özellikle dünyada ilk kez bir tankta kullanılan bor karbür zırhı ile öne çıkan tanktır. Ülkemizde yıllarca çok fazla bor bulunduğunu ve kullanamadığımızı söylerken bir anda binlerce üretilmesi planlanan tankın bor karbürden olması sevindiricidir. Ayrıca bu zırh tanklar için dünyanın en hafif ama en sağlam zırhıdır. Zırhı Roketsan yapmaktadır ki bu bir ilginç durumdur. Füze, roket ve patlayıcı üreten bir şirkete zırh görevi verilmesi katile cinayet masasının emanet edilmesi gibidir. Ama akıllıca bir harekettir ve zırhı delmek üzerine master yapan bir kuruluşun zırhın nasıl delinmeyeceğini de bilmesi gerekir. Ayrıca AKKOR adı verilen ve hala geliştirilen ancak bitirilemeyen Aktif Koruma Sistemi sayesinde üzerine gelen mühimmatları saniyeler içerisinde farkederek havada vurabilecektir. AKKOR'un ilk 250 adet tankta bulunmayacağı da acı bir gerçektir. Çünkü yetiştirilememiştir.
2. dünya savaşından kalma pırpırlı uçak diyenleri duyar gibiyim. Kimse F-16 yaptım demiyor zaten. Başlangıç ve Temel Eğitim uçağıdır Hürkuş, yani savaş pilotlarının ilk kullandığı uçak olacaktır. Hava Kuvvetleri'nde çok benzeri olan KT-1 bulunmaktadır. Önemli bir başlangıçtır, aynı sınıfta bu tarz modern birden fazla model bulunmaktadır. Türkiye 2. dünya savaşı uçağı üretiyor diyenler bu tarz uçakların tüm dünya hava kuvvetleri tarafından kullanıldığını bilmeyenlerdir. Ayrıca C modeline mühimmatta takılabilecektir. Bu özellikle küçük bütçeli ordusu olan ülkeler için önemli bir durumdur ve ihracat yapılabilir. Ayrıca K. Irak'a F-16lar ile düzenlenen bir operasyonun aynısını neredeyse 4te 1i maliyetine yapabileceğimizi göstermektedir. Tabi ki operasyon bölgesinin hava savunma tehditlerinden arındırılmış olması gerekir çünkü F-16 gibi kaçamaz. Şuan ki test pilotlarından en tanınanı sevgili Murat Özpala'dır. Esprili ve karizmatik olan bu pilot abimiz zamanında hava kuvvetlerinde çok fazla pilot yetiştirmiştir. Öğrencilerinden birisi de şuanda Türk Yıldızları lideridir.
T129A, B1 ve B2 olarak 3 seride üretilecek olan helikopterdir. Gövde tasarımı italyan A-129 helikopteriyle hemen hemen aynıdır, çalma çırpma yoktur teknoloji satın alma vardır. Amerika'yı yeniden keşfetmeden mevcut teknolojinin üzerine ekleyerek üretme amacı güdülmüştür ve doğrudur. Bazı çekemeyenler italyan helikopteri dese de en güzel cevap böyle modernlikte ve kapasite de bir helikopteri italya'nın üretemiyor olmasıdır. Kısaca modellere değinmek gerekirse T129 A modeli 9 adet üretilmiştir ve sadece burun kısmındaki 20 mm makineli topu ve güdümsüz hydra roketlerini kullanabilmektedir, acil ihtiyaç için böyle üretilmiştir. B1 olarak üretilmesi planlanan helikopterler ise tanksavar ve güdümlü füze de ateşleyebilecektir. Tanksavar olarak milli uzun menzilli tanksavar füzesi Mızrak-U , güdümlü füze olarakta sudan ucuz ama nokta atışı yapabilen Cirit yarı aktif lazer güdümlü füze kullanılacaktır. B2 modeli ise herkesin bildiği AH-64 Apache helikopterleri ayarında olacaktır. Apache'de bulunan longbow radarının milli olanı MILDAR takılacaktır. RF karıştırıcılar vb. yazılımların eklenmesi de planlanmaktadır. Stinger eklenmesi tartışmalıdır.
Bunca laftan sonra birisinin çıkıp Türk malı değil diyeceği gerçeği moralimi bozsa da umarım ülkeleri için gece gündüz çalışan mühendislerimizinkini bozmuyordur.
NOT: Pakistan, Libya, Ürdün gibi bir çok ülkeden talep var ancak önce kendimize üreteceğiz.