proje yönetiminde süreçlerin karmaşıklık tipine göre katetorize ederek çözüm önerileri sunan çatı yaklaşım.
Basit çevrelerde; sebep-sonuç ilişkisi bariz bir şekile açıktır. Bunu yaparsam, bu olur mantığı yürütülebilir.
Komplike çevrelerde; sebep-sonuç ilişkisine ait bilgi çevreyi ne kadar iyi tanıdığımızla orantılıdır. Bilgiye ulaşmak için ön çalışma yapılmalıdır ve o bilgiyi elde ettikten sonra sebep-sonuç ilişkisi netleşir.
Basit ve komplike çevrelerde sebep-sonuç ilişkisi nettir ve yaptığınız bir hareketin sonucunun ne olacağını önceden bilirsiniz.
Kompleks çevrelerin bulunduğu ortamlar genellikle öğrenen organizasyonlar olarak tanımlanır. Yapılan bir işlemin sonucu ancak işlem sonucu ortaya çıktıktan sonra görülür. Bu tür organizasyonlarda deneme-yanılma süreçleri uygulanır. Örnek; inovasyon ağırlıklı organizasyonlar
Kaotik çevreler hiç bir düzenin bulunmadığı durumlardır ve burada olaylar o kadar hızlı gelişir ki analiz yapmadan müdahale edilir. Örnek; 11 Eylül olayları, Haiti depremi
"panic proof" yaklaşımı türkçeye panik halindeyken hata yapamanızı önleyecek şekilde tasarlanmış her türlü ürünü kapsar. Mesela yangın çıkışlarında yatay uzun kapı açma kolları buna örnek olabilir .
Apple'ın uzun süre tercih ettiği tasarım yaklaşımı. mevzu şöyle çalışıyor. Bilgisayar yeni bir kavram ne yapalımda insanlar duygusal zekaları ile bu cihazı kullansınlar sorusunu sorup günlük yaşamdaki nesleler ile bilgisayar daki fonksiyonları eşleştirir. Örnek verir isek silme işlemi çöp kovası olması bilgisayardaki ajandanın ece ajandaya benzemesi vb. Ama IOS7 ve Maverick ile bu yaklaşım terk edilmeye başlamıştır. Çüntkü 90 doğumlular analarının kucağında bilgisayar ve mobil cihazlarla tanıştığı için bu etkilşime ihtiyaç kalmamıştır.