Bu başlık gerçekten mühendislik okumanın cehaleti almadığını göstermiştir bana. bu sebeple gerçekten üzülüyorum aslında. Ne yazsak buraya boş. adam daha otomasyon ve kontrol sistemlerinin makine mühendisliğini ilgilendirdiğini bilmiyor. ilgilendirmeyi bırak yüksek lisans programları makine fakültesinde veriliyor amk.
Adı üstünde makine mühendisi. makinanın robotiğini de otomasyonunu da makineci yapar. elektronikçiler daha çok haberleşme-telefon-uydu gibi alanlarda çalışırlar. Haberi yok. Bugun attığımız füzeyi kendi alanına yamamış birde. şaka gibi. makine parçasını üretmek için kullanılan tezgahlara bile yamanmış yahu fabrikadaki makineleri vs temelde makine mühendisleri üretir. umarım bu yalan yanlış bilgilerden kimse etkilenmemiştir.
Elektriğin üretimi de yine 1 makine 2 elektrik mühendisliği disiplinindedir. Enerji de öyle. elektrik makineden sonra yine çok nemlidir fakat elektronik ile enerjinin hiçbir ortak noktası yoktur.
öyle bir anlatmış ki sanki makine mühendisleri ders kitaplarındaki basit makineleri tasarlıyor. bunlar da beyin takıp bişeyler yapıyor. Ulan tezgahı usta yardımıyla değil de robotiğin sayesinde kullanıyorsam bu temelde makine mühendislerinin sayesindedir. Mekatronik dendiğinde bile 1 makine 2 elektroniktir.
Edit: Ulan beyinsiz herif benim attığım linklerde kontrol makine anabilim dalı altında veriliyor. Kimi sikiyosun sen öğrencileri kandırmaya çalış anca.Al sana amerikanın en iyi üniversitelerinden linkler.
Her yerde makine fakültesindedir amk. Adam ortak alan bile demiyor bide elektronikçiye atfetmiş. Yuhh sana diploma veren üniversiteye. Füzeyi tasarlayan da yerine götürten de makinecidir.
Edit2: Adama dünyada ilk 10 da olan üniversitelerden linkler koyduk şimdi de ders kitabı falan demeye başlamış.
Asıl bazılarının bi bok bilmeden atladığı mühendisliktir.
Orada gelirler de yazıyor.ilk başta samsung apple'in en büyük en güçlü yatırımlar olduğunu iddia edip göt olunca 50 senelik diye gevelenmeye başlamış.
Bu dediklerini düşünmek gerekiyorsa evinde yemek yemeni sağlayan buzdolabından tut giyidiğin kıyafeti üretilmesini sağlayan cihazlara, evinden işine gitmene yarayan otomobilinden ülkeni savunmanı sağlayan Savaş gemilerine silahlara roketlere tanklara, önünde gördüğün kullandığın her şeyin üretilmesini sağlayan fabrika makinelerine kadar hatta şu an daşşağının açıkta kalmaması için kullandığın fermuara kadar gerşey makine mühendisliği üretimidir.
Enerji sektörü denildiğinde de 1 numara olarak makine mühendisleri çalışır. Arkadaşın verdiği linklere bakarsan görürsün oralarda da.
Not: Tabi ki otomotiv sektöründe elektrik elektronikçi çalışacak. Mühendislikler iç içedir. Nasıl ki Telefon yapımında da birçok makine-malzeme mühendisi çalışıyorsa. Ya da bilgisayar yapımında. Bunu kanıt olarak göstermek bilgisizliğinizi gösterir.
Yani aslında çok fazla kapıştırmaya da gerek yok. birbirlerinden farklı sayılmazlar diyorum son olarak.
Volkswagen, toyota vs şirketler apple ile samsungu ters yatırıp düz siker. Dünyanın en önemli sektörleri Enerji-Otomotiv-Uçak-Gemi-Makine sektörleridir. Linkten de görebilirsiniz. Makine mühendisliği 1 numaradır.
Mekatroni mühendisliği eğer yüksek lisansta okunursa tanımı sağlayabilir. Makina lisansı üstüne mekatronik yüksek lisansı en iyisidir. Lisans için mekatronik iyi bir seçim olmaz bence.
2 abimden birisi boğaziçi elektroniğe birisi itü makinaya gitti. Yani sektörden bayağı bir tanıdığım var onların arkadaşları falan.
Genellikle elektrik elektronkçiler tam olarak umduğunu bulamıyor. Çünki iş alanları makineye göre büyük ölçüde kısıtlı ve işletmelerde genellikle sabit görevlerde çalışıyorlar. Yani mesela bir makine mühendisi genelde işletmenin beyni oluyor. Her türlü tasarlama, geliştirme, dizayn, pazarlamayı bu adamlar yapıyor.
Yani örnek verirsek diyelim bir roket üretilecek. Makineci bunun dizaynını yapıyor, özelliklerini belirliyor her türlü fiziksel dinamik hesaplarını vs yapıyor. Hatta otomatik kontrolünde de görev alıyor. Elektronikçiden istediği şey ise uzaktan kontrolünün hatasız olması. Malzemeciden istediği şey işte dış bileşeninin kolay dağılması vs.
Bu nedenle de genel olarak sektördeki çoğu yönetici-ceo makine mühendisidir. Her fabrika bir makineci çalıştırır.