ürünlerin zarar görmesini, çizilmesini, ezilmesini, özellikle tedarikçi-müşteri arasında gidip gelirken daha kolay imalat olması ve prosesi hızlandırmak adına hem görsellik kazandırmak, hem de en önemlisi ürünün fire payını düşürmek için plastik kasa seperatörleri kullanılır.
eva-polietilen köpük, bazen de daha spesifik ürünler burada ayıraç görevi görür.
yün olmayan, hammaddesi petrol olan keçe. mobilya altlarında, inşaatlarda, otomotiv'de kullanılır bol bol. sentetik olması insan sağlığına zarar vermesi demek değildir ama işte.
bir eşya, mal ve türevi malzemeyi, kırılmasını engellemesi için kullanılan malzeme. genelde polietilen olmakla beraber, strafor, sünger ve eva da olabilir. küçük parçalar halinde de olabilir, ürüne özel de olabilir. ismini bilmediğimiz malzemelerden biridir.
burada dikkat edilmesi gereken, ürüne özel parça seçilmesi ve hacimli ürün kullanılmasıdır.
Özellikle Deri malzeme maliyeti yüksek olduğu için, özel kesim sırasında fire oranlarına çok dikkat edilmelidir. Burada yapılması gereken kalıp yapılacak ise kalıp tasarımının kusursuz olması gerek, şayet lazer kesim ile seri imalat varsa, elektronik ayarların çok dikkatli yapılması gerek.
Nonwoven tekstiller, dokuma ve örme olmayan, özel kullanımlar için imal edilen ve kullanım süresine göre maliyeti çok düşük olan teknik tekstil ürünleridir. Sıvı çekici, sıvı itici, esnek, sağlam, yumuşak, gergin, yanmayı geciktirici, filtre edici, antibakteriyel özellikleri olabilir. Nonwoven tekstillerde, ana hammadde elyaftır. Elyaf doğal veya sentetik olarak ikiye ayrılır. Kullanımda ise devamsız elyaf veya devamlı elyaf (filament) olarak kullanılabilir. Nonwoven yüzey; kesikli veya filament halde, doğal ya da yapay liflerden oluşturulmuş, kağıdı kapsam dışına alan, ipliğe dönüştürülmemiş ve bir çok bağlama tekniklerinin herhangi birisi ile bağlanmış kumaş olarak da tanımlanabilir.
Polyester kelimesi birleşik bir kelime olup, "çok" anlamlı POLi ve organik bir tuzu ifade eden kimyasal bir terim olan " ESTER" den oluşur. Poliester kelimesini, "çok sayıda organik tuz" olarak da ifade edebiliriz. Ayrıca ester molekülleri zincirini Polimer olarak da tanımlayabiliriz. Doymamış ilk poliester reçinelerin ilk pratik uygulama örneği 2. Dünya savaşındadır. Fakat cam elyafı ile takviye edilmesi, çok sağlam ve hafif bir malzeme olduğunun anlaşılması 1950 de olmuştur.
Kimyasal adı polietilentereftalat olan PET poliesteri, Whinfield ve Dickson tarafından keşfedilmiş olup, ilk defa 1941 yılında ticari ölçüde üretilmiştir. Hoechst, Du Pont ve Eastmann poliester üreten dünyanın en büyük firmalarıdır. Poliester elyafın üretimindeki büyüme çok yakın gelecekte Asya'da da görülecektir. Petrol sanayinin bir türevi olan polietilenteraftalat'tan, eriyikten lif çekme işlemi ile üretilir. 1995'e kadar poliester, nonwowen endüstrisinde en yaygın olarak kullanılan polimerdir ikincisi ise polipropilendir. Fakat 1996 yılında poliolefinlerin oranı % 46, poliester oranı ise %45 iken 1998 sonunda oranlar şöyle olmuştur: olefin elyafları %49, poliester ise %42. Günümüzde ise polipropilen %42 kullanım alanına sahipken polyesterin kullanım alanı %30'da kalmıştır.
Polyester elyaf dünyada çok önemli bir elyaftır. ilk önceleri pek kullanılmasa da zamanla kullanımı yaygınlaşmış ve daha da geliştirilmiştir. Elyafın kendisinin geliştirildiği gibi, elyafın boyanabilirlik özellikleri ve yeni boyama metotları geliştirilmiştir. Poliester lifleri tek başına kullanıldığı gibi doğal ve yapay diğer liflerle de kullanılabilirler.
Ayrıca belirtmek gerekir ki, polyester liflerinin kuru ve ıslak mukavemetleri oldukça iyidir. Kimyasalların çoğuna dayanıklıdır. Sıcak fiksaj işlemlerine de yatkındır. Deriyi tahriş etmeyen niteliğinin de bunlara katılması genel olarak polyester liflerine, sentetik lifler arasında ayrı bir önem kazandırmıştır.
Polyester keçeler, otomotivden beyaz eşyaya, inşaata ve dekorasyona kadar bir çok alanda kullanılabilir.
Nonwoven endüstrisinde en fazla kullanılan lifler sırasıyla polipropilen, poliester ve selülozik liflerdir. nonwoven endüstrisinde kullanılan lifler % 93'ünü oluşturmaktadır. Yün ve poliakrilonitril grubu liflerin nonwoven sanayiinde kullanımı günümüzde son derece kısıtlıdır. Bununla birlikte Avustralya'da nonwoven üretiminde yünün kullanıldığı bir fabrika kurulmuştur. Küresel çapta düşünüldüğünde yünün dokunmamış tekstillerde kullanımı az olmakla birlikte, bu yeni niş pazarlar araştırmada elyafın yenilikçi bir örneğidir. Ancak polipropilen maliyet avantajını korumaya devam etmektedir.
Nonwoven teknolojileri içerisinde Sonsuz Elyaflı işlemlerin payı % 24'tür. Sonsuz elyaf teknolojisi reçine çıkarmadan dokunmamış kumaşa kadar olan süreçte entegre üretim yaptığından, birim maliyet diğer teknolojilere nazaran daha düşüktür. Poliester sonsuz elyaftaki büyüme polipropilenin iki katından daha fazla artış göstermiştir. Yine de polipropilen elyafı hala pazarda % 75 paya sahiptir. Geçmişte polipropilendeki güçlü büyümenin sebebi düşük hammadde fiyatlarıdır. Polipropilen günümüzde bebek bezleri için tercih edilmektedir.
orjinal adı nonwoven malzeme olan, keçe ve türevi malzemelerin üretilme işlemi. Keçeler; dokuma ve örme olmayan, özel kullanımlar için imal edilen ve kullanım süresine göre maliyeti çok düşük olan teknik tekstil ürünleridir. Sıvı çekici, sıvı itici, esnek, sağlam, yumuşak, gergin, yanmayı geciktirici, filtre edici, antibakteriyel özellikleri olabilir. Keçe tekstillerde, ana hammadde elyaftır. Üretimi için Elyaf doğal veya sentetik olarak ikiye ayrılır. Kullanımda ise devamsız elyaf veya devamlı elyaf (filament) olarak kullanılabilir. Nonwoven yüzey; kesikli veya filament halde, doğal ya da yapay liflerden oluşturulmuş, kağıdı kapsam dışına alan, ipliğe dönüştürülmemiş ve bir çok bağlama tekniklerinin herhangi birisi ile bağlanmış kumaş olarak da tanımlanabilir.
Keçe rüetimi türkiyede gittikçe artan, teknolojisi gelişen bir daldır, nedense bir çok kişi bilmez.
polietilen köpük'ün kısaltılması. inşaat, otomotiv, kozmetik, gıda, promosyon sektöründe kullanılır. darbe önleyici, zadeleme önleyici malzemelerdir. beyaz, gri antrasit renk olabilir. bazen şu inşaat parkelerinin altında olur ya, ondan işte tüm bu pe köpük'ler.
kutu içinde kullanılan özel ambalajlama. daha çok sünger, eva epdm, köpük gibi malzemeler özel kesim ile yada bazen sadece dolgu şeklinde üretilerek yapılır. medikalden, kozmetiğe, promosyondan otomotive kadar bir çok sektörde kullanılır. ismini bilmediğimiz ama kutu, kasa, çantayı açtığımızda gördüğümüz ambalaj malzemeleridir.
15 dansite ile 32 dansite arasında değişen sünger çeşidi. dansite dediğimiz yoğunluk oluyor burada. bu eski tip yer yatakları mesela 18 dansitedir, buradan düşünerek dansiteyi anlayabilirsiniz ama bu başka bir konunun entry'si.
gri sünger denilince, ana malzemesi poliüretan'dır. renk maddesi eklenince gri olur ve en çok kullanılan standart renklerdendir. antrasit ve açık gri olarak algılanabilir.
orjinal ismi nonwoven malzemedir. yani dokusuz örgüsüz kumaş. çok eski yıllardır türk örf ve adetlerinde de kullanılıyor aslında ama son zamanlarda biraz renklendirerek dekor, hobi amaçlı kullanılanları var. kalınlık olarak 1-5 mm arasında değişiyor bu renkli olanların.
bir sürü çeşit birleştirilince, kalemlikten tutun, pasta, çiçek dekorasyonuna, şapka ve çantaya kadar değişik yerlerde kullanılıyor.
poliester ve yün keçe olabilir orjinal hammaddesi. amerikan servis diye bilinen tepsi üstleri de keçedir mesela. bir de arada kedilerin oynadığı o renkli şeyler de keçe. buyur burdan yakın;
kutu, kasa içlerinde kullanılan zedelenmeyi önleyici bir çeşit strafor malzeme. hammadde olarak polietilen'dir. 2-3 cm küçük ebatlarda kesilmesiyle oluşan, parça parça ürünün etrafına karışık düzende atılan malzemelerdir.
cam, plastik , hatta ilaç sektöründe bile kullanılır. biraz olsun da estetik görüntü sağlar.
renk olarak beyaz, antrasit bazen de pembe olabilir.
özel kesim yapıldığında minik harf şeklinde bile üretilebiliyor bazen. ismini bilmediğimiz ama hep karşılaştığımız ürünlerden.
Kimyasal anlamıyla ethyl vinly acetate olan Eva malzemesinin bir diğer söylenilişi. Sünger olarak dış görünüşte benzediği için bu dil ile de anılır. kalınlık olarak 1mm-80 mm arasında değişebilir. renk olarak da standart renkleri siyah beyaz ve gri olmakla beraber farklı çeşitleri de mevcuttur.
bildiğiniz terlik tabanında kullanılan malzeme eva sünger'dir işte. dekoratif el işi kağıtlarında bile kullanılabilir. ismini bilmediğimiz ama bir çok yerde kullanılan taban malzemeleridir.
cam, plastik, metal gibi parçaların hatta çok daha fazlasının, gerek promosyon amaçlı gerekse de sadece ürünü zedelememesi için kullanılan özel taşıma malzemeleridir.
kasa içlerinde, çanta içlerinde hatta bazen harici olarak da kullanılabilir. eva, sünger, polietilen olabilir.karton olanları da özel yapılıyor bunların, ciddi tasarımları da mevcuttur.
orjinal adı nonwoven malzeme olan, keçelerin (hani şu hobi amaçlı süs olarak kullanılan keçeler, genelde çantalarda, evlerde, otomotiv, kalemlik, çiçekçilikte kullanılır) kesim işlemi. seri kesim yapıldığında tüm bu parçalar üretilebiliyor işte.
daha çok kalıp ile kesim yapılabildiği gibi, lazer, cnc ile de kesim olabilir.
promosyon yada taşımacılık için kullanılan kutu, kasa, koli gibi malzemelerin zedelenmesini önlemek ve estetik görünüm kazandırmak adına; genelde sünger, eva, polietilen köpüğe farklı şekiller vererek oluşturulan ambalajlama şekline kutu içi ambalaj denir.
kimyasal anlamıyla ethyl vinly acetate olan eva malzemesinin, genelde promosyon, ambalaj, inşaat, otomotiv sektöründe kullanılması için yapılan özel kesim işlemi. çok fazla kullanılan standart renkleri siyah, gri ve beyaz olmakla beraber cokta şeklinde kesilerek sönümleme amacı ile kullanılır.
Rebonded sünger, sıkıştırılmış süngerin diğer adıdır. türkiye'de bondeks diye geçiyor. bu inşaatlarda paneller arasında ses izolasyonunda kullanılıyor. ısı iletimi de iyi olan bir malzemedir. geri dönüşüm süngerde üretildiği için avantajlıdır da ayrıca. 100-200 dansite arasında değişen kullanımları mevcuttur.
genelde anahtarlık, magnet koyarak buzdolabı süsü, çanta süsü ve ev dekorasyonunda kullanılan ürünlerdir. polyester ve yün keçe olmaktadır. genelde hanımlar evde de yapıyor bunlardan, hobi için işte. renkli keçe de diyorlar.
genellile ses izolasyon için kullanılır. ses odaları vardır ya görmüşsünüzdür, duvarları bunlarla kaplıdır işte. Şeklinden dolayı yumurta sünger adını almaktadır. nadir de olsa kutu içi sünger üretiminde kullanılır. bir çeşit makyaj malzemesidir. darbeyi önler.
Kauçuk Sünger ise aslında eva'dir. EVA kimyasal anlamıyla "ethyl vinly acetate" dir. Kapalı hücreli yapıldıktan sonra eva oranı ne kadar yüksekse, yalıtım da o kadar iyi olur. Darbelere karşı yüksek mukavemetlidir, geniş ısı aralığına uygundur ısı ile şekillendirilebilir. Antibakteriyeldir, çevre dostudur, zararlı kimyasal içermez. Isı ve ses izolasyonunda kullanılır.
genelde o gördüğünüz terliler, plaj terlikleri, kamp uyku tulumları var ya, eva kauçuk işte onlar hep. en azından insnalar öyle biliyor.
Kutu içerisine koyduğunuz, seri halde satılan herhangi bir ürün için, hem destek sağlayarak zarar görmemesini sağlayan, hem de şık bir görüntü veren özel kesim süngerlere denir.
bir geleneği bozmadan, hede hede bir şeye yeni başlamak gibi bir başlık açmak da bana düştü. tabi öss'yi geçmiş bir yerler kazanan yeni bünyeler ve hazin türkiye'mizin zeki çocukları için koca bir üniversitemiz hakkında elle tutulur, faydalı(!) bilgiler vermek bana düştü.
çok uzatmayacağım, hemen lap diye konuya girmek istiyorum da başarabilecekmiyim acaba. neyse hadi kazandınız diye düşünelim şu üniversitemizi ve yazımızın sonunda da "ha s*ktir lan, ben kaybedenler kulübünün kaptanı olmuşum haberim yok" diye söylenirseniz bu enrtyi hiç okumayın yada romanlardaki gibi okuyucuya verilen araştırılması gerekecek ikilemlerde kalabilirsiniz. ama bu çok basit olacak. ha s*tirle başlayıp iyi yapmışım yada kötü yapmışım ile bitecek uyarayım.
hadi hep beraber kayıt gününe gelelim. heyecanla beklediniz dimi? belki de beklemediniz çünkü siz istanbul'u beklerken biraz daha düşük puanlı diye kocaeli'yi yazdınız. "banane lan, istanbul'da sikko istemediğim bölüm okuyacağıma kocaeli'de hayallerimin peşinden koşarım, hem istanbul'a da yakın" diye de söylenmiş olabilirsiniz. hazır olun, mühendislik yazdıysanız ve de makine, inşaat, jeo bilmem ne, kimya, endüstri, bilgisayar, eloktronik haberleşme'yi tutturduysanız vinsan'da kayıt olacaksınız tabi kayıt olmakla kalmayıp en az bir sene daha ordasınız. size bir sene diyecekler tabi oraya gidince. bana da öyle dediler, okul uzadı hala devam etmekte.
bu kadar da umutsuz olmayın, umuttepe de kötü bir yer, uzak ve bazen allah'ın unuttuğunu hissediyor insan. kısaca kocaeli boş. daha sonra kayıt oldunuz diyelim, "lan istanbul'a yakın ben gidip gezeyim derseniz atlayın trene gidin gezin günibirlik. uzuz hem, çok kokuyor tren ama. yolculuk dedim de efe kart çıkartın gittiğiniz gibi. işinize yarıyor.
eve çıkacaksanız ki ilk önce yahya kaptan'daki yurda yönlendirileceksiniz sanırım, özel yurda paranız yetmiyorsa ve emin olun o anda annenizi özleyeksiniz gerçekten. neyse izmit'in sikko bir şehir olduğunu uzun uzun anlatmayacağım, zaten yeni başlarken görmüşsünüzdür ama eve çıkmaya karar verirseniz merkez gene de en iyisi. izmit'te bile dolmuş rezaleti acayip derecede var ve katil adayları sanırım bu yüzden çıkıyor. bayınırdırlık çok tepe, umuttepe'ye yakın ancak çok kötü. kiralar almış başını gidiyor, merkeze bir saatte anca iniyorsun kötü yani. akçakoca tepeler arasında en güzeli.
kocaeli üniversitesi'nde ilk hafta ders olmaz, sınavlar biranda olur ve bütünleme vardır, çan da yoktur. evet gel gelelim eğitim sistemine. genelde son yapılan tercihlerde kocaeli olduğu için mutsuz gelinen şu okuldan mutlu ayrılıyorsanız şanslısınız ve bu mutlu gününüzde sizi yanlız bırakmak istemeyen kalabalıktan biri olmak isterim de bu başka bir enrtyinin cümlesi. benim gözümde hukuk, tıp ve mühendisliğin bazı bölümleri dışında (mekatronik, makina,inşaat, elo hab ve endüstri belki) kocaeli üniversitesindeki tüm bölümler tabiri caizse sikkodur. neden, yıllarca odtülerde itü'lerde hatta alamanya'larda doktora yapmış hocaların ders vermesi gereken öğrencilerden daha düşük bir seviye dolanmaktadır etrafta ben dahil. ayrıca sanayi ile de iş birliği yapma özürlüsü bir üniversiteden ne beklenir diye sorarım size? çevresinde irili ufaklı 700 fabrika olan bir üniversite'nin bu kadar özürlü olması kimin suçu diye de merak ediyorum bazen.
ama bu kadar kötü gibi görünse de şanslı ve istekliyseniz ve bir an önce " burası benim hakettiğim bir yer değil, istanbul'da olmalıydım "diye söylenmesi bırakıp işinze bakıyorsanız bir şeyler yapabilirsiniz. mühendislik okuyorsanız ve fabrikalarla bağlantıyı kıçınızı yırtıp yapabilirseniz okurken çalışıp işinizde gücünüzde olabilirsiniz.
aç kalmazsınız merak etmeyin...
ama son olarak emin olun, bir sene daha beklemeliydiniz, cidden bu enrtyi okuyorsanız ve öss sonuç kağıdınız tam klavyenin yanında ise okul tanıtım broşüründe kou yazıyorsa yaptığınız tüm hataları unutun, bunu unutamayacaksınız...