tetanoz
249 (ilaç gibi)
sekizinci nesil yazar 2 takipçi 69.44 ulupuan
entryleri
oylamalar
medya
takip

    10 temmuz 2014 euroleague kura çekimi

    1.
  1. fenerbahçe ülker'in ölüm grubuna düştüğü kura. anadolu efes ve gs liv hospital için biraz daha iyi bir kura oldu.

    http://www.ntvspor.net/ha.../110172/iste-rakiplerimiz
    0 ...
  2. bursadaki bütün köylerin merkezlere bağlanması

    1.
  3. 2014 yılının başında, seçim arefesinde olmuştur.

    edit: http://www.webcitation.org/6NPUfoaua
    0 ...
  4. toshiba satellite p50 a 13k

    1.
  5. toshiba'nın 4. nesil işlemcili nadir laptop modellerinden. f/p değeri diğer toshiba modellerine göre şaşırtıcı derecede iyidir.
    0 ...
  6. asus n serisi vs toshiba qosmio serisi

    1.
  7. toshiba'nın biraz daha pahalı olduğu, ama tabi isminin olduğu karşılaştırma.
    0 ...
  8. theanormaly

    1.
  9. youtube da hizmet veren türk oyun kanalı. elder ve janissary rumuzlu iki arkadaş çekiyor videoları. daha yolun başında olmalarına rağmen total war serilerini gayet başarılı bir şekilde yürütüyorlar. takip edin, ettirin.
    0 ...
  10. akp döneminde ateizm

    1.
  11. herkes düşüncesini rahatça belirtemediği için ateist, deist vb din mensubu olmayanların tam sayısını bilemeyiz ancak artış olduğunu gözlemleyebiliriz.
    0 ...
  12. ismet inönü hatıralar

    1.
  13. "ismet inönü hatıralar cilt 2, sayfa 223 bilgi yayınevi 1985" referansında yer alan alttaki paragrafa ilişkin olarak özdemir ince (15 kasım 2012'de mustafa armağan'a cevaben) yalanlama yazısı yazmıştır.

    “harf devriminin tek amacı ve hatta en önemli amacı, okuma yazmanın yaygınlaşmasını sağlama değildir. okur-yazar oranının düşük oluşunun yegâne sebebi alfabenin öğrenilmesinin zor olması değildi. uzun yıllar devlet, eğitim sorununa eğilmemiş, kitlesel eğitime önem vermemişti. devrimin temel gayelerinden biri yeni nesillere geçmişin kapılarını kapamak, arap-islâm dünyası ile bağları koparmak ve dinin toplum üzerindeki etkisini zayıflatmaktı. yeni nesiller, eski yazıyı öğrenemeyecekler, yeni yazı ile çıkan eserleri de biz denetleyecektik. din eserleri eski yazıyla yazılmış olduğundan okunmayacak, dinin toplum üzerindeki etkisi azalacaktı.”

    --- özdemir ince'nin yazısı ---
    mürteci tayfasından mustafa armağan, zaman gazetesi'nde yayınlanan "7 soruda harf inkilabı" (04.11.12) adlı yazısını bir dergi kapağı ve bir alıntı ile süslemiş.

    kapak, 1928 ağustos ayının akbaba dergisi'nin kapağı: elinde bir divit, ayaklarının altında arap harfleri, mustafa kemal görülüyor. arkada, ufukta bir güneş doğmakta... yazıcı mustafa armağan, resmin altına, "arap harflerinin yunanlılar gibi 'düşman' kategorisinde görüldüğünü resmeden örneklerden sadece biridir" diye yazmış. (önemli not: "yunanlılar" yanlıştır. doğrusu: "yunanlar.")

    devrimin arap harflerini "düşman" olarak gördüğü doğrudur. devrim latin harflerini alarak arap-islam zihniyet dünyasından ayrılmayı seçmiştir. bu değişim olmasaydı halifeliği ve saltanatı kaldıran devrim'in hiçbir etkisi kalmazdı.

    bir anlamsız alıntı

    mustafa armağan, yazınsal ve felsefî önemi abartılıp cilalanmış cemil meriç'ten bir alıntı yapmış:

    "1928'den itibaren kütüphaneler tuğla yığınına dönecek..."

    bu cümleyi okuyan, 1928 yılında, osmanlı-arap harflerinin mirası olarak, saint-petersbourg (30,7 milyon kitap), washinton (22 milyon kitap) kütüphanelerinin bize kaldığını sanabilir. ama ülkede ne kütüphane, ne de tuğlaya dönüşecek kitap vardı:

    osmanlıların ilk dönemlerinde selçuklu geleneğinin devamı olarak kütüphaneler cami, türbe, tekke gibi yerlerde ya da imarethanelerde kuruluyordu. bu kütüphanelerde bulunan kitapların büyük çoğunluğu dini kitaplar idi.

    1925 yılında hazırlanan bir rapora göre: 64 il merkezinden 45'inde ve 395 ilçeden 366'sında genel kütüphane yoktu. bütün anadolu'daki kitaplıklarda bulunan kitap sayısı 60-70 bin dolaylarındadır. (axis 2000 büyük ansiklopedi, milliyet/hachette)

    2012 yılında, bizler için, arap, çin, japon, kril alfabeleriyle yazılmış olan hiçbir değerli eser tuğla yığını değildir. bu dilleri bilenler bu kitapları dilimize çevirip yayınlatırlar bizler de okuruz. harf devrimi yüzünden tuğlaya dönüşmüş 10 tane bilimsel kitap adı veremezler.

    bir günde gelen cahillik

    mürteci yazıcı, harf devriminin okur-yazarlık açısında pek yararlı olmadığını iddia ediyor. oysa herhangi bir kaynakta kolayca bulunabilecek sayılar bu iddiayı yalanlamakta ("atatürk dönemi türkiyesi'nin genel durumu", tarihin yeri.net):

    - 1923 yılında ülkedeki okur-yazar oranı yüzde 10.6, öğrenci sayısı 350.000 civarında iken, 1938 yılında okur-yazar oranı yüzde 22.4'e, öğrenci sayısı ise 1.110.000'a çıkmıştır.

    - 1923'te, tüm ilkokulların sayısı 4.894, öğrenci sayısı 341.941, öğretmen sayısı 10.238 iken, 1932 yılında okul sayısı 6.788'e, öğrenci sayısı 567.361'e, öğretmen sayısı 15.064'e yükselmiştir. 1938 yılında ise okul sayısı 7.862'ye, öğrenci sayısı 813.636'ya, öğretmen sayısı ise 17.120'ye ulaşmıştır.

    orta, lise ve yüksek öğrenimde durum ilkokullardan daha beterdi. inönü'nün gerekçesine yer vermek için bu konuda aktarma yapmayacağım. isteyen gösterdiğim kaynağa bakabilir.

    inönü'nün gerekçesi

    internette gezinirken, devrim düşmanı sitelerde, ismet inönü'nün harf devrimi'yle ilgili açıklamasını buldum. alıntıyı "altunton.org. islam ve bilim" adlı siteden yapıyorum:

    "harf devriminin tek amacı ve hatta en önemli amacı, okuma yazmanın yaygınlaşmasını sağlama değildir. okur-yazar oranının düşük oluşunun yegâne sebebi alfabenin öğrenilmesinin zor olması değildi. uzun yıllar devlet, eğitim sorununa eğilmemiş, kitlesel eğitime önem vermemişti. devrimin temel gayelerinden biri yeni nesillere geçmişin kapılarını kapamak, arap-islâm dünyası ile bağları koparmak ve dinin toplum üzerindeki etkisini zayıflatmaktı. yeni nesiller, eski yazıyı öğrenemeyecekler, yeni yazı ile çıkan eserleri de biz denetleyecektik. din eserleri eski yazıyla yazılmış olduğundan okunmayacak, dinin toplum üzerindeki etkisi azalacaktı." (i.inönü, hatıralar, c.2.s.223)

    alıntıyı güya inönü'nün hatıralar'ından yapıyorlar ama bilgi yayınevi tarafından yayınlanan "ismet inönü, hatıralar"ın harf devrimi'yle ilgili bölümünde (s.483-486) böyle bir "parça" yok. bu mürteci islamcılar anadan doğma sahtekâr! inönü, adını verdiğim yerde, şunları yazıyor:

    "harf inkilabı okuma yazma kolaylığına bağlanamaz. okuma yazma kolaylığı enver paşa'yı tahrik eden sebeplerdir. ama, harf inkilabının bizde tesiri ve büyük faydası, kültür değişmesini kolaylaştırmasıdır. ister istemez arap kültüründen koptuk. arap kültürünün ve arap dilinin tesiri hakkında, yeni nesiller bizim kadar fikir edinemezler. bir misal olarak söylemek isterim: benim çocukluğumda kültür sahibi adamlar, türk dilinin kifayetsizliğinden, eksikliğinden meyus olarak bahsederlerdi ve bunun için cemiyet içinde hem türk diye bir millet olarak araptan ayrılığı kaldırmalıydık, hem de sağlam bir dile kavuşmak maksadıyla arapçayı kabul etmeliydik, derlerdi. yani vaktiyle devleti kurarken ve türk dilini yaparken arap dilini kabul etmek doğru olacaktı, görüşünü hararetle savunurlardı. // anadolu'da ilk türk devletini kuranların hepsi türk beyi olarak devlet başına geçmişler ve milli hususiyetlerini muhafaza etmişlerdir. sonra osmanlılar devrinde, edebiyat vesilesiyle dil ihtiyacı genişledikçe sanatı arap dili üzerinde işlemek hevesi milli kültürü zayıflatmıştır. bizim devrimizde latin harflerine geçmek türk dilini ve milli kültürü kurtarmak için esaslı bir etken olmuştur." (s.485)

    işte size mustafa armağan'ın da öğrenmesi gereken harf devrimi'nin gerçek gerekçesi!
    --- özdemir ince'nin yazısı ---

    not: işbu entry tamamiyle ekşi sözlük'teki aynı isimli başlıktan alıntıdır. bilgilendirme amaçlı kopyalanmıştır.
    2 ...
  14. uefa nın colman a 4 maç ceza vermesi

    1.
  15. yuh dedirtmiştir. "Thank You UEFA The Boss Of European Football" pankartını önümüzdeki maçta da bekliyoruz.* fıkra gibiler.
    0 ...
  16. kolin limak cengiz

    1.
  17. son yılların en güçlü ortaklığı. 3.havalimanı en bilinen yatırımları.
    0 ...
  18. mısır darbesinin startını kim verdi sorunsalı

    1.
  19. fenerlilerdeki büyük çelişki

    ?.
  20. yakında ortadan kalkacaktır.
    1 ...
  21. eylemcilerin barikatları kaldırması

    1.
  22. bugün itibariyle rahat ulaşım olması niyetiyle kaldırılmaya başlandığı söyleniyor. olumlu adımdır.
    0 ...
  23. ortalık inlerken survivor izlemek

    1.
  24. milletin çoğunun olaylardan bihaber olması nedeniyledir.

    ekşi sözlük ana akım medyaya sızma eylemi gerçekten değerli
    0 ...
  25. ferhat küpoğlu

    ?.
  26. trabzonsporun kupayı istemekten vazgeçmesi

    1.
  27. önümüzdeki 20-25 sene zor gibi. Belki şampiyon olurlarsa vazgeçerler. Ama o dahada zor.
    1 ...
  28. ahlak kurallarına uygun hareket ediniz anonsu

    ?.
  29. geleceğin türkiyesini yansıtır. şimdi kimse abartma demesin. böyle bir ülke yaratılmaya çalışılıyor. yakında öpüşeni coplarlar. ondan 10 yıl sonrada metroya başı açık gireni. örnekleri çok.
    1 ...
  30. bayern münih çirkefliği

    ?.
  31. 2013 şampiyonlar ligi finalinde bariz ortaya çıkmıştır. Zengin ve çok başarılılar diye her kararın kendi lehlerine olmasını beklerler. iş zora girince itirazlar, hakeme oynamalar başlar futbolcularından. insanın ihtiyacı olmasada b.dortmund'u destekleyesi geliyor.
    0 ...
  32. derbide meşale yakan taraftar

    ?.
  33. bir fenerbahçeli olarak söylüyorum taraftar değil şerefsizin biridir. nasıl o meşaleyi stada soktu anlaşılması güç. yapmayın işte başka şekilde sevinin. ama yok illaki ceza alalım ister bu mallar.
    0 ...
  34. türk toplumunun afyonu

    1.
  35. aslında afyonu değilde afyonları diyebiliriz. şahsımda dahil bunların en az birinden nasiplenmemiş türk yoktur efendim.

    (bkz: din)
    (bkz: futbol)
    (bkz: televizyon)
    3 ...
  36. bieber ı pasaport kontrolüne sokamayan devlet

    ?.
  37. türkiye cumhuriyeti devleti'dir. kosova'da donuna kadar soyulup kontrol edilmiş bir çocuk, bizim havalimanımızda pasaport polisini ayağına getirtmiştir.
    7 ...
  38. fatih pekyen

    1.
  39. takımını avrupa kupalarından men ettiren taraftar

    1.
  40. orospu çocukluğunun başka bir tanımıdır. an itibariyle sözde tuttukları takıma 2.kez akıl almaz cezalar aldırmış, diğer bütün fenerbahçelilerden iyi küfür yemişlerdir. * * *
    0 ...
  41. m t o k

    1.
  42. c w h

    1.
  43. hem nesildaş hemde canısı. hoşgelmiş buyursun. isim açılımını tom'a bırakıyorum. *
    1 ...
  44. adam adama değil omuz omuza

    1.
  45. ntv tarafından 12 dev adam için üretilmiş slogan. basketbol şampiyonaları öncesindeki ntv ve ntvspordaki yaratıcı kliplerde görülebilir. bu devlere yakışır...

    2 ...
  46. © 2025 uludağ sözlük