newport, georgetown üniversitesinde bilgisayar bilimleri bölümünde öğretim üyesi. türkçeye çevrilen kitapları pürdikkat ve dijital minimalizm, yirminci ve yirmi birinci yüzyıl itibarıyla yaşamımıza dahil olan teknolojinin dikkat ve odak becerimize verdiği zarar üzerine odaklanıyor. özellikle yaşamın başında olan genç kardeşlerimizin ekran ve teknoloji bağımlılığına karşı başvurması gereken kişi ve kaynak olarak tavsiye ediyorum. newport ile tanışmaya tedxteki kısa konuşmasıyla başlayabilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=3E7hkPZ-HTk
tanpınarı anlamak, bu toprakların çocuklarının birbirleriyle barışması için ana şartlardan biri olmuştur artık. tanpınar, geleneği belli bir filtreden ve elekten geçirip sahiplenen modern bir adamdır. dede efendi'yi de dinler mozart'ı da. erzurum'u da sever istanbul'u da. birbirimizle barışmanın yegane yolu karşılıklı değerlerimizi kucaklayıp gökkuşağı misali selamlamakta. tam da bu noktada tanpınar güzel bir başlangıç noktası.
yirminci yüzyılda almanya'nın weimar eyaletinde kurulan, sanat ve zanaatı bir araya getirmeye çalışan bir eğitim ve üretim merkezidir. eserlerinde işlevselliği benimseyen bauhaus okulu eğitmenleri sanatın her türünde gösterişsizliği ve süssüzlüğü ön planda tutmuşlardır. okul eğitmenlerinin bu tutumu basitlik değil sadeliktir. sanatsal üretimde az ve öz olmak ana hedeftir. mesajı doğrudan alıcısına aktaran, işlevsel olduğu müddetçe değerli olan ürünler tasarlamak bu okulun yegane amacıdır.
hayatımdaki yerini kapanmasıyla farkettim. ne zaman bir şey alacak, izleyecek, dinleyecek, gidecek, yiyecek, gezecek olsam baktığım ilk yerdi. cidden sözlüktü. öyle ya da böyle her ne kadar başlıkların son entryleri boş ve yüzeysel olsa da geçmiş entryleri ile gerçekten entelektüel ve bir birikim vardı ekşi sözlükte. kayıp tahmin ettiğimizden çok daha büyük.
nakşibendiyye tarikatlardan bir tarikattır. nakşibendiliğin ortaya çıkışı aslında zamanın mevcut tarikatlarına muhalefettir. kendilerine dini bir görünürlük sağlayan kıyafet, takke gibi şeyleri reddeden ilk devir nakşibendi yoluna mensup olanlar, günümüzde yalnızca ağzından allah, kitap, kuran, sünnet çıkan riyaya batmış kişileri sopayla kovalardı herhalde. gerçi sopayla da kovalamazdı, çünkü dini bir faaliyette ön plana çıkmayı bile bir riya kabul eden kişilerdi ilk dönem nakşibendi mensupları.
türkler genelde ikili kategorizasyona tabi tutulur. yerleşene manav yürüyene yörük denir. buradan hareketle manav daha medeni yörük ise yabani kabul edilir. tabi her genellemede olduğu gibi burada da gündelik hayatta farklı örneklerle karşılaşmak mümkün.