efendim sözlükte yeniyim böyle bir ayin yapmaya devam etmek ne kadar haddim bilmiyorum ama en azından sözlüğün eski yıllanmış üyeleri böyle bir ayin yapsalar mı.
Şu tarihi günlerde en çok karşılaştığımız sağlık problemi.
Corona pozitif hasta sayısından daha fazla dersem sanırım olayın büyüklüğünü daha iyi anlatacağım.
Öyle bir takıntı yaptık ki bazen hiçbir şey yapmasak da elimizi yıkar hale geldik. Yani milletce değil bu sefer dünyacak tertemiz sıyırdık : )
Efendim ellerimizi sık yıkamamız bu sabun olmasa da kolonya yada dezenfektan da olabilir; malesef ellerimizde kuruluğa sebep olup cildimizin yıpranmasına sebep oluyor.
Bundan kurtulmak için bir kaç önerim olacak
1-Eller kirlenince veya kirli yere dokununca yıkayalım(film izlerken arada el yıkamanın lüzümü yok; tabiki elinizi şeyinize götünüze dötürmediyseniz)
2-içinde başka kimyasalların bulunduğu sıvı sabunlar yerine saf zeytinyağlı katı sabun tercih etmeye çalışın (illa antibakteriyel sıvı sabun kullancaz diyen saf burjuvalardan olmayın)
3-Kolonya ve dezenfektandan önce tercihiniz saf sabun olmalı sabun bulamadığınızda ise; önce yuzde 80 alkollu kolonya sonra el dezenfektanı (evin içinde kolonyayla gezen bababanneler görüyorum benim canım babaannem gibi gerek yok, ölüm korkusu insanı doğru düşündürtmeyebilir malesef)
4-Ellerinizi muhakkak yıkadıktan sonra özellikle bu dönemde tek kullanımlık kağıt havlularla kurulayın
5-Nemlendirici surun. Bu basit bir nemlendirici olsun, işinizi hayli hayli görecektir, pahalı ürünlere gerek yok, marka takıntısına gerek yok, evinize en yakın bir marketten alacağız ürünler kafi.
Özlüyoruz ormanlara gidip özgürce oksijeni içimize çekmeyi. Doğayı dinlemeyi seyretmeyi özledik. Özledik eşle dostla karşılıklı yemek yemeyi, bir çayı dışarda yudumlamayı. Çocuklara sarılmayı özledik. Toprağa dokunmayı özledik. Aile büyükleriyle karşılıklı oturmayı özledik. Güzel güneşli günleri özledik.
yetkisiz bir servisi aradım; fiyat bilgisi almak için; arkadan şak şak ses geliyordu, adam muhtemelen kahvede okeye dönüyor, sabah çayını yada kahvesini içiyordu. dükkanı felan yok diye tahmin ediyorum.
adama derdimi anlattım. bir bakım yapalım, soruna göre extra ücreti orda belli olur dedi. buraya kadar okey. peki bakım ücreti ne kadar dedim. adam benden yetkili servisin istediği bakım ücretinden fazla fiyat verdi.
efendim adam bu kadar tok mu deyip işciyi ezmek gibi bir derdim yok kazandığı para helaldir emekcilere saygım sonsuz ama bunun da bir usulu ahlakı var. bir arkadaş seni önermiş, yetkili servisden sana daha çok güvenmişiz ama nasıl olsa bu anlamaz diye insanı soymaya da gerek yok.
Sağlık okuryazarlığı, kişinin sağlıkla ilgili etkin ve uygun kararları verebilmesi için sağlık bilgilerini okuma, anlama ve kullanma kabiliyetidir.
toplumun her ferdi; sadece okuma ve anlama değil, sağlıkla ilgili karar verebilmeyi sağlayacak kadar sağlık bilgilerine sahip olmalıdır.
Yapılan çalışmalar sağlık okuryazarlığı yeterli olmayan kişilerin acil servisleri daha fazla kullandığını, hastaneye daha sık yatırıldıklarını, ciddi hastalıklarda mortalite oranlarının yüksek olduğunu göstermiştir.
içişleri Bakanlığı'ndan 81 ile park yasağı ihlali uyarısı geldi. Bakanlık, park yasağı kuralı ihlali yapan araçlara trafik düzeni ve güvenliğini etkilemediği hallerde para cezası verilmesini, otoparklara çekilmemesi istedi.
bağışıklık sisteminin kuvvetli olacak. bunun için stresin olmayacak, sağlıklı besleneceksin. pazarın en ucuz sebze-meyvesini alıp dengeli besleneceksin ve sedanter yani hareketsiz olmayacaksın, spor yapacaksın. hiçbir gıdadan, ilaçtan medet ummayacaksın. Herşeyin fazlası zarardır, azı karardır. Sigara, alkol, ot mot almıyacaksın. uykunu güzel alacaksın. teknolojiyle yatıp kalkmayacaksın. Doğanın güzelliklerinden faydalanacaksın. Yani güneşten ormandan yararlanacaksın. (güneş paralı olsayemin ederim sıraya girer, daha fazla güneşlenirdik)
dünyadaki çoğu hastalıklar kendi kendini sınırlayan hastalıklardır. Bağışıklık sistemini kuvvetli tutarsan çoğundan korunmuş olursun.
yok propolismiş, yok soğuk sıkım keçiboynuzuymuş, yok bilmem ne balıymış (valla gına geldi, açmayın bal ile ilgili başlık, lütfen), yok zerdaçalmış. Biraz kendinize gelin. Faydalı olan herşeyden imkanın ölçüsünde almaya bakacaksın. Zararlı olan şeylerden uzak duracaksın.
Büyükada’da 81 at itlaf edildi, Adalar’a hayvan girişi yasaklandı
Yaklaşık bin 500 atın faytonlara koşulduğu Büyükada'da, tedavisi olmayan Ruam hastalığına yakalanan 81 at itlaf edildi. Kaymakamlık, Adalar'da karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışının durdurulduğunu açıkladı. Büyükada'da kazılan ve gizemi çözülemeyen iki büyük çukurun da "itlaf edilen atlar için hazırlandığı" ortaya çıktı.
Legionella adlı mikropcuk neden olur. Kendisi bir bakteridir yani antibiyotikle iyileşir. (virus olsaydı antibiyotik işe yaramazdı artık öğrenmişizdir herhalde) Grip benzeri semptomlarla gelir, zature gibi ağır hatta ölümcül akciğer enfeksiyonu yapabilir. Havalandırma ve su yollarından bulaşır.