Rüzgâr gülü, rüzgârın yönünü belirlemeye yarayan araç. işlevsel olmanın yanısıra süs olarak da kullanılır. En yaygın rüzgâr gülü, üzerinde ana yönlerin isimlerinin baş harfleri bulunan bir horoz simgesidir. Binaların tepesine yerleştirilerek bir mimari öğe olarak da kullanılır.
Alizeler, 30° kuzey ve 30° güney paralelleri çevresindeki dinamik yüksek basınç kuşaklarından, ekvatora doğru olan rüzgarlardır. Tam kuzey ve güneyden esmeleri gereken bu rüzgarlar, Yer'in dönmesi sonucu yön değiştirir. Kuzey Yarım Küre'de kuzeydoğudan güneybatıya; Güney Yarım Küre'de güneydoğudan kuzeybatıya doğru eser. Ekvator çevresinde yükselmiş olan hava da dengeyi sağlamak üzere üstten dönencelere doğru eserek üst alizeleri oluşturur.
Alizeler, karaların doğu kıyılarında bol yağışlara neden olurken kara içlerinde ve karaların batı kıyılarında kuru rüzgârlar olarak eser. Denizlerin üzerinde karadakinden çok daha kuvvetli ve düzenli eserek gökyüzünün çoğu zaman açık olmasını sağlar. Bu nedenle alize rüzgârlarına açık olan adalar, en gözde turizm merkezleridir.
Sürekli olmaları ve yönlerinin belirli olması nedeniyle alizeler, tarih boyunca yelkenli gemiler için elverişli bir ortam oluşturmuştur. Yelkenli gemiler devrinde, Amerika ile Avrupa arasındaki ticareti sağladığı için alizelere ticaret rüzgârları denmiştir.
Sirocco, sıcak yerel bir rüzgârdır. Cezayir ve Tunus'tan Akdeniz'e doğru eser. ispanya'da levecher (leveş), Tunus'ta ise chili (şili) denir. Kuzeybatı Afrika'dan Akdeniz'i aşıp Güney Avrupa kıyılarında nadiren de olsa yağışa neden olabilir.
Toz şeytanı, Türkçe'de dalaz olarak bilinen, 20-25 saniye süren 10-15 metre boyunda küçük hortumdur. Diğer büyük hortumlardan farkı başlarken bulutlardan aşağı doğru değil, yerden yukarı doğru uzanması ve bulutlarla bağlantısı olmamasıdır.
Genelde sıcak bir yerde birden serin bir rüzgâr esince bu toz hortumları meydana gelir. insanlara fazla tehlikesi yoktur. Şu ana kadar bu hortumlar nedeniyle hiç bir insan ölmemiştir. Ancak köylüler bu hortumların tarlaların üstünde oluşmasını istemezler, çünkü toz toprakla beraber taze meyve ve sebzeleri de götürür.
Katabatik rüzgarı Antarktika'da hüküm süren bir rüzgardır. Bu rüzgarın esmeye başlaması, atmosferdeki soğuk havanın 10.000 metrelik bir dikey alçalması ile olur. Vadilerden aşağı doğru hızla esen bu rüzgarın saatteki hızı 200 km ye çıkar. Geceleri dağın tepesinden aşağıya doğru eser.
Jet stream hızı 60 kt.'dan daha hızlı olan ve tipik olarak 1500 nm. uzunluğunda, 200 nm. genişliğinde ve 12000 ft. derinliğinde olan rüzgardır. Troposfer seviyesinde görülürler.Yatay düzlemde yüksek sıcaklık değişimlerine sebep olurlar. 100 kt.'ın üzerinde sıklıkla görülürler ancak 200 kt'ın üzerine çıktıkları seyrek görülür. Ancak 300 kt. hızında olanları da rapor edilmiştir, bu uç örnekler doğu Asya/Japonya bölgesindendir.
Föhn (Fön) Rüzgarları, dağ ve tepelerin yamaçları boyunca alçalan havanın hareketleri ile oluşan rüzgar çeşidir.
isviçre Alplerinde ilk kez görülmüştür. Fön rüzgarı hava sıcaklığını 1-2 saat içinde 10-15 derece artırır. Kışın estiklerinde çığlara ve su baskınlarına,yazın estiklerinde ise orman yangınlarına ve ürünlerin kurumasına neden olur. Türkiye'de Akdeniz - Karadeniz kıyıları ile Konya çevresinde görülür.
Mistral ya da mistral rüzgârları, Fransa'nın Provence bölgesinde kuzeybatıdan Rhone ve Durance Rivers Vadilerini izleyerek Akdeniz kıyılarına doğru kışın ve ilkbaharda esen soğuk ve kuru rüzgârlardır. Soğuk yerel rüzgârlar grubuna dâhil edilirler. Alize rüzgârlarının tersi özellik gösterirler.
Pampero Arjantin'in Pampalarında sıklıkla fırtına kuvvetinde esen güneybatı rüzgârıdır. Beraberinde Patagonya'dan Pampalara , Buenos Aires, Paraguay ile Uruguay'a kadar soğuk ve kuru hava getirir. Pampero bihassa Ekim'den Ocak ayına kadar Güney Yarımküre 'nin orta enlemlerinde ortaya çıkar ve böylece Avrupa'nın kuzeybatı hava şartlarına benzer.