F.Thomass Marinetti'nin 20 Ocak 1909'da "Le Figaro" Gazetesinde yayınladığı "Le Futurisme" bildirisidir.
buna göre;
1.Biz tehlikeye karşı duyduğumuz sevgiyi, enerjiyi ve atılganlığa duyduğumuz yakınlığı yüceltmek istiyoruz.
2.Yüreklilik, gözüpeklik ve başkaldırı, bizim yazımızın en temel ögeleri olacaktır.
3.Bugüne dek yazın, düşünce tembelliğinden, kendisinden geçmeden ve uykudan övgü ile söz etmiştir. Biz ise şimdi saldırgan devrimi, ateşli uykusuzluğu, koşar adımı, ölüm taklasını, tokadı ve yumruğu övüyoruz.
4.Dünyanın güzelliğinin, yeni bir güzellikle daha da zenginleştiğini açıklıyoruz: Bu güzellik, hızın güzelliğidir. Karoserisini, içine çektiği havanın etkisi ile patlayacakmış görüntüsü veren yılan benzeri boruların süslediği bir yarış arabası (?) motoru ısıtılırken son derece yüksek bir gürültü çıkaran araba, Samothrakeli Nike'dan daha güzeldir.
5.ideal ekseni, kendi yörüngesinde hızla ilerleyen dünyayı dolaşan dümeni elinde bulunduran insanı yüceltmek istiyoruz.
6.Yazar, temel elementlerinin ateşli tutkularını çoğaltmak için gönüllü ve içtenlikle kendine vermekten çekinmemelidir.
7.Güzellik artık yalnızca savaşımda sözkonusudur. Saldırgan özelliklerden yoksun bir yapıt, başyapıt olamaz. Yazın, insanların önünde saygıyla eğilmelerini sağlamak amacı ile bilinmeyen güçlere yapılan bir saldırı olarak algılanmalıdır.
8.Biz çağımızın en son aşamasında bulunuyoruz! (?) Olanaksızlığın gizemli kapılarını açmak için neden geriye bakalım? Zaman ve mekan dün yok olmuştur. Bizler artık mutlak olanda yaşıyoruz, çünkü artık sonsuz ve herzaman için var olacak olan hızı yaratmış bulunuyoruz.
9.Müzeleri, kitaplıkları ve her türlü akademiyi yıkmak ve ahlakçılığa, feminizme ve belli çıkarlar ve amaçlardan kaynaklanan korkaklığa karşı savaş açmak istiyoruz.
10.Çalışan, eğlenen ve ayaklananlara neden olan büyük insan kitlelerini yüceltmek istiyoruz; çağdaş başkentlerdeki renkli ve çok sesli devrimci akımları yüceltmek istiyoruz; göz kamaştıran elektrikli aylar tarafından aydınlatılan silah depolarını ve tersanelerini, dumanlı yılanlara benzer trenleri yutan istasyonları; göğe yükselen dumanlarıyla bulutlara asılı duran fabrikaları, dev aletleri gibi nehirlerin iki yakasını birleştiren ve güneş ışığında bıçak gibi parlayan köprüleri, göğü inleten ve serüvenler peşinde koşan vapurları, raylarda, borularla çevrelenmiş dev çelik beygirler gibi koşmakta olan geniş göğüslü lokomatifleri ve rüzgarda bir bayrak gibi sallanan ve coşkulu bir topluluğun alkışını andıran pervanesiyle göklerde kayarcasına uçan uçakları yüceltmek istiyoruz.
türk televizyonlarında, çeşitli alanlarda boy gösteren 'ünlü' şahısların yanlışlıkla kurdukları düzgün cümleler haricinde bir araya getirdikleri söz öbekleridir.
örnek vermek gerekirse:
-Füzelerle savaş kazanabilirsiniz, ama füzelerin üzerine oturamazsınız... -Deniz Baykal
-Ben 1960 larda çalışma bakanlığı yapmıştım. Yani tam hatırlamıyorum ama 1995 e kadar sürdü bu görevim...-Bülent Ecevit
-Evet, bugün perşembe, haftanın son günü, yani bugünü saymazsak... (Pınar Altuğ, TRT deki programında)
-Tuğba Özay ı alkışlayan gruba bakıyorum. Büyük bir çoğunluğunu kadın ve erkekler oluşturuyor... (Ece Erken, Passaparolada)
-ilham kaynağım şu gördüğünüz Boğaz. Bu deniz, öküze bile ilham verir... (Serdar Ortaç)
-Yıllardır olmamıştı, uzun zamandan beri ilk defa tek partili koalisyon oluyor... (Nil Karaibrahimgil, Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası ilişkiler Bölümü mezunu)
-Benim o kültürsüz insanlarla işim olmaz, zaten şimdi ultrasyondan çıktım çok mutluyum... (Ceylan)
-Birçok arkadaşımın içime girmesine izin verdim, ve ben öyle her arkadaşımı içime alan biri değilimdir... (Deniz Akkaya)
-Şimdiye kadar beraber olduğum erkek arkadaşlarım beni darmadağın etti... (Gizem Özdilli)
-Tabikide erkek arkadaşım oldu. Bakire değilim. (Ebru Elver)
-Tangoya başlarken kadınlar sağ ön, erkekler sol arka ayaklarıyla başlar... (ipek Tuzcuoğlu)
-Hayırlı vilayetler... (Ziya Şengül, istanbul Valisi ile konuşurken)
-Bakirelik yalnız bayanda mı olur? Mesela hakemin bakiresi olmaz mı? Yani bozulmamış bir hakem... (Erman Toroğlu)
-Bu akşam oynanacak olan Beşiktaş-Galatasaray derbisinin sonucu henüz belli değil... (Zeynep Kasımlıoğlu)
-Bugün çok şey oldu sayın seyirciler... (Can Ataklı, ana haberi açış cümlesi)
-Bize nasıl kullanıldığını gösterebilir misiniz lütfen? (Gülgün Feyman, kadınlar için üretilmiş prezervatifi tutarak, üretici firma yetkilisine) **
son günlerde artan korku politikasına karşı seslerini yükselten genc sivillerin 29 eylül cumartesi günü galatasaray lisesi önünde toplanması ve konuyla ilgili basın bildirisi yapmalarıdır.
bildiri şu başlıkları içermektedir.
* 2006 yılında bile darbe olan Tayland gibi olmaktan korkuyoruz.
* Irkçılığın ve ayrımcılığın gündelik hayat haline dönüştüğü Apartheid Güney Afrika’sı olmaktan korkuyoruz.
* Sokaklarda bile başörtüsüyle gezmenin yasak olduğu Tunus olmaktan korkuyoruz.
* iran olma korkusunun tedavülden kalkmasından korkuyoruz.
* Yeni Anayasaya “Türkiye Malezya olamaz, olması teklif dahi edilemez” maddesi konmasından korkuyoruz.
* Emekli Subaylar, ADD ve ÇYDD’nin Kuala Lumpur meydanında Cumhuriyet Mitingi düzenlemesinden korkuyoruz.
* Türkiye’deki cuntacıların Malezya’da darbe girişiminde bulunmasından korkuyoruz.
* Genel Kurmayın, Malezya tehlikesi üzerine, iç hizmet kanunundan kaynaklanan sorumluluklarını hatırlatan bir gece yarısı bildirisi yayımlamasından korkuyoruz.
* Malezya’ya benzememek için Türk bayrağından ay ve yıldızın çıkarılmasından korkuyoruz.
* Bu tartışmaları ciddiye alan Malezyalıların incinmesinden korkuyoruz.
* Malezya’ya benzemek isteyen islamcı müteahhitlerin boğaza Petronas Kuleleri dikmesinden korkuyoruz.
* Cumhuriyet Gazetesi reklâmlarındaki Tehlikenin Farkında mısınız? yazısının Malay alfabesiyle yazılmasından korkuyoruz.
* Doğan Medya Grubunun Zaman ve Yeni Şafak Gazetelerini de satın almasından korkuyoruz.
* Doğan Medya Grubunun Malezya’da Gazete Almasından korkuyoruz.
* Bu gazetenin de “Malezya Malaylarındır” sloganıyla çıkmasından korkuyoruz!
* Ertuğrul Özkök’ün bu gazeteye Genel Yayın Yönetmeni olmasından ise Malezyalılar korkuyor!
* Aydın Doğan’ın bir kızının daha TÜSiAD başkanı olmasından korkuyoruz
* Laik görünmek için eczanelerde bile içki satılmasından korkuyoruz.
* Ramazan reklamı yapan Coca Cola’nın yeşil sermaye diye ilan edilmesinden korkuyoruz.
* ismail Türüt’ün Eurovision’da bizi temsil etmesinden korkuyoruz.
* Ozan Arif şiirlerinden ÖSS’de soru sorulmasından korkuyoruz.
* Katilleri öven açıklamalar yapan izmir Baro Başkanının bir dönem daha seçilmesinden korkuyoruz.
* Hürriyet Gazetesinin Pınar Selek’i 11 Eylül saldırısından da sorumlu tutmasından korkuyoruz
* Yeri gelmişken, Fadime Şahin – Ali Kalkancı filminin devamının çekilmesinden korkuyoruz.
* Meclis’i dualarla açılan Yunanistan’ın bizden önce Malezyalaşmasından korkuyoruz!
* istanbul Bienalinin Kemalizm eleştirisi yapan Küratörü Hou Hanru’nun ilk görüldüğü yerde Serdar Ortaç ve Reha Muhtar’ın 10. yıl Marşı söylemeye başlamasından, Şenay Düdek’ in çatal fırlatmasından, Hürriyet gazetesinin Hanru’nun Kürdistan haritası önünde fotoğraflarını üretmesinden, muhalif Küratörün Çin hükümetine teslim edilmesinden korkuyoruz.
ağızdan çıkan sesler sen dahil herkese rahatsızlık veriyorsa susacaksın götten çıkan sese kulak vereceksin en azından ordan çıkan seni rahatlatır. bu durumda götün ağızdan daha kutsaldır.
şu anki türkiyenin durumudur: gerçekleri kabulenmeyip, gerçekler karsısında sadece bağıran, gercekleri öldürerek kurtulamaya çalışan ve aslında her öldürdüğü gerçek bir gerçeği daha orataya çıkartmaktan ileri gitmeyen ve bunun karşısında her gün küçülen bır türkiye..
Diyorlar ki, Kurban Bayramı'nda binlerce hayvan kesiliyor. Bu, ekonomik bir zaferdir. Köylü hayvan besledi, şehirli aldı kesti. Köylü para kazandı, fakir et yedi, zengin sevap kazandı. Kâr içinde kâr...
Bu terim ilk kez Psikolog Brian G. Gilmartin tarafından kronik utangaçlığın özgül bir tipini açıklamak için kullanıldı. 1979'da bu tezin üzerinde çalışmak için Auburn üniversitesi'nden maddi olarak destek aldı. Shyness & Love: Causes, Consequences, and Treatments - (Aşk ve utangaçlık: sebepler , sonuçlar ve tedavi şekilleri) adlı kitabında yayınlanan açıklamasına göre; Aşktan-utanan insanlar, potansiyel romantik ve seksüel partnerler'in bulunduğu gündelik ilişkilerde kendilerini iddialı hissetmekte zorluk çekerler. Örneğin, aşktan-utanan heteroseksüel bir erkek, endişelerinden dolayı, bayanlarla arkadaşlık kurmakta zorlanabilir.
Dr. Gilmartin bu olguyu yalnızca heteroseksüel erkekler üzerinde araştırdı. Gilmartin'in kitabı 1987'de University Books tarafından yayınlandı.
Gilmartin'in Tespiti
Gilmartin tespit ettiği 7 kritere göre Aşktan-utanan insanları şöyle tarif ediyor;
-O bir erkektir.
-Bekardır.
-Bayanlarla çok nadiren çıkan, flört eden kişidir.
-Seksüel ve romantik olarak karşı cinsin herhangi bir üyesiyle tam anlamıyla ilişki yaşamamış olan ve geçmişinde herhangi bir duygusal bağlantı yaşamayan biridir.
-O, bir bayan arkadaşı olmadığı için duygusal olarak bunalımda olan biridir. Kısacası, umutsuzca bir bayanla ilişkiye sahip olmak isteyen biridir, fakat utangaçlığından dolayı hiç bayan arkadaşı yoktur.
-Arkadaşça yapılan yüz yüze görüşmelerde kendisini emin olarak öne sürme düşüncesiyle, aşırı derecede endişelenen biridir.
-O romantik ve cinsel yönelimlerinde kesinlikle heteroseksüeldir. Diğer bir değişle, asla homoseksüel değildir .
Gilmartin, bayan ve homoseksüel olup da bu durumda olan kişilerin varlığını asla bertaraf etmedi. Fakat o, onların heteroseksüel erkeklere göre aynı negatif etkileri hisedeceklerinden kuşku duydu. Ve bu durumun onların içerisinde farklı olarak ortaya çıkacağından şüpheliydi. *
karar verememek, kararsızlık, emin olamamak. misal farzedelim ki ben birini seviyorum ve o da bana yakın davranıyor ama arkadasca mı davranıyor yoksa baska türlü mü karar veremiyorum yani neymis muallakta kalıyorum.