sos log kim log
0 (düz adam)
on birinci nesil yazar 1 takipçi 3.90 ulupuan
entryleri
oylamalar
medya
takip

    şuan dinlediğin şarkı

    8.
  1. kitap okuyan erkeklerin ezik olması

    2.
  2. kitap okuyan erkek ezik değil nazik olur, ancak kitap okumayanlar ve okumayı sevmeyenler kitap okuyan erkeğin nazik oluşunu eziklik olarak görürler, çünkü kendileri asla nazik olamazlar.
    0 ...
  3. mutlu olan insanın psikolojik sorunları vardır

    1.
  4. psikolojik sorunu olmayan insan sorunlu bir insandır. mutlu olmak için öncelikle sorun olması gerekir. başka bir ifadeyle, sorun olmadan mutluluk anlamsız bir kavramdır. sorun ve mutluluk birbirini tamamlayıcıdır.
    0 ...
  5. özgürlük

    955.
  6. bir kimsenin özgürlüğü savunması, sadece kendi benimsediği düşünce ve eylemlerin değil benimsemediği düşünce ve eylemlerin de aynı derecede var olması gerektiğine inandığı zaman tutarlıdır.
    0 ...
  7. üçüncü dünya savaşı

    702.
  8. 11 eylülden itibaren dünyaya hakim olan yeni savaş biçimidir. uluslararası devletlerin ve terör örgütlerinin çok karmaşık bir ilişkiler sisteminde belirli konular bazında kırılgan ittifaklar kurdukları bir savaş türüdür. bu savaş tipinde sabit bir dostluktan ve düşmanlıktan söz edilemez, dostluklar ve düşmanlıkların mevzi bir önemi vardır. bir ülkeyle aynı anda hem ittifak içinde hem de düşman saflarda bulunmak mümkündür. bunun nedeni savaşın ilan edilmemiş bir savaş olmasıdır. üçüncü dünya savaşının öncekilerden farkı ilan edilmeden sürdürülmesidir.
    0 ...
  9. sen ondan daha değerlisin diyen kız

    1.
  10. bu sözün gerçekten inanılarak mı söylendiği yoksa inanılmadan sırf ilişkiyi sürdürmek için mi söylendiği bilinemez. ancak zaman içinde yaşananlar bu sözün inanılarak mı yoksa inanılmadan mı söylendiğini ortaya çıkarır.
    0 ...
  11. okuyan düşünen sorgulayan insan

    80.
  12. okuyan insan kendisini diğer insanlardan farklılaştırır, aynı şekilde düşünen insan da düşündükçe kendi farklılığını keşfeder, sorgulayan insan ise başkalarıyla benzerliklerden çok farklılıklara daha fazla dikkat eder. bu durumda okuyan düşüne sorgulayan insan toplumda diğer insanlardan farklı olan insandır, dolayısıyla diğer insanlarla çok uyumlu olduğu söylenemez.
    1 ...
  13. himmet hülür

    11.
  14. sosyoloji alanındaki teorik çalışmalarının yanında saha araştırması ve toplumsal-tarihsel analiz içeren eserleriyle türk sosyolojisinde ufuklar açan sosyologdur. sosyolojik birikimi aktarmasının yanında özgün yaklaşım ve yorumlarıyla örnek sosyolojik eserlere imza atmıştır. din sosyolojisi alanındaki eserleri, bilhassa tasavvuf ve mistik geleneklerle ilgili araştırmaları, toplumsal ve kültürel fenomenlerin anlaşılmasına büyük bir katkı sağlamıştır.

    himmet hülür’ün academia.edu sitesinde bulunan, teorik yönü yoğun olan çalışmalarından örnekler; "küreselleşme ve toplumbilimsel kuramlaştırma sorunu", "toplumsal bilim söyleminde yerellik", "sosyolojide aşkın ve dünyevi çerçeveler", “bilimde yöntemciliğin reddi ve çoğulculuk: feyerabend’in epistemolojik dadaizmi”, "teknoloji ve nakşibendi sufizmi", “görmenin hayaleti söylemenin mırıltısı: michel foucault’nun bakışında boşluk ve bulunmayış”, “faşist olmayan varolma biçimlerinin olanakları üzerine: michel foucault'da normalleşme, benlik ve etik”. himmet hülür’ün sosyoloji teorisini saha araştırmasıyla desteklediği çalışmalarından örnekler; “sosyo-politik tutumlar ve din – konya araştırması”, “dini algılama ve siyasal davranış -türkiye’nin hızla değişen bir kentinde ampirik bir çalışma”. himmet hülür’ün sosyoloji teorisine bağlı olarak toplumsal, tarihsel gerçekliği incelediği çalışmalardan örnekler: “seçkincilik, aydın kimliği ve süreklilik”, “osmanlı hukukunun temelleri ve tanzimat dönemindeki hukuksal yeniliklerin sosyo-politik dinamikleri”, “imparatorluktan cumhuriyete toplum ve ekonominin dönüşümü ve merkezileşmenin dinamikleri”, “imparatorluktan cumhuriyete siyasal bütünlük ve ulusalcılık söylemi”.

    himmet hoca ayrıca sosyolojinin teorik birikimine türkçe ulaşmamızı sağlayan binlerce sayfa tutan ciltlerce eseri çevirmiştir. "sosyolojik düşüncenin ustaları", "sosyoloji kuramları", "klasik sosyoloji kuramları" ve "modern sosyoloji kuramları" bunlar arasındadır. bu çevirileriyle himmet hülür teorik metinlerin düzgün ve anlaşılır bir biçimde türkçeye çevrilebildiğini göstermiş ve bu alanda yol gösterici olmuştur.
    0 ...
  15. kırmızı pazartesi

    11.
  16. marquez'in insan duygularının ve gelgitlerinin yaşamda nasıl etkili olduğunu ele alan harika öyküsünün adı. insan her şeyi kontrol edemez, hele kendi duygularının yarattığı karmaşa, insanı büyük çıkmazların içine sürükler. kırmızı pazartesi kontrolsüz, kararsız fakat insanı her daim peşinden sürükleyen bir olaylar dizisini anlatıyor, tıpkı hayatın kendisinin insanın karmakarışık ama hiç de kendi iradesinin belirleyici olmadığı olaylar dizisiyle dolu olması gibi.
    2 ...
  17. insanı duygusuzlaştıran şeyler

    207.
  18. duygunun, sevginin, aşkın, içtenliğin, vidanın, duyarlılığın ticarileştiğine şahit olmak. tüm bunların mal ve hizmetlerin alışverişinde kullanılması. alışverişin tüm dünyayı ele geçirmesi ve duyguların ticaret alanı dışında dikkate değer bir varlık bulamaması.
    0 ...
  19. gecenin cem karaca şarkısı

    71.
  20. inanmayan insanı cehennemle tehdit etmek

    3.
  21. tehditle inanan kişinin gerçekten inanmış olduğuna dair kuşkuluyum. aynı şekilde tehditle inancından vazgeçmiş kişinin de inançsız olduğundan kuşkuluyum.
    0 ...
  22. gitmek

    363.
  23. saf haliyle gitmek, alıp başını gitmektir, buralardan uzaklaşmaktır. bu haliyle gitmek asil ve üstün bir eylemdir. ama bozulmuş haliyle gitmek, bir yere gitmek, birine uğramak gibi içerikler alabilir. bu bozuk haliyle gitmek tam anlamıyla gitmek değildir.
    0 ...
  24. kraliçe ikinci elizabeth in müslüman olması

    4.
  25. ara sıra bu tür söylentiler ortaya atılır, azımsanmayacak sayıda insan da bunlara inanır. oysa ki bu söylenti, kraliçenin başka dinlere ve inançlara olduğu gibi islama gösterdiği hoşgörülü tutumun yanlış yorumlanmasından kaynaklanmaktadır.
    0 ...
  26. ırak şam islam devleti

    952.
  27. artık adı 'islam devleti'dir. türkiye'de tahmin edilenden çok fazla sempatizanı vardır ve kobani'ye saldırmasıyla birlikte sempatizanlarının sayısı artmıştır, hem de aşırı laik kesim arasında. dünyada bundan daha büyük çelişki yoktur herhalde.
    1 ...
  28. cumhuriyet halk partisi

    2915.
  29. oyunun kuralları gereği dünyadaki büyük güçler izin verirlerse iktidara gelecek olan partidir.
    2 ...
  30. sil baştan dizisi liseli kızların etek boyu

    7.
  31. ortaokulda başörtülü okula gidildiğine göre mini etekle de gidilmelidir. ortaokul için başörtüsü tartışmasını kim açtıysa lisede etek boyuyla ilgili sorunu da o çözmelidir. aslında çok zahmet etmesine gerek yoktur, çözdüğünde ne diyeceği bellidir: lisede isteyen kısa etekle isteyen başörtüsüyle okula gidebilir.
    5 ...
  32. dil devriminin sonuçları

    5.
  33. batı uygarlığının eserlerini okumanın artmış olması ve batı uygarlığıyla ortak özelliklerin artması. bu nedenle türkiye'nin ortadoğu ülkeleri arasında batıya en yakın ülke ve demokrasisinin yine de en güçlü demokrasi olması.
    0 ...
  34. geri gelen mektup

    74.
  35. gönderilene ulaşmamış değilse alınmak istenmemiş olan mektuptur. kesinlikle söylenebilecek şey ise şudur; postacılar mektubun sol üst köşesindeki bilgilere göre hareket etmişlerdir.
    0 ...
  36. doğru kişinin belki de şuan yanlış kişiyle olması

    4.
  37. doğru ve yanlış kişi şeklindeki ifade kişiye göre değişeceği için kişilerin kendilerinin bilecekleri durum.
    0 ...
  38. sos log kim log

    2.
  39. hoş karşılayan, güzel söz söylemiştir ve hoş bulunmuştur.
    1 ...
  40. emile durkheim

    28.
  41. sosyolojizm ekolünün kurucusu, bireyin toplum tarafından belirlendiğini ileri süren ondokuzuncu yüzyıl fransız toplum düşünürü. durkheim, toplumsal olguların kendi başlarına var olduklarını ileri sürerek psikolojik açıklamalar yapan bilim insanlarının görüşlerine karşı çıkmıştır. ona göre toplumda yaşayan bireylerin her türlü davranışlarını, düşüncelerini ve inançlarını toplum belirlemektedir.

    durkheim kendi iddialarını kanıtlamak için çeşitli araştırmalar yapmıştır. intihar adlı araştırması da bireyin toplum tarafından belirlendiğini kanıtlamaya yöneliktir. durkheim’ın yaşadığı dönemde intiharın nedeni genellikle psikolojik olarak açıklanmasına karşın durkheim bunu kabul etmemiş ve intiharın asıl nedeninin bireyi de psikolojisini de belirleyen toplum olduğunu ortaya atmıştır. ona göre bir toplumda inançların, değerlerin, törelerin ve normların yoğunluğu o toplumun bireyleri ne kadar sıkı bir şekilde toplumdaki düzene bağladığı ve o düzenle kaynaştırdığını belirler. değerleri ve inançları katı olan toplumlarda ortaya çıkan intihar biçimiyle değerleri ve inançları gevşek olan toplumda ortaya çıkan intihar biçimi birbirinden farklıdır.

    durkheim bu anlamda dört tip intihar belirlemiştir. anomik intihar, bencil intihar, özgeci intihar, kaderci intihar. bu intiharları belirlerken bireysel değil de toplumsal karakteristikleri dikkate almıştır. intiharla ilgili yaptığı araştırmalarda genel olarak toplumsal karakterlerin belirlemesiyle bu intihar türleri açıklanmıştır.

    anomik intihar toplumlarda geçiş dönemlerinde ortaya çıkan intihar türüdür. Geçiş dönemlerinde toplumda inançlar ve değerler sarsılmaktadır. toplumsal düzen allak bullak olduğu için bireyler eskiden beri alışık oldukları konumlarını kaybederler ve alışık oldukları türden davranışlar sergilemezler. insanlar bu dönemde değer boşluğu yaşamaktadırlar. bu döneme normsuzluk, değersizlik hakimdir. insanlar ekonomik, siyasal ve kültürel açıdan belirsizliklerle karşı karşıyadırlar. ekonomik iflaslar artar, aile içindeki geçimsizlikler had safhaya ulaşır, kim kime dum duma bir toplumsal yaşantı vardır. kaos ve karışıklık çok belirgindir. bu dönemde anomik intihar eğilimi artar. ancak, bu dönem sonsuza dek sürmez. bir süre sonra toplumda düzen hakim olmaya başlar ve artık anomik intihar türüne daha az rastlanır. bencil intihar ise bireylerin kendi amaç ve isteklerine ulaşamamaları, toplumdan bekledikleri yaşam ve ilişki kalıplarını bulamamaları durumunda söz konusu olur. bencil intihar bireysel arzu ve isteklerin belirleyici olduğu toplumların temel bir özelliğidir. özgeci intihar ise insanların yardımseverlik ve başka insanları önemsedikleri bir kültürde ortaya çıkar. bu intiharda birey toplumun veya cemaatin ali menfaatleri için kendi yaşamından vazgeçer. kaderci intihar ise bireyin intiharı kendi yaşantısının vazgeçilmez ve zorunlu bir parçası olarak düşünmesi ve algılamasıyla birlikte meydana gelir. birey yaşantıyı kendi iradesi ve tercihinin bir sonucu olarak değil zorunlu bir kaderin parçası olarak gördüğü için kendi hayatına son verir.

    durkheim bu intiharları, protestan, katolik ve yahudi toplumlarda araştırmalar yaparak ve araştırma sonuçlarını karşılaştırarak açıklamaya çalışmıştır. protestan toplumlar, katolik toplumlar ve yahudi toplumlar birbirinden tamamen farklı değer ve inanç sitemlerine hakimdir. dolaysıyla durkheim bu toplumlarda intiharın birbirinden anlamlı bir şekilde farklılık gösterdiğini bulmuştur.

    durkheim’ın, “intihar” adlı sosyolojide çok klasik sayılan eserinin dışında “toplumsal işbölümü”, “dinsel yaşamın ilkel biçimleri” ve “sosyolojik yöntemin kuralları” adlı kitapları vardır.

    “toplumsal işbölümü”nde durkeim ilk toplumlardan itibaren toplumların evrime dayalı olarak gelişimini açıklar. ona göre toplumda işbölümü ve farklılaşmanın artışı ve gelişiminin yanında nüfus artışı toplumun gelişimini belirlemektedir. bu açıdan organik ve mekanik dayanışma tiplerinin hakim olduğu iki farklı toplum bulunmaktadır. organik dayanışma modern toplumlarda hakimdir. bu dayanışma, işbölümünün ve farklılaşmanın çok yüksek olduğu toplumların temel bir özelliğidir. tersine mekanik dayanışmanın hakim olduğu geleneksel toplumlarda işbölümü ve farklılaşma modern toplumlardan çok azdır. mekanik dayanışmanın olduğu toplumları benzerlik ve ortak bilinç belirler. toplumlarda ilk dönemlerden itibaren farklılaşma ve işbölümü artmıştır. geleneksel toplumda hakim olan işbölümünün yerini modern toplumda işbölümüne dayalı dayanışma almıştır.

    “dinsel yaşamın ilkel biçimleri” adlı kitabında durkheim dinin toplumun evrimine bağlı olarak evrildiğini ileri sürer. ona göre ilk toplumlardaki basit toplumsal yapıdan kaynaklanan basit dinsel inançlar varken zaman içinde tek tanrılı dinler ortaya çıkmıştır. tek tanrılı dinler daha gelişmiş yapısı olan toplumlarda ortaya çıkmıştır. durkheim’a göre her zaman dini toplum beliler. insanlar her zaman topluma inanırlar ancak tanrıya inandıklarını düşünürler. durkheim’a göre din toplum için gereklidir. bunun nedeni toplumda düzeni sağlamasıdır. dinler, tarih içinde toplumların evrim geçirmesine paralel olarak evrim geçirmiş ve en sonunda modern toplumlarda bulunan dinler ortaya çıkmıştır.

    “sosyolojik yöntemin kuralları”nda durkheim, sosyolojide nesnel bir yöntemin uygulanması gerektiğini savunur. ona göre biyoloji ve fizik gibi doğa bilimlerinin yöntemiyle sosyolojinin yöntemi aynıdır. bilim adamı bilimsel araştırmalarda herkes için geçerli olabilecek doğrulara ulaşabilir. toplumsal gerçekler şeyler gibi araştırılmalıdır. sosyolog, bir toplumsal gerçeği başka bir toplumsal gerçekle açıklamalıdır. toplumsal olgularla ilgili doğru dürüst bilgiye ulaşmak için sosyoloğun, birbirinden farklı toplumların araştırma sonuçlarını birbiriyle karşılaştırılarak belirli değerlendirmelerde bulunması gerekir.
    2 ...
  42. modern sosyoloji kuramları

    1.
  43. geroge ritzer’in orijinal adı “modern sociological theory” olan ve himmet hülür tarafından 2012’de türkçeye çevrilerek deki yayınları tarafından yayınlanan 646 sayfalık kitabı. kitap, modern dönemdeki başlıca sosyoloji okullarını ve kuramcılarını kapsamaktadır. akademik ve öğretici bir anlatım tarzı olan ritzer, bu okullar ve kuramcılar hakkında temel bilgiler sunmakta, onlarla ilgili temel tartışmalara değinmektedir. sosyoloji alanında kuramsal metinleri okumak ve anlamak için asgari bir birikimi gereklidir. bu birikime sahip olunsa bile karmaşık, kapalı ve girift anlatım biçiminden dolayı bazı sosyoloji kuramı kitaplarının anlaşılmasında zorlukla karşılaşılmaktadır. asgari bir sosyoloji birikimine sahip olan herkes, son derece başarılı anlatım biçimi sayesinde ritzer’in kitabını kolaylıkla anlamaktadır.

    “modern sosyoloji kuramları”, himmet hülür’ün sağlam çevirisiyle türkçeye kazandırılmıştır. diğer sosyoloji kuramları kitaplarının hepsini okumuş biri olarak, himmet hocanın çevirilerinin, sosyoloji kuramları konusunda en düzgün ve mükemmel çeviriler arasında olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. çevirinin duru, akıcı ve anlaşılır dili, kitabı okumaya başlayanın hemen dikkatini çekmektedir.

    “modern sosyoloji kuramları”, ritzer’in muhteşem anlatımıyla sosyolojideki başlıca okullar hakkında temel bilgileri kapsayan dünya çapında kabul görmüş bir kitaptır. gerek sosyoloji öğrencilerinin gerekse sosyolojiyi sistemli bir biçimde öğrenmek isteyen herkes için muazzam bir başvuru kitabıdır. bir çırpıda baştan sona okunacak bir kitap olmasa bile kütüphanede bulundurup zamanı gelince ihtiyaç duyulan konular okunabilir. herhangi bir sosyoloji okulu veya kuramcısını okuyup da bilgilerini artırmak isteyen için kitapta yer alan uzun ve muazzam kaynakça yardımcı olmaktadır. ayrıca, kitabın sonunda yer alan konu ve yazar dizini de okuyucunun aradığını bulmasını sağlamaktadır.
    1 ...
  44. uludağ sözlük ün en zeki kızı

    28.
  45. sözlüğün en güzel kadın yazarı olup olmadığını tahmin edemeyeceğimiz yazardır. ancak, gerçekten de zekasıyla kendini göstermiş kadın yazardır.
    0 ...
  46. bilimin sadece kuran la çeliştiğinde yanılması

    4.
  47. bilimi de kuranı da yeterince anlamada sorunu olanların içine düştükleri ve savundukları çelişkili düşüncedir. bunun nedeni her birinin diğerinden tümüyle ayrı bir dilinin, içeriğinin ve amacının olmasıdır. ikisini karşılaştırmak pek anlamlı sonuçlara götürmez.
    0 ...
  48. selahattin demirtaş

    361.
  49. cumhurbaşkanı adaylarının yaptıkları konuşmalara bakıldığında onlar arasında gezi direnişinin başını kıçını karıştırmayıp tümüne sahip çıktığı görülen tek aday. bunu söylemekle onu destekleyeceğimizi ifade etmiş olmuyoruz sadece gazetelere ve televizyonlara bakarak görebileceğimiz bir durum saptaması yapmış oluyoruz.
    0 ...
  50. her sene kitap yazan yazar

    2.
  51. senede bir kitap yazması tesadüfse klas bir yazar olabilir ancak, planlı olarak seneye bir kitap düşsün diye yazıyorsa yazarlığından kuşku da duyulabilir.
    1 ...
  52. chp den geldik seninleyiz usta

    6.
  53. ihsanoğlu'nun akp tabanından da oy istemesine karşı geliştirilen stratejinin bir sonucu olarak taşınan pankarttır. gezi eylemleri sürecinde akp mitinginde açıldığı görülen ve ülkücülerin erdoğan'ı desteklemek için açtıkları iddia edilen üç hilalli pankartla aynı görevi yerine getirmektedir. inandırıcılık derecesi sıfıra yakın bile değil sıfırdır.
    1 ...
  54. ekmel için ekmek

    2.
  55. ekmel bey'in kampanyasında belirttiği diğer dört ekme fiilini tamamlayan bir ekme fiilidir.
    2 ...
  56. rüya mı gerçek mi anlayamamak

    10.
  57. yıllardır uyku düzeni çok karışık olarak yaşayan, günün her saatinde uyuyan ve uyanık olan kişinin kendisini gerçekten de içinde bulacağı durumdur.
    0 ...
  58. daha fazla entry yükleniyor...
    © 2025 uludağ sözlük