11 temmuz 2017 tarihinde tam dört hafta gecikme ile kullanıma sunulmuştur. Yenilikler ise şöyle kernel 4.11 gnome 3.24 plasma 5.10 mate 1.18 xfce 4.12.
Bu iletiyi geçmeden önce kullanım tecrübesi olması amacıyla çıktığı günden beri kullanmaktayım. Sistem akışı olarak bir önceki sürüme göre pek fark hissetmedim.
Bu sefer nvidia sürücülerini rpmfusion yerine elle kurmayı tercih ettim ve çok iyi sonuçlar aldım. Şimdiye kadar bu şekilde kurmadigima pişman oldum. Sistem daha akıcı ve duyarlı oldu. Nvidia sürücülerini elle kurmak için şurayı takip edebilirsiniz: https://www.if-not-true-t...2015/fedora-nvidia-guide/
Genel olarak
1. nouveau kara listeye eklenecek
2. Grub komut listesine nouveau yüklenmesine engel komut girilecek ve grub2 güncellenip yeniden başlatılacak
3. Yeniden acılan sistemde terminal ekranına düşüp görüntü yöneticisi durdurualacak
4. "Su" komutu ile yetkiler alınıp daha önceden indirilmiş olan ekran kartına uygun son sürüm sürücü ev dizinine kopyalanıp sh nvidia* komutu ile kurulum tamamlanacak. Yeniden başlatmayı unutmayın.
Uh! amma da konuştum yahu.
yani ne diyebilirim ki, bu wayland denilen yeni bir teknolojiye geçilmesi ve unity nin xserver üzerinde gelişmiş bir teknoloji olması ve geleceği olmaması nedeniyle bitirildi. diğer taraftan ubuntu phone olayı şirketi iflas eşiğine kadar getirmişken unity ve ona bağlı teknolojilerin devam ettirilmesinin elbette bir anlamı yoktu. çünkü artık wayland efendi bir çok olumlu vaad ile geliyordu. belki de en başından wayland a bağlı olarak geliştirilmeliydi. bu ise şirketin yanlış hedeflerinden kaynaklandı.
al işte sevdikte ne oldu? her sevilen gibi o da bırakıp gitti. ayrıldık işte sessizce diskimden bayt bayt silinişini ve yerine plasmalı kubuntu nun kuruluşunu izleyerek, hüzünlenerek. hoşça kal unity. kim bilir belki bir gün. güle güle git.
22 kasım 2016 tarihinde iki hafta gecikmeyle kullanıma sunulmuştur.
bir önce ki sürüme göre gayet kararlı olduğunu söyleyebilirim. hele şükür ki eski systemd hataları giderilmiş ve nefis bir sistem olmuş. fedora'yı özlemiştim yani. ubuntu'nun yavşak güncelleme politikası illallah ettirmişti ne yalan söyleyim.
gnome sevmeyenler için cinnamon'u şiddetle tavsiye ederim zaten plasma hapı yuttu alt yapı değişince, en az 1 yılı daha var kararlı olabilmesi için. bu nedenle cinnamon diyorum.
bir kaç ekran görüntüsü eklemeden olmaz;
Annelerin uygun görmesi boşa değildir. Ön yargı ile yaklaşıp kestirip atmak yerine değerlendirilmelidir. Sonuçta anneler sizi en iyi tanıyan kişi olup dediklerine dikkatlice kulak verilip ifadesini iyi bir sekilde anlamaya çalışılmalıdır. Kısacası mutlu olma ihtimaliniz yüksektir.
Kaçmayı asla denememelisiniz çünkü sizden daha hızlı koşarlar. En uygunu bulunduğunuz alanı korumak ve panik yapmamaktır. Ancak köyün çoban köpeklerine karşı pekte yapılacak bir şey yok gibi.
Mandrake tabanlı bir kişisel linux işletim sistemi.
2003 yılında bill reynolds, namı texstar isimli teksas amerikalı abimizin o zamanlar mandrake'i çatallaması sonucu ortaya çıkmış. Tamamen Windows'tan yeni gelen acemi kullanıcılar düşünülerek tasarlanmıştır.
Gençler bildiğiniz diğer dağıtımları unutun!
Mandrake çatalı olarak başlasada paket yönetimi, kendi derlediği ve diğerlerinden bağımsız çekirdeği ile tamamen bağımsız bir dağıtım olmuştur. Pclinuxos diğerlerinden farklı ve tamamen kendi yapımı araçlara sahiptir. Öyle ki filanca dağıtımda plymouth temasını değiştirmek için harcanan çaba pclinuxos'ta yerini birkaç tıklamaya bırakmıştır. Piyasada yer alan birçok freemium program depolarda mevcut olup herhangi bir depo eklemeye gerek yoktur.
Sistem rolling-release -yani yuvarlanan- olup bir kez kurulduktan sonra kendini her zaman günceller ve belli bir süre sonunda yeni sürüm kurmaya gerek kalmaz. En sevdigim özelliği ise systemd kullanmaması. Evet, yanlış duymadınız çok şükür ki systemd yok. Paket yönetim aracı apt-rpm dir.
Kişisel işletim sistemim olarak 2 yıl boyunca edindiğim gözlemlere göre taş gibidir desem yeridir. Yavşak arch gibi gözü kapalı güncelleme yayımlamaz. Pdf duzenleyiciden tutunda ses dönüştürücüsüne kadar günlük ihtiyaçların hepsi yüklü gelir. Kurulumda tüm sürücüleri otomatik yükler ve 2006 model bir bilgisayarda gayet akıcıdır. Çok tutkun bir topluluğa sahiptir ve hepsi texstar önünde saygıyla eğilirler. Bu yönü ile diger topluluklardan ayrılır.
Şöyle de bir ekran görüntüsü var:
Haziran 2016 da kullanıma sunulmuştur. Ne diyebilirim güncelleme politikan hareketli olmasa çekilmezsin be fedora. Ancak bu sürüm daha farklı yani daha berbat. Bug dolu her yer. Kde hayranı olarak söyleyebilecek bir şey bulamıyorum. Yeter artık başka sürüm çıkarmayın vurdunuz öldürdünüz. Her sürüm daha özentisiz, son kullanıcıyı düşünmekten daha da uzak. Sıkıntılı systemd yi bari fixleyin masaüstünü geçtim.
Neyse şuradan indirilebilir: http://www.getfedora.org
Zor durumda olan herhangi bir kişiye yardımda bulunmasını tavsiye ettiğim yazar grubu. Bu anneniz, kardeşiniz ya da yakınınızdaki biri de olabilir. insanı mükemmel hisettiriyor.
Ubuntu tabanlı ancak plasma masaüstü yöneticisine sahip bir işletim sistemidir. Sebebi neydi neden yine bir ubuntu tabanlı sistem daha diye soranlar varsa durum şöyle;
Kubuntu'nun lideri jonathan riddell isimli ingiliz abimiz canonical'ın kubuntu hakkındaki olumsuz politikaları neticesinde onu diğer türevler arasında üvey evlat gibi görmesi sonucu kubuntu'yu bırakmıştı. bana göre kubuntu'yu tahtından etmek için muhteşem bir dönüş yapmıştır.
Kde neon mantığında stabil bir altyapı üzerinde en güncel plasma masaüstünü saglamak vardır. Bilindiği üzere ubuntu güncelleme politikasında masaüstü major güncellemelere yer verilmez. işte tam da bu noktada neon devreye girer. Her yeni plasma güncellemesini size anında sunar. Masaüstü yöneticisi plasma ise güncelleme almak iyidir zira yeni özellikler ve giderilen hatalar sizin için birer artıdır. Bu nedenlerden ötürü neon kubuntu'ya büyük bir darbe vurabilir.
Iki farklı sürüme sahiptir. ilki normal kullanıcı sürümü olan gavurcası "user edition", diğeri ise geliştirici sürümü olan "developer edition"dur. Şuradan temin edilenilir: http://www.neon.kde.org Denemek isteyenler "user edition"ı indirmeleri gerekir.