binlerce üyesi tarafından içeriklerinin geliştirildiği dinamik bir yapıya sahip web2.0 standartlarında bir site olmasına karşın üyelerinin yorum yapıp resim eklemekten öteye gitmedikleri güzel düşünülmüş fakat iyi organize edilememiş nokta bilişim ürünü.
arama motorlarının spamla mücadelede kullandıkları en etkili silahlardan biridir.
arama motorlarında üst sıralarda yer almak pekçok faktörün bir araya gelmesinin sonucudur. bu faktörler arasında en önemlisi dış kaynaklardan alınan linklerdir. linklerin arama sonuçlarına olan etkisini keşfeden webmasterlar, içerik yönünden zayıf hatta bazen tamamen boş olan sitelerini yapay yollarla link sağlayarak üst sıralara taşıdılar. bu tekniğin yaygınlaşması arama motorlarını spam yuvası haline getirdi. bunun üzerine yeni teknikler geliştiren arama motorlarının en tutarlı tekniği trustrank oldu ve yaygın bir biçimde kullanılmaya başlandı. türkçe'de trustrank'ın doğrudan bir çevirisi olmadığından dolayı, sitelerin arama motorları tarafından saptanan güven puanı olarak tanımlayabiliriz. bu güven puanı, sitenin ne kadar zamandır faaliyette olduğu, içeriğinin ne kadar özgün olduğu, sayfaya giren ziyaretçilerin ne kadar süre kaldıkları gibi çok sayıda alogaritmik faktörle birlikte sitenin dışardan aldığı linkler arasında, kendi alanında güven sağlamış (otorite) siteler olup olmadığı, dışarıya verilen linklerin site içeriği ile ne kadar alakalı olduğu ve spam içerip içermiyor oluşu taranarak oluşturulur.
arama motorlarında zaman zaman yaşanan dalgalanmalardan olumsuz etkilenen siteler genelde trustrank'ı zayıf olan sitelerdir. edu, gov gibi uzantılara sahip sitelerden alınan linkler trustrank yönünden oldukça besleyicidir. ancak bu uzantıya sahip sitelerden link almak kolay değildir. bunun yerine sitenizi dmozda uygun olan kategoride listeleterek trustrank'ınızı arttırabilirsiniz.
(bkz: blackhat) ve (bkz: whitehat seo) olmak üzere ikiye ayrılır. whitehat arama motorlarının uygun gördüğü ölçü ve şekillerde yapılan optimizasyon çalışmalarıdır. blackhat ise arama motorlarının açıklarını bulup bu açıkların üzerine giderek hedef kelimelerde üst sıralara çıkmayı hedef alır.
blackhat, sistem açıklarını hedef aldığı ve kısa sürede yüksek sonuçlar elde etmeyi amaçladığından dolayı yoğun şekilde çalışan arama motoru uzmanlarının tespit ettikleri açıkları kapatmaları dolayısıyla uzun soluklu olmazlar. genelde hit ve gelir getiri düzeyi yüksek olan kelimelerde uygulanarak kısa süre içerisinde büyük gelirler elde etmek amacıyla yapılır. blackhat teknikleri doğası gereği başkaları ile paylaşılmaya müsait değildir. paylaşılması durumunda kullanımının yaygınlaşması ve buna paralel olarak bu açıkların keşfedilip kapatılması kaçınılmazdır. ilk bakışta whitehat seo'ya göre kolaya kaçmak gibi gözükse de aslında çok daha karmaşık teknikler ve emek gerektirir.