evimize ilk kablolu bağlandığından beri (kısa bir mcm macerası hariç) ibretle izlediğim bir kanaldır. zamanında benim ve yaşıtlarımın üzerindeki etkisini şu an yine aynı yaş gruplarına uygulayarak, görsel medya'nın ne büyük bir güç olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. ilk olarak 90'lı yılların başında, yine kendisinin de gelişimine büyük destek verdiği glam'i, grunge ve seattle akımı olarak adlandırılan gruplarla**** tahtından ettiğini, o zamanlar ablamın arkadaşlarının bu grupların videolarını toplanarak izlediklerinni hatırlıyorum...
90'ların ortalarına gelindiğinde kurt cobain'in intiharıyla birlikte (ardında bıraktığı büyük popülerlik balonunun görece kısa zamanda sönmesiyle) gençler yeni bir yöne çekildi. sabahtan akşama kadar adına alternative rock ya da indie rock denen, eski tarz rock müzkten hoşlananlar için fast food kadar bile iştah doyuramayan bir akımla, 2000'li yılların ortalarına kadar -en azından türkiye için- insanları kusturacak noktaya gelene kadar sürecek rap-hip hop yayınına ağırlık verdi mtv. hip hop ve rap akımı bu tarihten 90'ların ortalarına kadar mtv'de baskınlığını sürdürebildi ancak "alternatif" rock, 90'ların sonlarında yerini nu metal denen akıma bıraktı... aynı zamanda en son 80'li yıllarda kral ve kraliçe çıkarabilen pop müziğe de yeni prensler ve prensesler de mtv destekli şekilde genç dimağlara sunuldu, tüm bu akımların ortasında... britney spears, justin timberlake, beyoncé knowles gibi...
tüm bu geçen zaman içinde ben de müziğin kitlesel haber araçları sayesinde dinlenen ve her tür müziğin bir zamanı, popülerlik dönemi olduğuna dair cahil bir bakış açısına sahip bir insandan, müziğin herkese değil, dinleyicisine hitap etmesi gerektiğine, güzel müziğin zaman/popülerlik dinlemediğine kanaat getiren bir insan evladına dönüştüm. (bkz: i want my mtv)
eloy, pink floyd, king crimson ve dream theater sevenlerin tereddüt etmeden bir an önce başlaması, sevmesi, eserlerini hatmetmesi gereken gruptur. özellikle çalışırken konsantrasyon sağlamada bu grubun üstüne tanımam.
tanım: 1973-2002 arası $ukela işler yapmış, her ne kadar yaptığı müziğe progressive rock dense de bence kalıplara sığmayan kaliteli işler yapmış müzisyenler topluluğu.
hayati tehlike içeren hastalıklarla boğuşan insanlara (çocuklara) umut vermek için kurulmuş olan, gönüllülerin yaptığı bağışlar/iyilikler (bir çocuğu bir gün boyunca eğlendirmek gibi) ile amacına ulaşan organizasyon. http://www.wish.org/
william axl rose'un gerçek adıdır. geçmişi gibi bu adı da indiana'da bırakan axl, california illerinde rock tarihine geçecek işlere imza atmıştır. bak hüzünlendim şimdi...
bazı amerikalıların amerikan sıfatının yerine kullanılması gerektiğini savunduğu ilginç sıfat. neymiş efendim american demek kıtayı kastedermiş, oysa ki american değil birleşik devletlerli olduğunuzu belirtmek gerekirmiş. öeh...
oysa ki aynı adamlar düşünmezler ki meksika'nın orijinal adı united mexican states...
(bkz: united states of america)
hayatına 1983 yılında quantum computer services adıyla başlayan hizmet sağlayıcı. 2007 yılına kadar kurulduğu eyalet olan virginia'da ikamet etmiş, şu anda merkezi new york'tadır. msn messenger'a karşılık aim'ı vardır.
msn messenger*, yahoo messenger, aol messenger*, google talk ve hatta skype gibi programlara verilen ad. evde, işyerinde her dakika (çok lazımmış gibi) açık durarak tüm arkadaş, iş çevresi, eş-dost'la insanları (güya) birbirine bağlayan programlardır.
ingilizce part time'ın karşılığı. yarı zamanlı yapılan (genelde) işler için kullanılır. ülkemizde iş hayatının en sevdiği zaman türü olan esnek zamanlı çalışma şartları tarafından düzenli olarak tecavüze uğrar.
(bkz: tam zamanlı)
resmi internet sitesi martyfriedman.com'daki alçak gönüllü tavırları, kerry king gibi yanından geçemeyecek bir adamla dahi japon kanallarında gitar çalması, jason becker'la çıkardığı cacophony albümleri, paul gilbert'la çılgın attıkları videolar (ikisi de çatır çatır japonca konuşurlar) ve megadeth albümlerinde attığı melodikliğin, garip tekniklerin dibine vuran sololarıyla gönlümüzde yer etmiş ulu müzisyen. gitarist. deha!
ilk ve son solo albümü olan dark chapter, 1994 yılında yayınlanmıştır. çok iyi bir gitaristtir, malmsteen etkilenimleri shredding'den çok klasik müzik ve shredding üzerine olduğu için malmsteen'den bu manada bir adım daha öteye gidebilmiştir. kendisini çok sevsek de her zaman "in friedman we trust" demekten kendimizi alamayız.
(bkz: marty friedman)
piyasaya çıkacak veya hali hazırda piyasada bulunan bir malın ya da hizmetin kamuoyunun bilgisine sunulması(reklam, sponsorluk, indirimli ürün/hizmet vs.), alıştırılması (bedava/promosyonlu ürünler vs.) gibi eylemlerin genel adı. en güzel örnekleri sponsorluklarla verilebilir. muhtelif üniversitelerde stand açarak genç kitleye hitap etmek ya da daha geniş pazara hitap edilecekse görsel medya yoluyla bu eylemi hayata geçirmek en popüler yöntemleridir.
efsaneye göre amcaları, kral olan babalarını öldürür ve tahtı ele geçirir. bir şekilde ellerinden kurtulan romus ve romulus bir köylü tarafından büyütülür ve efsanevi roma imparatorluğu'nun temelini atarlar.
mahabharata destanında adı geçen bir kendi kendini doğrulayan kehanet örneği daha. Kamsa, Mathura krallığı'nın kralıdır, bir gün kızkardeşi devaki'nin oğullarından birinin kendini öldüreceği yönünde bir kehaneti duyunca kızkardeşini hapse attırır ve doğurduğu çocukları da öldürür ancak son çocuk olan krishna annesi tarafından bir şekilde gokula şehrine yollanır ve hayatta kalmayı başarır. krishna büyüdükten sonra bu haberi alan kamsa, krishna'yı öldürtmeye çalışsa da başarılı olamaz ve neticede kehanet kendini doğrular, kamsa yeğeni krishna tarafından öldürülür.
yunan mitolojisi'nde meşhur oedipus'un babası. kendisi, oğluyla ilgili aldığı ve sonrasında "kendi kendini doğrulayan kehanet"* neticesinde oğlu oedipus'u ölüme terk eder ancak çocuk ölmez. sonrası için bakınız:oedipus