kurallara uymadan uyulması gerektiğini bekleyen bir yönetici daha..
kendilerinin kurallara uymadığı aşikâr. öncelikle cezayı kendilerine kesmesi gerekir. 1'den fazla kişi içeri girmişler ve sosyal mesafe kurallarına uymadıkları videoda açıkça görülüyor.
ne zaman ki kurallara uyup, örnek olmaya başlarsak, gelişime ve değişime bir o kadar yaklaşmışız demektir.
hastalık hastalığının internetin yaygın kullanımıyla terfi ettiği rahatsızlık.
doktor fobisi olan insanlarda daha şiddetli görülür. kişi vücudunda hissettiği bütün şikayetleri google da aratır, genellikle hepsinin bileşimiyle ciddi bir hastalığa ulaşılır, böylece allahım ölücek miyim yoksa diye düşünen kişi doktora gidip muayene olmaktan iyice korkar olur.
doktor fobisi olmayan kişilerde ise, bilgisayar ve hastane arasında bir hayat kurdurur.
akp’nin liberal olmadığı konusunda aşırı komik savunmaların yapıldığı başlık. tam bir gerçek liberalizm bu değil çalışması.
arkadaşlar kimse kusura bakmasın, sizin hayal ettiğiniz gibi batılı anlamda stabil, hukukun üstünlüğünün daha sıkı uygulandığı bir rejimin türkiye’de olmamasının yegane sebebi türkiye’nin emperyalist hiyerarşideki yeridir. türkiye yeterli sermaye birikimine hiçbir zaman sahip olamamış; sermaye birikimine sahip be dolayısıyla emperyalist hiyerarşide daha üst pozisyonlarda bulunan ülkelere nazaran, daha çok sömürülen bir ülkedir.
türkiye burjuvazisinin tercihi akp’dir. akp gibi neo-liberal, dışa doğru müdahaleci ve kuralsız bir parti, elbette belirli bir gelişkinliğe erişerek emperyalist paylaşımda daha büyük bir pay talep eden türkiye burjuvazisinin çıkarlarına uygundur. komşu ülkelerdeki iç savaşı körüklemek, başka ülkelerdekilere taraf olmak falan akp öncesi türkiye’nin yapacağı işler değildi. türkiye daha ciddi, belirli diplomasisi olan, öngörülebilir bir ülkeydi. bugünün türkiye’si ise çok daha agresif ve kuralsız. akp’nin türkiye burjuvazisinin bir aparatı olduğu noktasında şüphesi olan güler sabancı’nın damat berat’ı övdüğü videoyu izlesin ya da koç’un akp’li yıllardaki büyüme rakamlarına bir baksın. akp’nin sürekli olarak grev ertlemesi, kıdem tazminatının kaldırılıyor olması da bu işin kreması.
kimse kusura bakmasın: yeterli sermaye birikimi olmayan bir ülkede burjuvazi konağını öldüren bir asalak gibidir. kendisi lehine kuralsızlık, kanunsuzluk ister, nitekim alır. öyle hukuk devleti, güçler ayrılığı falan olmaz. ihtiyaç mevcut üst konumun korunması değil, yukarı tırmanılmasıdır. bunun kuralı da kuralsız olmaktır.
ha bu arada liberalizm batılı ülkelerde çok mu iyi işliyor? hayır. ama makyajlanır. zira dünya’nın geri kalanı büyük ölçüde bu ülkelerdeki refaha çalışmaktadır. bu durum dünyanın geri kalanında çelişkileri sertleştirirken, batılı ülkelerde çelişkileri yumuşatır. dünyanın geri kalanının sefaleti üzerinden gerçekleşen bir zenginlik mevcut.
bedenimiz, çevremiz, ağaçlar, hayvanlar sürekli zamanın etkisi altında gelişip değişiyorlar.
etrafımızdaki tüm hareket zaman kaydında sürmekte ve sonunda bitmektedir.
eğer sevgiden bahsedilecekse sonsuzluktan dolayısıyla zamansızlıktan bahsedilmesi gerekir. çünkü sevgi zamana hükmedebilir ve onun etkisini ortadan kaldırabilir özelliktedir.
bunu iç içe daireler olarak hayal edebiliriz. zaman en içteki daire olan eşyaya hükmedebilirken, sevgi zamanı da kapsayarak etrafımızdaki tüm oluşların kaynağı konumuna yükselir.
ve son olarak zaman gibi sevgi dahi yaratılmıştır.
öyle birkaç satırla anlatılamayacak entrylerce yazılsa duyguları anlatmaya yetmeyecek dünyanın en akıl dışı barışı. diploma kiralama yöntemiyle mühendissiz, mimarsız, etütsüz hazırlanan projelerde bulunan hataları, yanlışları, insan hayatını riske atanları affeden barış modeli. ülkemin nasıl bir çöplük olduğunun en büyük kanıtlarından biridir. devlet affetse de karma affetmeyecek. (bkz: muz cumhuriyeti)nde yaşıyoruz adeta.
niktofobi, yoğun anksiyete ve depresyona sebep olabilecek gece veya karanlık korkusunun adıdır.
niktofobi, genellikle çocuklukta başlar ve gelişimin normal bir parçası olarak görülür. ancak yaş ilerledikçe, günlük yaşamı ve uyku düzenini de etkilemeye başlarsa tedavi olma zamanı gelmiş demektir.
belirtiler:
niktofobi, diğer fobilere benzer vücut tepkileri oluşturur. bunlar içinde:
-nefes darlığı
-kalp atım hızının artması
-göğüste sıkışma veya ağrı
-titreme, uyuşma veya karıncalanma hissi
-sersemlik veya baş dönmesi
-mide rahatsızlığı
-sıcak veya soğuk basmaları
-terleme
vardır. bazı semptomlar da duygusal tepkiler içerir. bunlar:
-kaygı ve panik
-durumdan kaçmak için yoğun bir ihtiyaç
-kontrolü kaybediyormuş hissi
-korkuya karşı güçsüzlük hissi
-ölüm korkusu
gibi.
ilk cümlede belirtildiği gibi karanlıktan korkan herkeste bu fobiden vardır demek doğru değil. bir korku; aşırı, mantıksız, günlük hayatı etkileyen durumlarda fobi olarak nitelendirilir. örneğin; 3-6 yaş arası çocuklarda karanlık korkusu yaygındır. gece lambası ile uyur veya büyüyünce geçer. ancak; korku uyumayı imkansız hale getiriyor, kaygıya sebep oluyor ya da yetişkinlikte de devam ediyorsa, niktofobi olarak kabul edilir.
niktofobi ve uyku bozuklukları:
niktofobi, uyku bozukluğu ile ilişkili olabilir. uyku problemi olan üniversite öğrencileri üzerine küçük bir çalışma , öğrencilerin neredeyse yarısının niktofobiye sahip olduğunu ortaya çıkardı. araştırmacılar, öğrencilerin hem aydınlık hem de karanlıktaki gürültülere verdiği yanıtları ölçtü. uykuda en fazla sorun çekenler, karanlıktaki gürültüden en kolay ürkenlerdi.
teşhis:
eğer sizde veya çocuğunuzda aşağıdaki belirtiler mevcutsa doktordan randevu almanız iyi olacaktır.
-uyumada zorluk
-karanlıkta endişeli veya sıkıntılı hissetmek
-niktofobi olabileceğinizi düşündüren diğer nedenler.
tanı, doktorunuzla görüşmeyi ve belirtilerinizle ilgili soruları yanıtlamayı içerir. doktorunuz ayrıca psikiyatrik ve sosyal açıdan geçmişinizle ilgili bilgiler isteyebilir. sonra doktorunuz resmi bir tanı koymak için belirli fobiler üzerinde ruhsal bozuklukların teşhisleriyle ilgili tanı ölçütlerini kullanabilir.
tedavi:
bazı fobiler mutlaka tedavi gerektirmez. özellikle de korkunuz yılan, akrep vs. gibi sürekli karşılacabileceğiniz şeylerden oluşmuyorsa. niktofobide genel olarak, aşağıdaki durumlarda tedavi aramayı düşünebilirsiniz:
-korkunuz sizi aşırı endişeye veya paniğe itiyorsa
-korkunuzun aşırı veya mantıksız olduğunu düşünüyorsanız
-korkunuz yüzünden belirli aktiviteleri yapamıyorsanız
-bu hisleri altı ay veya daha uzun süre boyunca yaşıyorsanız...
ayrıca niktofobi, uyku düzenini de etkileyen bir fobik bozukluk olduğu için genel sağlık durumunu tehdit edebilir. ilk etapta sizi rahatlatacak olan, uyumadan önce ortamı aydınatma seçenekleri düşünülmelidir.
diğer tedavi seçenekleri şunları içerir:
*maruz kalma tedavisi
bu tedavi türü, kişinin kontrol altında kendisini karanlık ortama maruz bırakarak korkuyu yenmesini amaçlar. fobi ile yüzleşmek, diğer fobik bozuklukların tedavisinde de kullanılan bir tekniktir.
*bilişsel terapi
bu tür terapi, insanların kaygı duygularını belirlemelerine ve onları daha olumlu ve gerçekçi düşüncelerle değiştirmelerine yardımcı olur. kişiye, karanlıkta kalmanın mutlaka olumsuz sonuçlara yol açmayacağını gösteren bilgiler sunulabilir. bu tür tedavi genellikle fobileri tedavi etmek için tek başına kullanılmaz.
*gevşeme
gevşeme tedavisi derin nefes alma ve egzersiz gibi şeyleri içerir. insanların fobileriyle ilgili stres ve fiziksel semptomları yönetmelerine yardımcı olabilir. özellikle de panikatağı.
*ilaç tedavisi
ilaç, genellikle belirli fobileri olan insanlar için uygun bir tedavi değildir. diğer anksiyete bozuklukları için kullanılan ilaçlardan farklı olarak, spesifik fobileri ilaçla tedavi etme konusunda çok az çalışma yapılmıştır.