ısı transferi dersinde atom taklidi yaparak ısı transferini olayını anlatan hocamız. Abdulvahap Yiğit ile beraber çıkardığı ısı transferi kitabı vardır.
kavram karmaşasının oldukça yaşandığı bir söylem. Bu yazıdan bişeyler anlayabimek için öncelikle faşizm nedir? milliyetçilik nedir? kafa tasçılık nedir? ...gibi sorulara yanıt araması gerekiyor. Daha sonra miliyetçilik iyi midir, kötü müdür tartışılabilir. Bir kavram onu insanların algıladığı haliyle veya insanların uygulayış biçimine göre değil (her insanın algı dağarcığı farklıdır) en mükemmel şekilde tanımlanmış haliyle anılır. Bu konularda genelleme yapmak çok yanlış olur.
Vatanseverlik tabii bir duygudur. Bu duyguya sahip olmayanların da karaktersiz olarak nitelendirilmesi de tabii bir düşüncedir. Vatanını seven milletinide sever, Vatanseverlikle Milliyetçilik kesinlikle zıt kavramlar değildir. Vatan sadece bir toprak parçası değildir çünkü.
kimilerine göre varlığı namus belirtisidir. fakat çok mantıksızdır. iş oraya gelene kadar her bir haltı yiyen kişi bakire olsa ne olur. bakirelikle kızlık zarı arasında dolaylı bir bağlantı yoktur.
Genellikle yapılagelen kendi filmlerimizi beğenmeme alışkanlığını gösterdiğimiz film.
Özellikle de içersinde milliyetçi öğeler bulunuyorsa yapılan eleştirilere birde "milliyetçi duyguları kaşıma, şovenizm.." ekleniyor. Matrix' i izliyoruz Neo kardeşim tek başına neler yapıyor uçuyor, kaçıyor, havada kaçanı yakalıyor falan.. daha eskilere gelelim Rambo dayım maşallahı var tek başına bir orduyu çökertiyor. Yok ama öle demeyin Rambo varoluşsal kaygılara yönelik, psikolojik yönü ağır basan, sorgulayan, sorgulatan bir filmdir dimi? Değildir tabi ki çünkü Rambo aksiyon filmidir böyle bir kaygısı yoktur. Yandım Ali de aksiyon filmidir bu nedenle filmde de kaygılara yönelmesi ve psikolojik yönü ağır basması aranmaz. Birazda filmi senaryosundan yola çıkarak değerlendirelim lütfen. Film çizgi romandan uyarlanmış diye duydum. Amerikan sinemasında da bu tür çizgi romandan film yapılmış bir çok film var ama bu filmlere gelince çizgi roman mantığıyla yapılmıştır denilir neyazıkki türk filmlerinin böle bir şansı yoktur türk sinemasında böle bir durum olamaz türk sinemasında çizgi romandan uyarlama olamaz dimi? Olsa da böle olmaz ne öle milli duyguları kaşıma falan(!).
ismin içeriğinde inşallah yabancı dilde bir öğenin bulunmayacağını temmenni ettiğim bir isim. Zira yabancı kelimeleri kurum isimlerinde, tabelalarda, ürünlerde.. kullanmak eziklikten başka bir şey değildir.
ingiltere sömürgelerine yaptığı zulumlerin insanlık dışı davranışlarının önce bi hesabını versinde ondan sonra onun bunun demokrasi anlayışına dil uzatsın. Onlar değilmi ikiz kule saldırılarılarının sonrasında her gördükleri müslümanı suçlu yerine koyan onlar değil mi şüpheli gördükleri kişileri sorgusuz sualsiz vurma hakkını polislerine veren. Onların ki nasıl demokrasi? nasıl bir hukuk devleti anlayışıdır? ingiltere önce bi kirli ellerini dezanfekte etsin ondan sonra bize dokunsun zira üstümüzü kirletiyor!!
M.ö.60 yılında Hiung-nu'ların hükümdarlar kardeşleri arasında Çinlerin desteklediği iç karmaşalar yasanmış ve sonunda Hiung-nu hükümdarlığı 5'e bölünmüştür. Kardeşlerden birisi Hu-han-yeh (taht dönemi:m.ö.58-m.ö.35) Çinlerin kralına gidip Çinlerin egemenliğini kabul etmiş, ve böylece kendi kardeşlerine karşı destek bulmuşdur. Çi-çi adında diğer bir kardeşleri (Çiçi hunları) Çu nehrinin kıyısında Alanlara komşu olarak bir bölgeye yerleşmişlerdir. Ancak m.ö.35 yılında Çi-çi, Çinler tarafından öldürülmüşdür.
HOHANYEH in Çiçi isminde bir kardeşi var (Çiçi isminin de ne mânâya geldiği belli değil, son zamanlarda bazı tarihçiler, Küçük Yabgu mânâsına geldiğini ileri sürüyorlar). O, bu fikre itiraz eder. Kurultay toplandığı zaman der ki istiklâl bizim karakterimizdir. Biz bundan kattiyen fedakârlık edemeyiz. Son ferdimiz ölene kadar istiklâlimizi muhafaza ve müdafaa etmek mecburiyetindeyiz.
Böylece bir ayrılık başlar. Hohanyeh kendi taraftarlarını alıp Çin e gider. Çiçi devletin başına geçerek fetihlerde bulunur ve devleti güçlü bir duruma getirir. Bir başkent inşa eder.
Fakat bu arada Çinliler bilinen o iki yüzlü eski siyasetlerini tatbik etmek suretiyle yeni müttefikler edinir ve Çiçi nin üzerine ordular gönderirler. O zamanki Çin nüfusu Türklere oranla çok kalabalıktır. Savaş olduğu zaman bir Türk süvarisine karşı 30-40 Çinli... Bu kadar büyük bir nispetsizlik var. Çin orduları ilerleyip Hun başkentini kuşatırlar. Büyük bir savaş yapılır. Orada sokak sokak, ev ev, çok şiddetli bir müdafaa, savunma savaşı verilir. Kalede bulunan 1518 kişi -rakamı Çin kaynakları vermektedir- son nefeslerine kadar kadınlar da dahil, şehri müdafaa eder ve hepsi öldürülürler.
Tabiî Hun devleti dağılmaz. Bir müddet daha devam eder. Ama burada bizim hâfızalarımızda kalması gereken, Çiçi nin (2050) sene önce verdiği mesajdır istiklâl, bugünkü tabiriyle bağımsızlık bizim karakterimizdir, bundan hiçbir şekilde taviz veremeyiz, fedakârlık yapamayız. Bu mesajın zannediyorum ki bugün için de çok büyük bir ehemmiyeti vardır ve Türkiye ye yönelmiş gizli açık ihanetler, tuzaklar, plânlar karşısında, bizim her sabah Çiçi yi ve bu sözünü hatırlamamız gerekiyor.
Süper kahraman ve onun diğer kişiliğinin olmasıdır. Batman aslında Bruce Wayne dir, Örümcek adam aslında Peter Parker dır. Kahraman sabah uyandığında Peter Parker' i; ı görür. Örümcek adam olması için bir kostüm giymesi gerekir ve bu açıdan Süpermen tek başınadır. Süpermen süper olmamıştır. Süpermen Süpermen doğmuştur. Süpermen sabah uyandığında yine her zamanki gibi Süpermen' dir. O'nun ikinci kişiliği Klark Kent' tir. Üstünde büyük "S"; olan elbisesi Kent'ler onu bulduğunda sarılı olduğu battaniyedir. Onlar onun kıyafetidir, kent ne giyer: gözlük, iş kıyafeti.. kostümü budur. Süpermen bizi Klark Kent' ler olarak görür. Peki Klark Kent' in özellikleri nedir? O zayıftır ve kendinden asla emin değildir. Klark Kent süpermenin tüm insanlığa olan eleştirisidir.