öncelikle üzerine gözyası dökmek istedigim konudur.
sonrasında yapay zeka tırttır, yalandır, bakınız bir zahmet neural networks, fuzzy logic. bunlar özünde insanın kendi kendini kandırmasından baska birsey degildir, zerre robust çözümler degildir, cok problem spesifik çözümlerdir.
türkçesi bilgisayarlı görü olarak tanımlanan, bilgisayara insanın görme ve algılama yeteneklerinin kazandırılmasını amaçlayan araştırma alanı. misal siz nasıl ki ahmeti görünce " aha ahmet lan bu" diyorsunuz, pcye de bir kod yazacaksanız, ahmetin fotografını verince daha önceki ahmet fotograflarından ögrendigi ahmet modeline göre "bu ahmettir" diyecek. bu sadece face recognition yani yüz tanıma idi. daha bunun gibi yüzlerce konu var çözülmesi gereken.
özünde insan gözünün algılama yetenegi oldukca düşük, örnek olarak jpeg algoritması verilebilir. jpeg sıkıştırmada yaklaşık orjinal datanın sadece yüzde onbeşi verilir gözde bu eksikliği anlamaz. ama pc cok net bir şekilde bunu farkeder. ama algılama olayına gelince, tanıma olsun, sınıflandırma olsun, takip etme olsun, beyin pcye bin basar. misal abuk bir cismi pcye takip ettirebilmek icin 10 takla atarken beyin bunu zerre kasmadan göz bebeklerinin hareketiyle halleder. üzerine de CPU gibi zerre kasmaz, ısınmaz.
edit: bunun altına birisi entry girsin, gözyaşlarım sel olup akacak sığ uludagsolzuk ortamlarında.
elinizde hesaplamak (estimate) istediginiz sinyalin gurultulu versiyonu varsa ve siz gurultunun spectral karakteristigini tamamen biliyorsanız kullanmanız gereken filtre.
x(t) = s(t) + n(t)
burada s(t) estimate edilmek istenen sinyal, n ( t ) zamanla degismeyen gurultu + karakteristigini tamamen biliyorsunuz. x(t)sizin gözlemlediğiniz sinyal. özünde öz ilinti (autocorrelation) dizisine dayanan hesaplar sonunda filtrelemedir.
özünde zamanla değişen rastgele süreçleri filtrelemesi ve yapısı itibariyle (recursive) gerçek zamanlı sistemlerde kullanılabilirliği ile gönüllerde taht kuran filtre. Kalman filterın en baba özelliği zamanla değişmeye tahammül etmesidir. (insensitive to time- variance).
kabaca özetlemek gerekirse:
kalman filter -atıyorum- t anında önce t-1 anına kadar olan gözlemlerden t anındaki en iyi tahmini yapar. daha sonra t anındaki gözlem uygun oldugu zaman t anındaki tahmini iyilesitirir. burda kalman gain devreye girer. daha sonra t+1 anı icin en iyi tahminler yapılmaya baslanır.
artı kalman filter kullanmak isteyen genc, kesinlikle sistemini state-space representationda yazmalıdır:
burada W(t) ve V(t) sırasıyla durum ve cıktı gurultusudur.
A(t)state transition matriks, H(t)observation matrix, x(t) state, ve y(t) sizin gördüğünüz cıktıdır.
Bunun benzeri hidden markov modelde de vardır.
Ps: anlıyan veya yardım almak isteyen özel msj atsın
adından anlaşılacagı üzere online radyo ripleyicisi. lastfm dahil onlarca radyodan rip yapabilirsiniz, "genre" deyu adlandırılan müzik tipi seçme olayına girebilirsiniz.
konuşmalarından bi bok anlaşılmayan afro-amerikanlar. kelimelerin yarısını yutup diger yarısını hızlı sölediklerinden "daha anlaşılabilir konuşurmusunuz?" dediginizde, yanınızdaki insana "sen ingilizce biliyomusun" diyen yüzsüzler.
laedri'nin dedigi gibi türkçeye gürültü olarak çevrilebilecek olan kavram. noise genel olarak gerçek hayatta bir sinyali gözlemlemek istediğinizde teorik olması gerekenden daha hatalı olarak gözlemlemenize sebep olan dıs etkenler olarak sınıflandırabilir. noise her zaman vardır bu hayatın birinci kuralıdır. ve noise her zaman ideali elde edememenize sebep olan seydir. genelde ideal sinyal s(t) ise siz her zaman
x(t) = s(t) + n(t) seklinde gözlersiniz.
burda n(t) noisedir ve noise'ın spektral karakteristigini bilmiyorsanız ondan kurtulmanızın bir yolu yoktur. en mulayim noise olarak "white noise" gösterilir, çünkü white noise olabilecek en temel noise'dir. Daha teknik olarak white noise kendisiyle korrele degildir. yani white noise'i hicbir sekilde sinyalden atamazsınız.
hayatta tum sinyaller, görüntüler, sesler, radar sinyalleri, sismik sinyaller vs. ,
bir sisteme dogal noise'ın girdi olarak girmesiyle ortaya cıkar. muhim olan o sistemin transfer fonksiyonunu ortaya koymaktır. *
online yazar sayısı cok, içi boş sözlük. daha bir gün bişeyi merak edip de aramadım burda. öylesine kalitesiz geyik, öylesine polemik yuvası bir sozluk. bi ara uzman oldugum konuda ki kendisi sinyal işlemedir, bilgi dolu entrylere bogayım dedim sozlugu. yedigim eksi oylardan gereksiz bir caba içinde oldugumu gordum. allah ıslah etsin.
bugun yani 19 kasım 2007 de ankara if performance hall'de standup yapacak şahıs. aldıgım ne ıdugu berlirsiz duyumlara göre stand-up performansı "ben" köşesinin yakınından geçmiyormuş.
bilgi birikimi sozlukte yazar olunan sureyle ölçülmüyor. ha deseniz ki bana sozlukte experience diye bisey var warcraft vari, o zaman sonuna kadar haklısın derim size.
kafada binbir tilki dolaşıyorsa veya harbiden uykularınızı kaçıran çok ciddi sorunlarınız varsa cok uykunuz olsa da uyuyamamanız durumunda * başvurulabilecek en naif yol. uyku hapından yeg oldugu kesin. ama bokunu çıkardıgınız zaman sadece elinde alkol almak için guzel bahaneler olan bi alkolige dönersiniz.
facebookta kurulan sarkastik grup. bugun savas cıksa yarın askere giderim grubunun karsıtı olarak. oturdugu rahat koltugunda klavyesinden savas mı hemen savasırım tadında ucuz vatanseverlik yapanlara karsı kurulmus grup aynı zamanda. meslegin askerlik degilse ne bok isin var savasta sırf ucuz vatanseverlik sevdası ugruna?
edit: herkes yerini bilsin memlekette. muhendissen git muhendislik yap. doktorsan git doktorluk yap. ekonomi okuduysan git ekonomistlik yap. daha yararlı olursun vatana.
eger dahil oldugunuz mail serverının spam filtreleme uygulaması yoksa, başınıza yagmur gibi spam yagıyorsa hayat kurtaracak olandır. SEviyoruz mozillayı ailecek, firefox olsun thunderbird olsun. su hayatta herkes microsoftun ocagına incir agacı dikmeye calısıyo ya ona cok seviniyorum be sozluk.
gavurcası neural networks olan örüntü tanıma yaklaşımlarından birisi. 1980lerde popüler olmuş şu an herhangibir uygulamada feci cuvallayacak olan yaklaşım aynı zamanda. cok numerik olmasının dışında trial/error mantıgıyla modeller oluşturur, insan beyniyle yakından uzaktan alakası yoktur. fazlaca höristik bir yöntemdir, probleme spesifik çözümler sunabilir, genel problemlerde işe yaramaz.
bir sinyalin hem zaman uzayında hem de frekans uzayında davranışını gösteren grafik. genel olarak sinyal daha küçük parçalara bölünüp her parça için kısa fourier transformu hesaplanır. sonra her parça için power spectrum density hesaplanır. sonunda tüm parçalar birleştirilir ve sinyalin zaman- frekans- power spectral density eksenlerinde 3 boyutlu grafigi çizilir.
nonvolatile Ram in kısaltması. nonvolatile kalıcı manasına gelir. ramden gücü kestiğinizde statik ramlerin aksine nvram de bilgi yıllarca saklanabilir.
oldukça güvenli, kaynakları çalışan programlar(task) arasında en verimli paylaştırabilen şu anda sıklıkla kullanılan gerçek zamanlı işletim sistemi. genelde multi ismindeki yazılım geliştirme ortamında yazılan kodlar çalışır bunun üzerinde.